Pasul 1: verificarea cerințelor băncii la care aplici pentru credit
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici care sunt documentele pe care le solicită banca la care intenționezi să aplici pentru un credit imobiliar. Unele documente, cum ar fi cererea de credit, acordul de consultare la Centrala Riscului de Credit și de transmitere, prelucrare și consultare a informațiilor de risc la Biroul de Credit sau acordul de acordul de consultare și prelucrare a informațiilor din bazele de date ale MFP – ANAF le vei completa la bancă.
Altele însă va trebui să le aduci tu, iar lista exactă a acestora poate varia de la o bancă la alta, dacă ai găsit sau nu locuința pe care intenționezi să o cumperi, dar și dacă este sau nu vorba de un credit cu garanții imobiliare. Este indicată deci o discuție cu un reprezentant al băncii pentru a obține lista completă a documentației necesare.
Pasul 2: pregătirea documentelor de identitate și de venit
Din această categorie fac parte:
- actul de identitate, în copie și în original (și ale eventualilor codebitori);
- certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
- o dovadă a veniturilor salariale – poate fi reprezentată de acordul de consultare și prelucrare a informațiilor din bazele de date ale MFP – ANAF sau de o adeverința de salariu tip furnizată de bancă, emisă și completată corect de angajatorul tău (și al celorlalți codebitori, dacă este cazul), nu mai veche de 30 de zile;
- alte documente care să arate nivelul veniturilor tale.
Adună toate documentele de venit relevante și asigură-te că informațiile înscrise în acestea sunt corecte și actualizate. De asemenea, asigură-te că actul de identitate nu este expirat.
În cazul în care optezi pentru un credit cu garanții imobiliare, pe lângă cele de mai sus, dosarul tău va trebui să includă și actele de proprietate ale bunurilor aduse în garanție și extrasul din Cartea Funciară în termen de valabilitate aferent acestuia.
Pasul 3: pregătirea documentelor legate de proprietatea pe care intenționezi să o cumperi
Dacă ți-ai găsit deja viitoarea locuință, trebuie să prezinți băncii și:
- actul de proprietate;
- intabularea dreptului de proprietate;
- documentația cadastrală;
- un extras recent de Carte Funciară pentru informare.
- antecontractul de vânzare-cumpărare.
În cazul în care nu ai găsit încă imobilul pe care vrei să-l achiziționezi, trebuie să știi că, din momentul obținerii preaprobării, ai la dispoziție 60 de zile pentru a face acest lucru.
Pasul 4: depunerea documentației solicitate la bancă
Odată ce ai adunat toate documentele necesare pentru aplicarea unui credit imobiliar, următorul pas este să depui dosarul la banca la care intenționezi să aplici. Este important să te asiguri că dosarul tău este complet și că toate documentele sunt în regulă, astfel încât să eviți întârzierile sau respingerea cererii tale.
Atenție! În lipsa documentelor solicitate de bancă, nu se va putea determina dacă ești sau nu eligibil pentru acordarea unui credit și acesta îți va fi refuzat. Dacă însă documentația ta este completă, în cel mult 30 de zile, ar trebui să primești o ofertă de credit (în cazul în care acesta ți-a fost aprobat). Următorul pas este semnarea contractului de credit.
Obținerea unui credit imobiliar nu este un proces simplu, dar cu o pregătire adecvată, acesta poate deveni mult mai ușor. Prin urmarea ghidului pas cu pas prezentat în acest articol, te poți asigura că vei pregăti corespunzător documentația necesară pentru a aplica la un credit imobiliar. Însă nu uita că fiecare bancă poate avea cerințe specifice, așa că este important să te informezi cu atenție înainte de a începe procesul de aplicare.
Sursa foto: Freepik