La modul general, implantul dentar este sigur și îți poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Complicațiile sunt foarte rare, mai ales dacă alegi să te lași în grija experților, celor care au o vastă experiență în domeniu. Poți opta pentru un implant dentar la clinica LLL Dental, cerându-le medicilor informații suplimentare cu privire la riscuri și complicații. Răspundem și aici celor mai arzătoare întrebări, realizând o listă cu riscuri asociate.
Infecție
Există un mic risc de face infecție în locul în care a fost plasat implantul. Menționăm aici două principale cauze: imunitatea deficitara sau igiena orală necorespunzătoare. Pentru a preveni această situație, se recomandă o igienă orală riguroasă și, în definitiv, respectarea instrucțiunilor din cabinet. Principalele semne ale infecției sunt: gingii umflate și inflamate, sângerări gingivale, miros și gust neplăcut.
Leziuni ale nervului
În cazuri foarte rare, se poate întâmpla ca, în momentul inserării implantului, să se producă anumite leziuni ale nervilor. Principalele semne sunt senzația de durere, amorțeala și furnicăturile. Dacă senzația de disconfort nu dispare în câteva zile, se impune control de specialitate.
Probleme cu sinusurile
La fel de rar se întâmplă ca unii pacienți, cei care au beneficiat de implanturi plasate pe arcada superioară, să dezvolte complicații ale sinusurilor. Aceste probleme apar și atunci când se optează pentru implanturi mult prea lungi.
Respingerea implantului dentar
Procesul care stă la baza succesului implantului dentar se numește osteointegrare. Durează între 4 și 6 luni ca implantul să se integreze în structura osoasă în mod sănătos. De regulă, această perioadă este destul de comodă, iar la final, se soldează cu un zâmbet larg, puternic și strălucitor. În cazuri extrem de rare, implantul poate fi respins de organism, deci osul nu se poate adapta cu prezența dispozitivul medical, iar motivele țin, de cele mai multe ori, de alte probleme medicale și de o igienă orală precară.
Periimplantită
Igiena orală precară conduce, în tăcere de multe ori, la apariția periimplantitei – o boală care afectează țesuturile din jurul implantului și care, nedepistată la timp, poate conduce la mobilitatea și pierderea acestuia. Periimplantita poate fi comparată cu boala parodontală, cea care afectează dinții naturali, fiind influențată de placa bacteriană. Bacteriile afectează țesuturile moi, produc inflamație, sângerare și, mai apoi, infecție și pierderea implantului.
Fragmentarea sau fracturarea implantului
La finalul intervenției, implantul dentar este încărcat cu o coroană dentară. Aceasta are atât rol estetic, cât și rol funcțional. Deși, lucrarea protetică și implantul se bucură de o durată de viață îndelungată, pe fondul traumatismelor sau consumului excesiv de alimente mult prea dure și crocante, coroana dentară se poate fisura. În cazuri mult mai grave, chiar și implantul se poate fragmenta. Vorbim despre cazuri rare, impulsionate de lipsa atenției.
Recomandări după implantul dentar
Pentru a sta departe de complicații, orice pacient trebuie să respecte câteva reguli simple. Înainte de a face o scurtă trecere în revistă a acestora, amintim că riscurile menționate mai sus apar în cazuri extrem de rare. Medicii cu o vastă pregătire în domeniu vor analiza cazul tău clinic și, doar în urma investigațiilor de specialitate, vor lua decizia finală. Practic, la prima consultație, vei afla dacă poți beneficia de implant dentar ori dacă e necesar să treci și prin alte proceduri premergătoare, vei afla ce preț are un implant dentar, dar și cum ar trebui să-ți schimbi rutina de îngrijire. Revenim la recomandări. Pentru o recuperare sănătoasă, se recomandă:
- Odihnă;
- Evitarea efortului fizic;
- Evitarea traumatismelor de orice fel;
- Administrarea medicamentelor doar așa cum s-a menționat în prescripție;
- Respectarea controalelor stomatologice.
Așadar, nu poți muri de la un implant dentar. E clar că, în cazuri rare, pot apărea anumite complicații, dar toate aceste riscuri pot fi minimizate dacă apelezi la ajutorul unui medic specializat, cu o vastă experiență în domeniul implantologiei.