Venise în vizită la doi dintre cei mai dragi foști colegi de liceu, pentru două săptămâni, să petreacă sărbătorile de iarnă și revelionul împreună în Florida, la 30º Celsius, în favoarea iernii din București. Avea probleme cu spatele de ceva timp, dar nu se gândea că acestea o să-i strice vacanța mult așteptată. Însă la aproape o săptămână și jumătate după, durerile s-au intensificat și a paralizat de la brâu în jos. Prietenii l-au dus la spital și a fost operat de urgență pentru ceea ce avea să afle de la medici că se numește „sindromul coadă de cal”. El se întâmplă în urma îngustării canalului spinal, care duce la compresia nervilor din partea inferioară a măduvei spinării și are ca simptome durerea lombară, pierderea funcțiilor vezicale și intestinale și paralizia temporară a picioarelor. Sindromul e considerat o urgență medicală, căci dacă rămâne netratat, duce la paralizie permanentă.
Medicii americani i-au schimbat ultimul disc intervertebral din zona coloanei, care adună toate terminațiile nervoase. Vacanța de două săptămâni, pe care o prevăzuse plină de vizite și plimbări, s-a transformat într-o lună de recuperare grea. În primele trei săptămâni a stat în pat, a făcut exerciții și a încercat, pe rând, să se ridice în picioare, să meargă câțiva pași în jurul patului, să poată ieși din cameră și apoi din casă.
Opt operații pe coloană și durerile continuau să apară
Aceea a fost doar prima din cele 11 operații prin care avea să treacă în următorii 20 ani. Numai până în 2019 a trecut prin opt intervenții chirurgicale, atât asupra asupra zonei lombare, cât și a cervicalei. Au fost perioade în care intervențiile erau atât de dese, încât ajunseseră să facă parte din rutina lui.
Cam după opt luni de zile sau un an jumătate de la operație, apăreau din nou durerile și coborau pe picior. Când se întâmpla asta, îmi luam bagajul și mă duceam la spital. Mă cunoșteau, de la portar, la brancardier, la medici, la tot.
Laurențiu Damian, fost pacient MedLife
În vara lui 2019, l-a cunoscut întâmplător pe Tiberiu Maior, medic primar neurochirurg la spitalul MedLife Humanitas din Cluj, în timpul unui festival de film din satul Sfântul Gheorghe, Delta Dunării. Au făcut cunoștință într-una din zile, doar pentru că se aflau la aceeași masă. Tot atunci, după ce a observat cum se deplasează, medicul, cu peste 6000 de intervenții spinale la activ, și-a dat seama că Damian are probleme cu coloana. La recomandarea medicului, cineastul a făcut un RMN, în urma căruia doctorul i-a explicat că „situația e complicată” și nu va trece de la sine.
Însă nu a luat avertismentul medicului foarte în serios și s-a întors în București, la activitatea de la catedră, fără să continue investigațiile medicale. La foarte scurt timp după, durerile au revenit și au fost chiar mai intense decât cele pe care le experimentase înainte. Așa că s-a dus degrabă la spitalul MedLife din Cluj, la medicul pe care îl cunoscuse la festivalul din Delta Dunării, dr. Tiberiu Maior. Tot atunci l-a cunoscut și pe colegul acestuia de echipă, dr. George Ungureanu, medic specialist neurochirurg în cadrul aceluiași spital..
Doctorii au refăcut examenul RMN și au făcut și un examen CT, pentru a stabili concret cauzele durerilor.
Pacientul avea pe RMN ceea ce se numește sindrom de failed spine, care se traduce prin dureri care continuă după ce s-au făcut numeroase operații ce nu au produs rezultate bune. Acest sindrom a apărut din cauza cicatrizării intervențiilor anterioare și a discopatiilor etajate, care au dus la o compresiune radiculară severă pe mai multe niveluri vertebrale lombare.
Dr. George Ungureanu
I-au stabilizat coloana cu șuruburi și bare de titan
Medicii au sesizat și cei doi factori care contribuiau la simptomatologia pacientului. În primul rând, instabilitatea vertebrală, căci un număr de vertebre lombare nu erau stabile între ele. În al doilea rând, tot din cauza multiplelor operații anterioare, organismul reacționase și îngroșase structurile adiacente, adică ligamentele și structurile osoase care sunt pe lângă nervi. Iar acestea, din cauza modificărilor degenerative sau de îmbătrânire, ajunseseră să atingă nervii și să-i comprime”, explică dr. Ungureanu.
Asta le-a sugerat medicilor că există o instabilitate la nivelul anumitor vertebre și au ajuns la concluzia că e nevoie să le fixeze. Au folosit șuruburi și bare de titan ca să stabilizeze între ele vertebrele L3-L4-L5, de ambele părți, într-o intervenție chirurgicală care poartă numele de Rahisinteză. După care, au repetat intervenția prin care cineastul Laurențiu Damian mai trecuse și au decomprimat rădăcinile comprimate.
