Doi ani mai târziu, însă, au început să se îngrijoreze și s-au hotărât să facă un control, să vadă dacă nu au o problemă medicală. Adina a mers la un medic care i-a făcut o ecografie, în urma căreia își amintește că i-a spus că e totul în regulă. Să mai încerce un an să rămână însărcinată, a sunat recomandarea acestuia, iar dacă nu reușește, să revină la control.

Câteva luni mai târziu, a avut o sângerare abundentă și spune că același medic a anunțat-o: «Sunteți însărcinată, haideți să facem un test». Abia i se terminase menstruația, nu avusese contact sexual recent și știa că nu avea cum să fie gravidă, însă nu a vrut să se contrazică cu medicul. Logic că e negativ, și-a zis în gând când a venit rezultatul. Încrederea în acest doctor a dispărut.

Peste alte câteva zile, în timp ce se afla la birou, Adina a avut o durere fulgerătoare în zona pelviană. Era într-o perioadă aglomerată la serviciu și rămăsese peste program, era singură pe tot etajul. Îi era atât de rău, încât nu reușea să ajungă până la mașină, să plece acasă. S-a gândit să cheme salvarea, dar n-ar fi vrut să alerteze întreaga companie. Jumătate de oră mai târziu, durerea i-a trecut la fel de brusc cum i-a apărut. În lunile următoare a continuat să meargă la mai mulți doctori, în încercarea de a afla ce probleme are și dacă va putea sau nu să aibă un copil. „Eram cam dezamăgită, nu mai știam unde să mă duc, în ce parte să o iau, la ce medic să merg”, își amintește femeia.

Soțul ei, Vlad, un bărbat optimist și cu simțul umorului, o liniștea, amintindu-i că nu e nicio grabă. Însă se apropia de 30 de ani și se temea că începe să fie târziu pentru a deveni mamă. „Hai că poate găsesc de data asta un doctor bun”, și-a spus ea și a început să se documenteze și mai serios. A citit în articole de presă și pe forumuri că Alexandru Alin Stan, medic primar obstetrică-ginecologie la MedLife, nu e doar un bun profesionist, ci și un om care se implică foarte mult, te susține moral și deși procedurile te consumă sufletește, e alături de tine.”

POVEȘTI CARE VINDECĂ. „Nu e vorba de modă, ci de niște proceduri avansate care te ajută să ai un copil dacă nu reușești să îl ai”. O mamă a adus pe lume trei copii prin fertilizare in vitro
Dr. Alexandru Alin Stan, MedLife

În toamna lui 2017 s-a prezentat în cabinetul acestuia cu ecografia făcută cu doi ani în urmă de către doctorul care o liniștise că e totul în regulă. «Cum să fie totul în regulă? Că aici aveți niște chisturi», își amintește că a sunat franc întrebarea doctorului Stan. Eu am rămas blocată. A impresionat-o că Alex, cum îi spune acum, i-a zis adevărul cu ecografia și cu parafa acelui medic în față. A fost sincer. Asta mi-a plăcut la el dintotdeauna. A văzut că am nevoie de ajutor și a empatizat foarte mult. Mai contează și latura asta sufletească, mai ales în cazul cuplurilor infertile, e de părere Adina.

Comunicarea între doctor și pacient e esențială pentru reușita terapiei, subliniază dr. Stan, care crede că „ultimul lucru de care e nevoie ar fi un zid în această privință”. Poate că empatia i se trage și de la frica pe care el însuși o avea în copilărie față de spitale și de la avertizarea părinților care îi ziceau „dacă nu ești cuminte, te duc la doctor”, glumește medicul.Nu știu dacă are legătură, dar nu vreau ca pacienții mei să aibă reticențe când ajung la doctor. Acesta mai spune că, statistic vorbind, cauzele infertilității de cuplu sunt în egală măsură feminine sau masculine și, din acest motiv, consultul inițial este cu ambii parteneri, iar investigațiile sunt făcute în paralel.

În mai 2018, Adina și Vlad s-au hotărât să încerce să aducă pe lume un copil prin procedura de inseminare in vitro (FIV). Au depus un dosar la Primăria Capitalei, pentru a beneficia de un ajutor de aproape 11.000 de lei care se oferea atunci pentru 1000 de cupluri infertile din București, și au început tratamentul. (Firea a anunțat că anul acesta extinde programul la nivel național și va deconta proceduri FIV pentru 5000 de familii.)

Medicul Alin Alexandru Stan i-a prezentat Adinei două opțiuni – să încerce să facă procedura FIV fără să opereze chisturile, pentru că acestea erau destul de mici, sau să le opereze înainte. Femeia a optat pentru prima dintre ele.A fost alegerea mea, doctorul mi-a expus toate variantele. Dacă n-am avut nici măcar o apendicită, n-aș fi vrut să am o operație de chisturi la ambele ovare, mărturisește femeia.

A evitat să vorbească despre fertilizarea in vitro cu colegii de muncă sau oamenii care nu-i erau apropiați. A vrut să se ferească de comentariile răutăcioase ale celor care nu îi cunosc povestea și problemele, povestește Adina. Când i-a dat vestea mamei ei, dialogul dintre ele a sunat astfel:

Da, că așa e moda acum.

– Mamă, nu e vorba de modă, e vorba de niște proceduri avansate care în ziua de azi te ajută să ai un copil dacă nu reușești să îl ai.

Unul din opt cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate, chiar e momentul să acceptăm acest lucru și să facem ceva constructiv.

Dr. Alin Alexandru Stan

După fertilizarea in vitro, Adina și Vlad au plecat într-o vacanță la mănăstirile din Moldova. „Noi suntem foarte plimbăreți, nu există o lună în care să nu facem o ieșire. Acolo, Adina a continuat tratamentul pentru a rămâne însărcinată – își punea ovule cu progesteron de trei ori pe zi, iar soțul îi făcea zilnic injecții anticoagulante în burtă, timp de zece zile, care pentru ea erau dureroase.

-Nu mai pot, m-am săturat, a izbucnit în plâns într-o seară.

-Hai că reușim, hai că putem, hai că o să fie bine! Ce se poate întâmpla? Mai încercăm o dată, a încurajat-o soțul.

-Da, dar nu e corpul tău, nu te doare pe tine, nu suferi tu, i-a răspuns copleșită de emoții și durere Adina.

Când s-au întors din vacanță, femeia a făcut testul de sarcină. „Și a căzut cerul pe mine”. Ieșise negativ. Niciunul dintre cei doi embrioni de ziua a treia nu se prinseseră. M-am dus la toate mănăstirile, m-am rugat, am zis că o să fie bine, dar n-a ținut cu mine. Nu ține numai de Dumnezeu, ține și de corpul meu până la urmă, a realizat Adina.

Fusese alegerea ei să facă procedura FIV cu chisturile pe care le avea și și-a asumat-o. Soțul a continuat să o încurajeze și i-a zis că există și varianta să înfieze un copil. Adina se gândea la miile de copii neajutorați care nu au părinți, însă nu știa cum să alunge o dorință pe care o simțea puternic: vreau copilul meu, să fie din mine”.

Alin Alexandru Stan consideră că atitudinea cuplurilor e foarte importantă în astfel de momente și i-a plăcut că Adina și Vlad au reacționat ca o echipă unită. Pe lângă faptul că au știut de la început cu ce se confruntă și au fost determinați să facă tot ce se poate pentru a obține sarcina, au un optimism benefic și capacitatea esențială de a se susține unul pe celălalt, spune medicul. „După eșecul primului FIV, am hotărât împreună să efectuăm și operația pentru chisturile endometriozice și să ajustăm schema de stimulare pentru următoarea încercare, încercând să maximizăm șansele”, completează medicul.

În urma operației de endometrioză, Adina a urmat un tratament care i-a indus menopauza. Deși era în mijlocul iernii, la ședințele de la multinațională purta rochii în bretele și își făcea vânt cu hârtiile, spre curiozitatea colegilor îmbrăcați în sacouri sau pulovere. Oprirea menstruației avea rolul de a împiedica dezvoltarea altor chisturi până la următoarea procedură FIV.

În martie 2019, a început din nou stimularea ovariană și tot soțul ei era cel care îi făcea injecțiile. Pe 25 martie, când a mers să facă embriotransferul, o infirmieră i-a șoptit: «Haideți că de data asta o să fie bine, că e Buna Vestire». După aceea a plecat din nou împreună cu Vlad într-o excursie, de data asta la Cluj, unde se află unul dintre sediile firmei lui. Am zis că dacă tot nu reușim să îl facem moldovean, îl facem ardelean, glumește ea. Simțul umorului a fost un ingredient vital pentru a trece prin această perioadă.

Rata de succes a fertilizării in vitro nu este foarte mare și scade progresiv odată cu înaintarea în vârstă, precizează Stan:

Realitatea e că o femeie la 35 de ani are o șansă de 45% de succes, procent care scade până la 10% la 40 de ani. (…) Pe de altă parte, o femeie de 35 de ani care face trei FIV-uri consecutive are o șansă combinată de 70% pentru sarcină.

Dr. Alin Alexandru Stan

Pentru Adina, care acum avea 34 de ani, era al doilea FIV. Într-o zi când lucra în biroul firmei soțului, a primit un mesaj pe WhatsApp de la medicul ei. Procedura de fertilizare în vitro avusese succes. Era însărcinată. Ar fi vrut să sară de pe scaun de fericire, însă colegii erau concentrați la laptopuri, iar soțul se afla într-o ședință. A ieșit și a țopăit singură afară. Când s-a întors în birou și l-a văzut pe soțul ei, nu s-a mai putut abține. Am zis acolo în gura mare în birou. Soțul a îmbrățișat-o și apoi au curs felicitări și îmbrățișări de la colegi. Am rupt tot lucrul, s-a întrerupt tot.

*

Într-o dimineață de decembrie 2019, după 6 ani de când visaseră să aibă un copil, Adina și Vlad se aflau la maternitatea MedLife din București. Credeau că au venit la unul dintre ultimele controale înainte de ziua cea mare, iar Vlad, care nu e o persoană matinală, făcuse eforturi să fie prezent la spital la opt dimineața.

După consult, medicul Alin Alexandru Stan i-a prezentat Adinei trei scenarii: «Poți să naști acum, luni seară la ora opt sau undeva pe joi». I s-ar fi părut o eternitate să aștepte „atâtea zile, atâtea nopți, să mă gândesc când nasc”. Iar Vlad, cu umorul caracteristic, a contribuit la luarea deciziei: «Eu m-am trezit degeaba să fiu aici la ora asta?»

Adina a intrat în sala de nașteri.

Soțul ei l-a întrebat în glumă pe doctor dacă nu cumva are nevoie să-l asiste și să-i dea la mână instrumentarul. «Nu, să nu leșini, dacă vrei să participi poți să stai în spatele unui geam», își amintește femeia răspunsul medicului în aceeași notă. În timpul operației de cezariană, Vlad a văzut fața și mâinile soției și i-a făcut fotografii, iar la ora 11, și-a văzut copilul venind pe lume.I l-a dat în brațe. Era foarte emoționat, își amintește Adina, care se bucură că a putut fi și soțul ei prezent în acel moment. Iar primul miros al micuței nu îl va uita niciodată:

„Era un miros dulce, cald, din tine”.

Adina
POVEȘTI CARE VINDECĂ. „Nu e vorba de modă, ci de niște proceduri avansate care te ajută să ai un copil dacă nu reușești să îl ai”. O mamă a adus pe lume trei copii prin fertilizare in vitro

După naștere a stat câteva ore la terapie intensivă, pentru că avea un tremurat puternic, iar asistentele de la Maternitatea MedLife i-au adus fetița acolo. Seara a ajuns în salon, optase pentru o rezervă în care să fie singură și să aibă tot confortul. S-a întristat că nu avea lapte să-și hrănească fata natural, însă vizitele familiei și ale prietenilor au ajutat-o să treacă peste asta. Când s-a externat, a fost atât de emoționată, încât a uitat la spital florile pe care i le adusese soțul ei. «Lasă că îți iau altele», a oprit-o din drum Vlad, când a vrut să se întoarcă după ele.

După nașterea fetiței, cei doi și-au mai dorit un copil. Adina mai are o soră și visa ca și fiica ei să se bucure, la rândul ei, de o soră sau de un frate.

După a treia procedură de fertilizare in vitro, era pe autostradă, cu soțul ei în mașină, când a văzut online rezultatul analizei Beta HCG (un hormon prezent în sânge și urină în perioada sarcinii care are rolul de a susține corpul luteal în primele săptămâni de sarcină.) „Era 1000 și ceva Beta HCG-ul”. I-a trimis rezultatul medicului prin mesaj și acesta a întrebat-o:

-Ai întârziat cu testul?

-Nu, la zece zile l-am făcut.

-Atunci înseamnă că sunt mai mulți.

-Mai mulți ce?

-Mai mulți copii.

După șase săptămâni, Adina a mers la ecografie și l-a luat și pe soț cu ea: „Vino încoace să vedem ce avem, ce am obținut, povestește râzând. Au obținut gemeni, doi băieței.

POVEȘTI CARE VINDECĂ. „Nu e vorba de modă, ci de niște proceduri avansate care te ajută să ai un copil dacă nu reușești să îl ai”. O mamă a adus pe lume trei copii prin fertilizare in vitro

Sarcina cu gemenii a fost grea, spune ea. În primul rând, pentru că fiecare avea placenta lui și era, practic, o sarcină dublă. La patru luni, burta ei era atât de mare, încât părea că e însărcinată în luna a șaptea. Pentru că se temea să nu piardă sarcina, n-a mai ridicat-o pe fetiță în brațe ca înainte. De exemplu, cea mică era obișnuită să meargă în fiecare seară în bucătărie, la mama ei în brațe, să pregătească biberonul, iar această rutină s-a întrerupt. Până s-a obișnuit cu schimbarea, fetița a plâns câteva săptămâni. Apoi, Adina s-a mai chinuit în ultima lună de sarcină cu mâncărimile de la colestaza hepatică. Mă mânca tot corpul, mă scărpinam până îmi dădea sângele.

Însă greul a pălit acum două luni, în fața bucuriei momentului în care a făcut cunoștință cu gemenii ei.

„(Medicul) L-a scos pe primul, mi l-a arătat, l-a scos și pe al doilea, mi l-a arătat și după ce i-a înfășat, mi i-a dat pe amândoi. M-au ajutat asistentele să-i simt, să-i miros, să-i pup”, își amintește Adina.

S-a temut că fetița va fi geloasă pe cei mici, iar după naștere a întrebat-o pe psihologa din spital cum să-i facă cunoștință cu frații ei, astfel încât să nu simtă că îi fură atenția. Aceasta, care avea la rândul ei gemeni, a sfătuit-o să aibă răbdare cu cea mică, să îi explice, să vorbească cu ea și să o implice în activitățile care îi privesc pe copii.

POVEȘTI CARE VINDECĂ. „Nu e vorba de modă, ci de niște proceduri avansate care te ajută să ai un copil dacă nu reușești să îl ai”. O mamă a adus pe lume trei copii prin fertilizare in vitro

Fetița, acum în vârstă de doi ani și jumătate, e foarte iubitoare și drăgăstoasă cu frățiorii ei de două luni, povestește Adina. Dacă e la masă și îl aude pe unul dintre ei că plânge, reacționează imediat: Mama, plânge bebe, du-te!. Iar când e lângă ei, le pune ea suzeta în gură și le pornește muzicuța de la pătuț.

Să fii mamă te face altă persoană. Îți arată că ai răbdare și putere pe care până acum nu le descoperisei.

Adina (mama)

În primul an după ce a născut fetița a dormit extrem de puțin și a fost foarte speriată. Deși participase la numeroase cursuri înainte de naștere, totul se derula atât de rapid în fața ei, încât nu mai știa ce să facă atunci când micuța plângea. Acum, cu gemenii, e mai liniștită.

POVEȘTI CARE VINDECĂ. „Nu e vorba de modă, ci de niște proceduri avansate care te ajută să ai un copil dacă nu reușești să îl ai”. O mamă a adus pe lume trei copii prin fertilizare in vitro

Copiii te rup de relațiile sociale, cel puțin în primul an, spune ea, însă tot ei sunt cei care creează altfel de relații și amintiri. Tocmai au fost într-o vacanță cu autorulota la Sibiu și în Delta Dunării „în formație completă de cinci”. În fața rulotei, pe lângă mese și scaune, stau acum cărucioarele.

Adina* și Vlad* sunt pseudonime.

***

Acest articol face parte din demersul RoMâine, inițiat și susținut MedLife, furnizorul național de sănătate al României.

RoMâine este un efort comun de însănătoșire națională, care se construiește cu grijă, respect, încredere, speranță și empatie. Valori care se regăsesc și în spitalele MedLife. Aici se aude grija, speranța prinde glas și se naște un mâine mai bun ca azi.

MedLife deține cea mai complexă rețea de spitale private din România, cu 14 unități spitalicești în București și în țară și mii de medici, asistente și infirmiere care împreună fac România bine zi de zi.

Intră pe medlife.ro/spitalele-medlif  și află mai multe detalii.

#GrijaRoMaine #SpitaleleMedLife #ImpreunaFacemRomaniaBine

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI