4 din 10 români nu știu ce să facă dacă sunt victima unei fraude online

Un studiu recent realizat de Ipsos pentru ING Bank România arată că 8 din 10 români sunt de părere că atacurile cibernetice sunt în creștere, însă 4 din 10 spun că nu știu cum să procedeze în cazul în care cad victimă fraudelor online. Fie că vorbim despre phishing, ”romance scam” sau ofertele „de nerefuzat” de tipul „Ai câștigat o vacanță la Roma”, fraudatorii conving persoanele să dezvăluie date personale, date bancare sau chiar să le dea bani de bună voie. 

Digitalizarea are o mulțime de beneficii, însă trebuie să îi cunoaștem și riscurile. Când vine vorba de tranzacții financiare, cel mai bine este să fim suspicioși și să punem întrebări. Interlocutorul de pe Internet care ne spune cuvintele pe care vrem să le auzim se poate dovedi fraudatorul care vrea să ne golească contul. Dacă respectăm, însă, regulile de bază, putem evita aproape toate amenințările din mediul online.

Raluca Voicu, Manager Issuer and Acquirer Fraud Investigations, în cadrul ING Bank România

Metoda prințului nigerian (Phishing și Smishing)

Era odată o capră cu trei iezi. Într-o zi a primit un mail din Africa, ce promitea câștiguri garantate. A dat click, a trimis datele cardului și (puf!) s-a îmbogățit. Apoi s-a măritat cu un țap nigerian iubitor și bogat, iar iezii fac acum TikTok-uri de pe cele mai noi telefoane.” Dacă o poveste sună prea bine ca să fie adevărată, cel mai probabil nu este.

Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”

Țeapa cu prințul nigerian este una dintre cele mai cunoscute pe Internet, fiind reinterpretată în diverse moduri: primești un email în care ești anunțat că tocmai ție urmează să ți se transfere o mică avere; însă, înainte de a primi banii trebuie să oferi informații cu privire la datele tale personale (acte de identitate, date bancare) și să plătești diverse sume care să faciliteze transferului donației.

Vorbim de phishing, un tip de fraudă online proiectat să inducă oamenii în eroare pentru a dezvălui informații confidențiale. Nu puțini sunt cei care cad în capcana phishing-ului și dezvăluie date cu caracter personal, fiind păcăliți de promisiunea unui câștig facil sau de caracterul de urgență ce te determină să acționezi rapid, fără să te gândești. De exemplu, dacă primești un e-mail de la banca unde ai cont, în care ți se spune că dacă nu îți confirmi datele cardului și identitatea, contul tău va fi blocat, verifică adresa expeditorului și sună la bancă. Banca nu-ți va cere niciodată să divulgi informații precum numărul cardului, PIN-ul sau codul de siguranță de pe spate.

Când povestea sună prea bine ca să fie adevărată

Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis

Au existat în presă numeroase cazuri în care persoane care au vrut să meargă în vacanța mult visată au ajuns să trăiască un coșmar și să își rateze vacanța. De ce? Pentru că au crezut că fac afacerea vieții plătind pentru oferte incredibil de avantajoase, dar care s-au dovedit a fi țepe. Sau persoane care au crezut în oferta unui site anonim că ultimul model de telefon poate fi cumpărat la jumătate din prețul pieții. Regula este una simplă: când o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată, probabil este o înșelătorie. Veți plăti pentru niște produse sau servicii care, de fapt, nu există în realitate. 

Secretul îmbogățirii rapide? Nu există

Capitolul acesta l-am putea numi la fel de bine „From hero, to zero” (de la erou, la nimic). Odată cu mirajul îmbogățirilor rapide, investind în cripomonede sau în alte instrumente financiare, au apărut și infractorii, gata să profite de speranțele oamenilor care caută să se îmbogățească peste noapte. 

Și aici nu o să discutăm de proiectele de cripto care au apărut peste noapte, cu promisiunea că vor fi următorul Bitcoin, dar apoi s-au dovedit a fi doar niște rug pulls (termen folosit pentru proiectele din cripto care au luat bani și nu au livrat nimic din ce au promis, lăsând numeroase victime păgubite). Vorbim despre infracțiuni cibernetice, care nici măcar nu încearcă să acopere foarte bine tentativa de fraudă.

