La finalul lunii februarie și toată luna martie, Pedigree și Institutul Waltham, centrul științific al Mars Petcare, invită părinții de căței să descopere cele mai importante sfaturi privind îngrijirea dentară a acestora și să obțină un control stomatologic gratuit pentru patrupedul lor la cabinetele veterinare partenere din mai multe orașe din România, prin accesarea: dentastix.promotiimars.ro.
Prevenția este importantă și poate ajuta la combaterea unei probleme dentare dacă se tratează din timp cauza. Studiile arată că rasele de talie mică sunt predispuse la boli ale gingiilor, însă orice cățel poate dezvolta o problemă dentară dacă nu este tratat. Cercetătorii de la Waltham Petcare Science Institute au explorat asocierea dintre debutul bolii parodontale și dimensiunea rasei de câini, confirmând că rasele de câini mai mici sunt predispuse la dezvoltarea bolii parodontale. Printre acestea se numără: Pudel Toy (Toy Poodle), Yorkshire Terrier, Teckel (Dachshund), Ciobănesc de Shetland (Shetland Sheepdog), Ogar Englez (Greyhound) și Bichon Frisé.
La examinarea datelor în funcție de dimensiunea câinilor, cercetătorii au descoperit că rasele foarte mici (<6,5 kg/14,3 lbs) au șanse de până la cinci ori mai mari de a fi diagnosticate cu boală parodontală decât rasele gigantice (>25 kg/55 lbs). Alți factori de risc pentru boala parodontală au inclus vârsta câinelui, supraponderalitatea și timpul de la ultimul control.
O problemă de sănătate subdiagnosticată
Când este lăsată netratată, boala parodontală (boala gingiilor) la câini poate duce la durere, pierderea dinților și alte complicații grave de sănătate. În ciuda faptului că este una dintre problemele cel mai frecvent diagnosticate de către medicii veterinari, mulți câini rămân nediagnosticați.
Studiile confirmă că vizitele frecvente la medicul veterinar pentru detartraj sub anestezie duc la o viață mai lungă și mai fericită. Cercetarea arată, de asemenea, o diferență considerabilă între animalele de companie care merg periodic la controale dentare și cele care nu merg. Atunci când cățelul are o dantură sănătoasă și îngrijită este mai jucăuș și mai sociabil.
Mai multe informații despre studiu sunt disponibile pe pagina Institutului Waltham – aici.