Mi s-a spus de către managerul spitalului că în momentul în care medicii au ieșit din sală, sentimentul lui a fost că au ieșit din mină, că sunt niște mineri, și nu niște medici.
Laurențiu Damian, profesor de Regie Film în cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC)
După operație a mai stat trei zile în spital, mai puțin decât săptămâna cu care era obișnuit de la operațiile din trecut. Asta a fost posibil datorită tehnologiei percutante pe care au folosit-o medicii din spitalul MedLife Humanitas din Cluj. Aceasta presupune o intervenție minim invazivă, cu incizii mici pentru care nu mai e nevoie să dezinsereze toată musculatura de pe coloana vertebrală. În urma unei astfel de tehnologii, durerile post-operatorii se reduc semnificativ, scade și riscul de complicații, iar pacientul pierde mai puțin sânge.
E o tehnică pe care am adoptat-o de patru ani deja. Dacă deja te ocupi de chirurgie spinală, tehnicile percutane sunt destul de ușor de învățat.
dr. Ungureanu
„Îngrijirea, din punctul meu de vedere, a fost impecabilă”
După operație, Laurențiu Damian s-a întors în București și a făcut două luni de recuperare cu exerciții de kinetoterapie, masaj și piscină, până a putut merge fără dureri. Și lucrurile au fost în regulă până în toamna anului 2021, când bărbatul a început să simtă o slăbiciune în brațe și dureri intense la nivelul cervicalei. El mai suferise în trecut alte două intervenții chirurgicale la nivelul coloanei cervicale.
S-a dus din nou la Cluj și a mai făcut un RMN. „În operațiile anterioare se folosise o tehnică chirurgicală în care se fixează vertebrele între ele cu proteze. Folosind tehnica asta, trei vertebre s-au transformat într-un bloc osos. Crescuse foarte mult presiunea pe vertebrele de deasupra și de dedesubt, iar când a venit la noi, avea o hernie de disc chiar deasupra zonei în care fusese operat înainte. Ca să nu afectăm mobilitatea coloanei cervicale și ca să scădem riscul de a mai apărea alte probleme pe viitor, am decis să folosim acolo un disc artificial”, explică dr. Ungureanu.
Discul artificial, față de o proteză fixă, are beneficiul că imită mișcările naturale ale unui disc intervertebral. Și automat scade riscul apariției unor probleme adiacente lui, după cum lămurește medicul. În timpul unei astfel de intervenții chirurgicale, pacientul pierde mai puțin sânge decât i se ia la analize.
În urma acestei intervenții, recuperarea e rapidă și ușoară. Astfel că în 2022, la un an de la ultima intervenție, prof. Damian nu mai are nici dureri de mână, nici dureri de coloană și poate merge, deși pe distanțe limitate. „Am avut examenele de master cu studenții, a fost nevoie să merg la filmări, să mă văd cu ei și, sigur, este obositor și am nevoie de pauze, dar pot merge și nu mai am dureri”, spune el. Înainte, trecea pe la filmări cât să dea indicațiile regizorale și pleca acasă ori se așeza nu pe un fotoliu, ci pe pat. Îi era foarte greu, dar acum, pe lângă faptul că îi este mai ușor ca profesor, e și student la UNATC, la secția de actorie. S-a înscris ca să continue să învețe, să nu lase corpul să lâncezească și are repetiții în picioare, clase și mult mai multe drumuri decât înainte.
E ciudat să spui «m-am simțit bine acolo», dar vreau să vă spun că m-am simțit bine acolo. M-am simțit ocrotit și apărat.
Laurențiu Damian despre experiența din spitalul clujean
Și dincolo de operațiile în sine, consideră că îngrijirea a fost impecabilă și că a plecat de acolo prieten cu cei care l-au îngrijit.
***
Acest articol face parte din demersul RoMâine, inițiat și susținut MedLife, furnizorul național de sănătate al României.
RoMâine este un efort comun de însănătoșire națională, care se construiește cu grijă, respect, încredere, speranță și empatie. Valori care se regăsesc și în spitalele MedLife. Aici se aude grija, speranța prinde glas și se naște un mâine mai bun ca azi.
MedLife deține cea mai complexă rețea de spitale private din România, cu 14 unități spitalicești în București și în țară și mii de medici, asistente și infirmiere care împreună fac România bine zi de zi.
Intră pe medlife.ro/spitalele-medlife și află mai multe detalii.
#GrijaRoMaine #SpitaleleMedLife #ImpreunaFacemRomaniaBine