O schemă frecvent utilizată este crearea unor pagini de phishing cu scopul de a fura informații private și date bancare sau de „experți” dornici să împărtășească cu potențiala victimă „secretele” investițiilor de succes. Indiferent de mesaj, scopul lor este de a convinge interlocutorul să investească sub forma de test, chiar și sume mici într-o primă fază. Apoi, ca într-o spirală, vor trage cât mai mulți bani de la victime, până când acestea se vor prinde că este o înșelătorie, însă răul deja va fi făcut. 

România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești

Prieten, prieten, dar dragostea e pe bani (“Romance scam”)

Bună, sunt Preslii. Locuiesc într-un palat, la Milano. Mi-a atras atenția profilul tău de Insta. Avem aici un pom cu mere de aur pe care le oferim fetelor frumoase, așa ca tine. Trimite-mi 500 de euro în acest cont bancar și devii fotomodelul nostru oficial. În câteva luni o să ai un coș plin cu mere de aur.” 

Este povestea din spatele fraudei de tipul „iubire prefăcută” sau ”romance scam”. Înșelătoria este aparent simplă, dar totuși complexă. În spatele unor profile/ identități false, se află escroci care știu să vorbească cu victimele, să le acapareze și să le facă să se îndrăgostească de un miraj. Și după ce capătă încrederea necesară, încep să pretindă bani sub diverse pretexte (pentru a cumpăra bilete de avion ca să se întâlnească, pentru o operație urgentă, pentru a cumpăra un telefon sau laptop ca să poată continua „relația” etc). 

În astfel de cazuri, dincolo de sumele pierdute, vorbim de drama personală, la nivel emoțional. Victimele acestor escrocherii, după ce că își pierd economiile, pot cădea în depresii severe, ca urmare a decepției amoroase.

Dacă persoana care îți face declarații de dragoste îți cere, în același timp, sume mari de bani sau datele cardului, invocând diverse motive, trebuie să îți trezească suspiciuni. Chiar și o simplă căutare pe Internet a identității persoanei care te contactează online îți poate fi de ajutor. În plus, indiferent de activitatea noastră în online, este important să știm că nu trebuie să oferim niciodată informații precum datele cardului, parole, PIN, dar și copii ale actelor de identitate, indiferent cine cere aceste date”, completează Raluca Voicu.

Ce trebuie să facem sau să nu facem pentru a ne proteja împotriva fraudelor bancare: 

  • Nu furniza datele tale de securitate prin SMS sau e-mail sau alte informații personale;
  • Nu autoriza niciodată o tranzacție pe care nu ai inițiat-o tu;
  • Nu da curs solicitărilor de a transfera bani într-un alt cont, din motive de securitate;
  • Nu răspunde la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoști persoane din țările respective;
  • Ai grijă la ofertele nesolicitate şi la cele care promit câștiguri rapide. Rişti să susţii un întreg lanţ de infracţiuni!;
  • Dacă ai primit un e-mail suspect, NU îi răpunde şi NU accesa link-uri din conţinutul lui;
  • Nu îţi nota PIN-ul pe card sau în agenda telefonului;
  • Nu trimite niciodată bani nimănui cu care ai comunicat doar online sau prin telefon. 

Ochii-n patru și mare atenție în cine ne punem încrederea. Infractorii așteaptă orice greșeală și vulnerabilitate pentru a pune mâna pe datele sau banii unei victime. Nu lua decizii sub presiune și nici nu te încrede în oferte care sunt prea bune. Verifică și ia legătura cu banca ta de fiecare dată când ceva ți se pare suspect. Dacă vrei să știi mai mult despre cum să te protejezi de fraude, poți citi pagina de siguranță online ING.

„Inspirație financiară” este un proiect editorial în colaborare cu ING Bank România, ce oferă idei și informații pentru administrarea bugetului personal, identificarea produselor bancare potrivite, banking online și plăți sigure pe Internet. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Andrissima   •   11.09.2023, 09:25

Util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Observatornews.ro
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI