Astfel, copiii între șase și 13 ani au nevoie de aproximativ nouă până la 12 ore, iar copiii cu vârsta de la trei până la cinci ani au nevoie de zece până la 13 ore de somn. Știm că școlarii au o mulțime de lucruri care le solicită atenția și îi fac să devină extrem de agitați și greu de convins în privința orei de somn, dar în această perioadă este mai important ca niciodată să se odihnească suficient. Somnul de slabă calitate poate duce la probleme de comportament, risc de creștere în greutate și chiar un sistem imunitar slăbit. Așadar, iată care sunt lucrurile cărora trebuie să le acorzi o deosebită atenție pentru ca școlarul tău să aibă un somn odihnitor.
Fără aparate electronice în cameră
Telefonul, televizorul și alte asemenea aparate nu ar trebui să existe în camera copilului. Acestea creează dependență și contribuie la un somn de slabă calitate. Așadar, este recomandat ca cei mici să nu se uite la televizor/ telefon sau să se joace jocuri video cu cel puțin o oră înainte de culcare. Mai mult, este de preferat ca în camera copilului să nu existe niciun smartphone.
Crearea unei rutine de somn
Rutina este esențială pentru un somn de calitate și aceasta ar trebui să existe încă din primele luni de viață. O baie caldă, lumini slabe, o carte sau o muzică relaxantă pot face parte dintr-un ritual de culcare. Toate aceste acțiuni îi vor induce copilului relaxare și îl vor atenționa subtil că a venit timpul pentru dormit.
Atenție la nivelul de oboseală
De cele mai multe ori, un copil foarte obosit va deveni extrem de agitat și va avea foarte multă energie înainte de somn. Așadar, acordă atenție activităților sale din timpul zilei și observă lucrurile care ar putea să-l obosească. Un ghiozdan foarte greu poate fi un motiv în plus de oboseală, pe lângă durerile de spate sau disconfortul la nivelul umerilor și gâtului pe care le va cauza. Apoi, un program de după școală cu multe cursuri extra poate fi obositor, sfatul specialiștilor fiind menținerea unui echilibru între timp liber și activități. Mai mult, ai putea introduce o oră de relaxare de care copilul să se bucure după masa de prânz.
Oră de culcare inconsecventă
Ora de somn trebuie respectată, chiar și în weekend. Mulți părinți sunt tentați să-i lase pe cei mici să se bucure de un film sau un joc la final de săptămână și să nu insiste să meargă la culcare la aceeași oră, însă acest lucru poate avea consecințe asupra somnului din timpul săptămânii. O inconsecvență în privința programului poate avea repercusiuni, copilul devenind foarte obosit și irascibil, cu probleme de atenție și concentrare. Așadar, încearcă să nu te îndepărtezi foarte mult de ora obișnuită de somn și rămâi ferm cu privire la acest aspect. Este singurul mod prin care poți evita probleme de somn ale copilului și singurul prin care te poți asigura că acesta primește odihna de care organismul are nevoie.
Ai grijă la alimentație
Mâncarea poate fi unul dintre aspectele care pot dăuna somnului și calității acestuia. Așadar, ultima masa a zilei trebuie să fie cu minimum două ore înainte de culcare și nu trebuie să conțină niciun pic de zahăr. Pe lângă ciocolată sau prăjituri, exclude și ceaiurile, sucurile și alte produse de acest tip care conțin fie cofeină, fie îndulcitori.
Sursă foto: Shutterstock