Cu ani în urmă, unul din spectacolele prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA organizat în 2015 de TNB a stârnit entuziasmul unanim al spectatorilor. Prezentat de Teatrul academic de dramă „V.F. Komissarjevskaia” din Sankt Petersburg, sub semnătura unui regizor renumit, Aleksandr Bargman, cu doi interpreți excepționali, spectacolul avea la bază textul Noaptea lui Helver, scris în 1999 de un dramaturg puţin cunoscut la noi, Ingmar Villqist (pseudonimul literar al dramaturgului și profesorului polonez de istoria artei Jarosław Świerszcz), text jucat între timp în numeroase teatre din Polonia și Europa.
Iată că azi, extraordinara piesă Noaptea lui Helver revine în atenţia publicului nostru, în interpretarea unui tandem de excepție: Amalia Ciolan (care, impresionată de calitatea acestui text, l-a și propus în cadrul programului TNB „Uși deschise pentru toți”) şi Andrei Huţuleac, un tânăr actor cu resurse multiple, recent cooptat în trupa TNB, care s-a impus deja cu succes și ca regizor de film și de teatru în spațiul cultural românesc.
Dacă pentru Andrei Huţuleac, rolul Helver este green-cardul primei lui premiere în TNB, pentru Amalia Ciolan, actriţă cu state vechi în trupa teatrului, interpretă – printre altele – a tulburătorului recital „20 de ani în Siberia”, în care temperamentul ei dramatic a întâlnit o partitură pe măsură, rolul Karlei din „Noaptea lui Helver” reprezintă împlinirea unui vis și, totodată, o reconfirmare a virtuților ei de actriță de mare forță dramatică.
Regia spectacolului e semnată de Matei Lucaci-Grünberg, un tânăr artist cu spectacole de succes montate în teatrul independent şi cu o serie de scurtmetraje selectate în numeroase festivaluri de film, un palmares bogat ce include şi câteva premii pentru regie, pentru dramaturgie, recompensate fiind şi câteva creaţii actoriceşti din spectacolele sale.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Acțiunea se petrece într-o singură noapte și are ca protagoniști un tânăr cu dizabilități care vede lumea cu ochii unui copil și o femeie matură, greu încercată de soartă, pe care îi unește aceeași nevoie de a fi iubiți. O singură noapte, încărcată de un dramatism inimaginabil, în care evenimentele teribile care amenință de dincolo de ferestre se împletesc cu amintiri dureroase scoase acum la lumină…
Tandrețea dintre cei doi, jocurile de-a adevărul, dansurile la lumina torțelor aprinse, toate par să țină violența la o distanță sigură. Fanatismul e la Helver doar un prilej de a face exerciții de gimnastică, scandările furioase – o ocazie să-și salute prietenii, extremismul – un simplu joc de rol. Totul pare a fi doar o convenție, până când marșul istoriei ajunge la ușa lor și joaca oamenilor lipsiți de apărare se transformă în strigăt neputincios de salvare.
Piesa a fost apreciată şi pentru forţa cu care trezeşte interesul pentru unele din cele mai acute probleme ale realităţii noastre.
Publicul este invitat la o montare electrizantă, în care scenele de viață se ciocnesc de convulsiile societăţii, într-un intens carusel emoțional.
Avanpremiera pe 17 şi 18 decembrie, iar premiera oficială pe 19 decembrie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier