Pentru a face față cerințelor de performanță, fiabilitate și economie, sunt proiectate și realizate în permanență modele noi de camioane Scania extrem de eficiente. Acestea fac parte din eforturile la nivel continental de adaptare la pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” al Comisiei Europene, care urmărește reducerea emisiilor de dioxid de carbon din UE cu 55 % până în anul 2030.
Elemente constructive pentru camioane moderne
O soluție recomandată pentru utilizarea superioară a camioanelor este sistemul modular, ce oferă posibilitatea creării unui vehicul de transport rutier adaptat la nevoile unei companii, la specificul activității sale.
Configurarea unor pachete personalizate de cabine, remorci, prelate camioane și alte elemente din dotarea utilajelor rutiere determină un plus de eficiență și contribuie la creșterea profitului.
Se reduc costurile de exploatare și în același timp se asigură condițiile optime de siguranță, concentrare și confort pentru șoferii de camioane. Pe parcursul utilizării acestor vehicule moderne sunt disponibile lucrări de întreținere bazate pe date reale de utilizare a vehiculului, prin reducerea uzurii, prin instruirea șoferilor și prin programare în service pe baza graficelor de consum și conform operațiunilor derulate pe fiecare camion în parte.
Întreținere flexibilă, diagnoză de la distanță, servicii non-stop de asistență tehnică, servicii de asigurări adaptate la nevoile transportatorilor – acestea sunt tendințele în domeniul rutier, care se adaptează din mers la evoluțiile rapide din tehnologie, legislație și politici economice.
Consum eficient și combustibil alternativi pentru camioane
Piața camioanelor se află sub semnul inovației, iar acest lucru se observă mai ales la capitolul combustibili. Pentru reducerea consumului și rularea în condiții optime a vehiculelor de mare tonaj, producătorii realizează modele noi de grupuri motopropulsoare alimentate cu combustibili regenerabili. Acestea au aerodinamică superioară și o tehnologie a motoarelor ce asigură reducerea emisiilor de carbon.
Cele mai importante branduri din domeniu continuă să se adapteze la cerințele de eficiență și de mediu. Astfel, în Belgia funcționează deja o stație multimodală de realimentare cu hidrogen. Aici se produce hidrogen verde folosit pentru propulsie de camioane, autobuze, remorci-container, automobil și nave.
Se află în diverse stadii de proiectare și realizare modele fiabile de camioane pe hidrogen. La nivel european mai mulți producători au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea unei rețele de reîncărcare de înaltă performanță pentru camioane și autobuze electrice. Această infrastructură modernă va fi disponibilă în mai multe țări ale Uniunii Europene și va cuprinde peste 1700 de puncte de reîncărcare.
Asigurarea unui consum eficient prin tehnologii inovative, cercetări continue și un efort permanent pentru digitalizare – acestea sunt perspectivele pe piața camioanelor, pentru crearea unor noi modele de afaceri în domeniul rutier, adaptate la ecosistemele de transport sustenabile. Pentru achiziționarea unor modele de calitate, conforme cu cerințele tehnologice și de mediu, se recomandă furnizori specializati de utilaje rutiere, de exemplu truck1.ro, ce oferă o gamă largă de camioane, atât noi, cât și second hand.
Toate eforturile se îndreaptă către aplicarea soluțiilor de transport cu emisii reduse de carbon. Marii producători de camioane și vehicule rutiere investesc masiv în alternative de transport autonome, electrice și conectate, dar și în biocombustibili (bioetanol, biogaz lichefiat sau comprimat, biodiesel). La acestea se adaugă variantele hibrid și plug-in hybrid, pentru o abordare graduală a schimbărilor majore cu care se confruntă transporturile rutiere de mare tonaj.
Sursa foto: unsplash.com