Pentru o viață sănătoasă, câinii au nevoie de diferiți nutrienți, care sunt asimilați zilnic prin hrană. Printre aceștia, alături de apă, se numără în primul rând proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale și oligoelemente. Toate acestea ajută la îndeplinirea uneia sau mai multor funcții vitale în corpul câinelui. Totuși, nutrienții trebuie asimilați în cantitățile specifice de care are nevoie efectiv câinele. O prezență mai mică sau mai mare a unui nutrient poate fi dăunătoare sănătății câinelui.
Din păcate, problema devine și mai complexă atunci când vine vorba de combinația potrivită de nutrienți specifici nevoilor câinelui tău, pe baza unor factori individuali, precum vârsta, rasa și nivelul de mișcare efectuat zilnic. De exemplu, pentru siguranta digestiva consolidata suplimentar royal canin sensible 33 contine un mix exclusiv de nutrienti.
În următoarele rânduri îți vom oferi câteva cunoștințe de bază despre nevoile nutriționale ale câinelui:
Proteine – formează baza dietei câinelui. Ele reprezintă în mare parte aminoacizi speciali care servesc ca sursă de energie și pentru formarea celulelor. Funcționarea corectă a organismului animalului depinde de asimilarea corectă a proteinelor. Puii, cățelele gestante sau care alăptează necesită un aport crescut de proteine. Compușii proteici joacă, de asemenea, un rol important în formarea sistemului imunitar, adică în apărarea împotriva bolilor. Cea mai importantă sursă de proteine pentru câini este carnea, de diferite tipuri și calități. Organismele, subprodusele de origine animală precum oasele și alte resturi de mâncare nu conțin un procent suficient de proteine, deci trebuie suplimentate cu carne ce provine din mușchi, inimă și pește, surse excelente de proteine, foarte digerabile, care nu pot lipsi din alimentația câinelui. Ouăle și produsele lactate oferă câinelui proteine importante, dar acestea trebuie administrate în doze limitate.
O dietă cu conținut scăzut de proteine, fără carne sau cu proteine greu de digerat poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi dezvoltarea slabă, afectarea funcției hepatice, pierderea în greutate și o șansă mai mare de apariție a bolilor.
Grăsimi – câinii tolerează mult mai bine un procent mare de grăsimi din alimentația lor chiar dacă, bineînțeles, cantitățile trebuie întotdeauna echilibrate. Dintre nutrienții din alimentele pentru câini, grăsimile nu sunt doar o excelentă sursă de energie, dar au și multe alte funcții suplimentare în organismul animalului și nu pot lipsi din alimentația acestuia. Ele favorizează metabolismul și furnizează vitaminele liposolubile A, D, E și K, care se dizolvă în organism și devin asimilabile. Uleiurile bogate în acizi grași sunt necesare pentru a promova metabolismul sănătos la câine. Printre acestea amintim uleiul de somon, dar și uleiuri vegetale, precum uleiul de floarea soarelui sau de rapiță.
Asimilarea redusă a acizilor grași Omega 3 și 6 poate duce la o serie de tulburări, cum ar fi scăderea nivelului de energie, boli metabolice, probleme ale pielii și blănii, împreună cu o reducere a apărării imune. Pe de altă parte, supraîncărcarea hepatică și problemele cardiovasculare sunt doar câteva dintre simptomele cauzate de un aport excesiv de grăsimi cu conținut scăzut de nutriție.
Fibre – sunt componentă nedigerabilă a alimentelor de origine vegetală, care favorizează o digestie mai bună datorită efectului lor de reglare. Activitatea intestinală neregulată poate fi, prin urmare, un semn al unui aport scăzut de fibre în dietă câinelui. Dacă hrana nu conține suficiente fibre, poate duce cu ușurință la constipație, în timp ce prea multe fibre înseamnă diaree la câine și alte probleme digestive. Fibrele de origine vegetală, precum tărâțele de orez sau de mei, sunt recomandate, deoarece ajută la echilibrul intestinal în mod natural, oferind în același timp câinelui oligoelemente, minerale și vitamine.
Carbohidrați – un alt nutrient important pentru alimentația câinilor, oferă energie și îi susțin funcțiile vitale. O asimilare redusă a carbohidraților este necesară atunci când câinele are o nevoie mai mică de mișcare și probleme digestive. În ciuda importanței mari pentru sănătatea și bunăstarea animalului, acești nutrienți din alimentele pentru câini nu ar trebui să fie prezenți în cantități mari.
Vitamine – joacă, la fel că și alți nutrienți din alimentele pentru câini, un rol vital în sănătatea câinilor. Dacă organismul ia o cantitate insuficientă de vitamine, unele funcțîi vitale se pierd.
Vitaminele sunt împărțite în două grupe, cele solubile în grăsimi și cele solubile în apă. În timp ce primele, vitaminele A, D, E și K sunt reținute de ficatul câinelui, celelalte, vitaminele B și C, sunt eliberate și descompuse în organism, motiv pentru care trebuie să fie prezente în hrană zilnică a câinelui. Dozele excesive de vitamine A și D pot provoca intoxicațîi, hipervitaminoză și pot duce la probleme de sănătate, cum ar fi calcificarea țesuturilor sau anomalii osoase.
Deoarece majoritatea alimentelor gata de consum conțîn deja cantitatea potrivită de vitamine, de obicei nu este necesar să se administreze multivitamine pentru câini.
Minerale – pe lângă vitamine, sunt, de asemenea, de o importanță considerabilă în dietă câinelui. În organism, acestea au caracteristici și funcțîi speciale. Se face distincție între oligoelemente (fier, cupru, zinc, mangan, cobalt, seleniu, fluor) și sărurile minerale (calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu). O supradoză de minerale individuale poate avea efecte grave și poate afecta negativ sănătatea câinelui.
Apă -fără apă, niciunul dintre nutriențîi din alimentele pentru câini nu ar putea fi metabolizați corespunzător, așa că deshidratarea poate fi periculoasă. Apă este esențială nu numai pentru noi, oamenii, ci și pentru câini, care, prin urmare, ar trebui să aibă întotdeauna la dispoziție apă proaspătă și curată, chiar și în afară meselor.