Medicii din Istanbul l-au trimis acasă după operație, deși nu se simțea bine
Bogdan a stat internat în clinica din Turcia peste 11 zile, timp în care nu a găsit vreo rezolvare pentru problemele sale. Starea lui se agrava pe zi ce trece, deși medicii îi spuneau, prin translator, să nu-și facă griji: “Cu o zi înainte să plecăm acasă a început să facă febră. Am anunțat că ceva nu este în regula, dar au spus că, din punctul lor de vedere, totul este normal și putem merge liniștiți acasă. Febra a continuat în zilele următoare, iar recomandarea medicilor a fost să luăm legătura cu medicii din România pentru a afla care este problema. I-au fost făcute niște investigații superficiale. Ne-au spus că nu este vorba de o fistulă gastrică, că nu este nimic grav, să stăm liniștiți și că, pentru siguranța noastră și siguranța lui, în cazul în care ar exista o fistulă cât de mică, ei vor încerca să îi pună un tub în stomac. Astfel, a intrat din nou în operație, pentru a doua oară.”, completează soția acestuia.
Bogdan avea 5% șanse de supraviețuire când a ajuns pe mâinile medicilor din Ponderas
Disperați că medicii din Turcia nu reușesc să rezolve problema medicală a soțului ei, Gabriela a luat legătura cu o prietenă care a îndrumat-o de urgență către spitalul Ponderas Academic Hospital și, în urma unei discuții cu un medic din Centrul de Excelență în Chirurgia Bariatrică au plecat din Turcia cu mașina. Gabriela știe că au riscat enorm plecând din spital, dar în același timp, știe că a fost cea mai bună decizie pe care au luat-o.
Operațiile de chirurgie bariatrică și metabolică sunt intervenții complexe, care produc modificări în intreg organismul, de aceea necesită investigații preoperatorii amănunțite și, obligatoriu, o monitorizare periodică atentă după operație. Intervențiile bariatrice de succes sunt efectuate de chirurgi cu experiență în asemenea proceduri, care urmează protocoalele internaționale stabilite de mai bine de 30 de ani. Când, însă, aceste condiții esențiale pentru reușita operațiilor, dar mai ales pentru siguranța pacienților, nu sunt îndeplinite, riscurile cresc exponențial, punând în pericol viața pacienților.
În mai putin de 60 de minute, Bogdan era pe masa de operație
Experiența acumulată în zeci de ani în chirurgia bariatrică și metabolică a echipei multidisciplinare din Ponderas și rapiditatea cu care s-a intervenit, au făcut diferența între viață și moarte în cazul lui Bogdan, care a fost evaluat rapid și dus urgent în sala de operație, pentru a fi stabilizat.
“În mai puțin de 1 oră am realizat gravitatea septicității generale. Era infectată o cantitate imensă de lichid intraperitoneal, s-a facut tomografie și a fost pus pe masa de operație. A fost un caz foarte greu de gestionat. Operația a fost una complexă și lungă, care a durat în jur de 7 ore. Au fost realizate multiple proceduri pentru a drena cavitatea peritoneală, s-a asigurat o cale de nutriție prin intermediul unei jejunostome, necesară în situațiile în care continuitatea tubului digestiv este întreruptă deasupra unghiului duodeno-jejunal. Concomitent, pe cale endoscopică s-a extras stentul gastric pus inițial în clinica din Istanbul, s-a intervenit pentru fistula gastrica și s-a practicat inclusiv o toracoscopie exploratorie, pentru a evacua lichidul acumulat la nivelul plămânului stâng.”, explică prof. dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică și coordonatorul singurului Centru de Excelență în Chirurgia Bariatrică din România.
Nu de puține ori prof. dr. Copăescu și colegii săi din Centrul de Excelență în Chirurgia Bariatrică din Ponderas sunt sunați de medicii din spitalele de urgență, care cer îndrumare în privința îngrijirii pacienților ajunși la Urgență din cauza complicațiilor apărute în urma procedurilor de chirurgie bariatrică efectuate în Turcia.
Starea lui Bogdan a început să se îmbunătățească imediat după operația efectuată în Ponderas
Operația a fost o reușită, iar primele semne că Bogdan avea să-și revină au venit de îndată ce s-a trezit din anestezie. Bogdan a stat internat în Ponderas 15 zile, timp în care medicii, asistentele și infirmierele s-au asigurat că se alimentează adecvat, că începe să se mobilieze și să meargă.
Din fericire, evoluția lui a fost nu numai încurajatoare, ci uimitor de rapidă. Într-o lună era recuperat, nu complet, însă se simțea din ce în ce mai bine.
Au trecut 5 luni de la operația realizată în regim de urgență în Ponderas, iar Bogdan se simte foarte bine. Și-a reluat activitățile obișnuite, conduce și se plimbă, poate mânca singur, fără să aibă restricții în privința alimentelor, este fericit și recunoscător că este în viață. La începutul lunii iunie a împlinit 46 de ani și spunea că simte că a renăscut.
Săptămânal ajung în Ponderas 2-3 pacienți cu diferite complicații postoperatorii
Povestea lui Bogdan nu este una izolată, din păcate. Asemenea lui, 2-3 pacienți ajung în fiecare săptămână în atenția echipei multidisciplinare a Centrului de Excelență în Chirurgia Obezității din Ponderas, din cauza complicațiilor postoperatorii apărute în urma procedurilor de chirurgie bariatrică pe care aceștia le-au efectuat în clinicile din Turcia.
Chirurgia bariatrică este un tip complex de chirurgie, care presupune mai mult decât o operație. În Ponderas Academic Hospital există singurul Centrul de Excelență în Chirurgia Bariatrică din țară, iar programul și serviciile oferite pacientilor sunt certificate la nivel internațional. Pentru mai multe informații și programări, puteți suna la unul din numerele de telefon: 0756126777 sau 0752288037.