1. Spală-te des pe mâini, întotdeauna înainte de masă și după ce folosești toaleta sau atingi obiecte cu un potențial bacterian mare, cum ar fi mânerul ușii. În acest fel, vei ține germenii la distanță și vei evita o serie întreagă de probleme de sănătate.
  2. Evită să îți atingi nasul. Ticul care îți dictează să duci degetul spre nări poate răspândi infecțiile precum răceala și gripa.
  3. Întinde-te. Stretchingul trebuie să facă parte din rutina ta zilnică, pentru ca sistemul tău muscular și cel articular să se mențină sănătoase, mai ales dacă ai un job de birou, în care activitatea fizică nu este punctul forte.
  4. Respiră corect. Acordă o atenție sporită tehnicilor de respirație și folosește-ți diafragma, acest lucru va optimiza cantitatea de oxigen și îți va asigura o stare calmă, liniștită. În plus, respirația corectă îmbunătățește toate funcțiile organismului și circulația sângelui, astfel că este importantă inclusiv pentru prevenția unui eventual stop cardio-respirator.
  5. Începe-ți fiecare zi cu un mic dejun sănătos. În acest fel, vei evita să mănânci compulsiv în restul zilei, vei preveni problemele digestive și creșterea în greutate.
  6. Transformă baia într-un ritual de relaxare. Pe lângă igienizarea corporală, o baie relaxantă, cu un gel de duș cu ingrediente benefice se poate transforma într-un veritabil tratament pentru corpul tău, care te va ajuta totodată să te revitalizezi după o zi grea. Folosește geluri de duș potrivite pielii tale și optează pentru dermatocosmetice, dacă suferi de afecțiuni ale pielii precum dermatita.
  7. Taie-ți unghiile în mod regulat. Unghiile lungi îți pot îngreuna activitățile obișnuite și sunt o gazdă bună pentru infecții și germeni care pot ajunge direct în cavitatea bucală.
  8. Nu împrumuta lucrurile personale precum lama de bărbierit, periuța de dinți, forfecuța de unghii, care pot duce la transferul germenilor. Nu le împrumuta și nu le împărți nici cu cei mai apropiați membri ai familiei, pentru a preveni acest lucru.
  9. Folosește întotdeauna creme cu protecție solară, pentru a-ți proteja pielea de efectul nociv al radiațiilor UVA și UVB și a preveni afecțiuni precum cancerul de piele sau melanomul.
  10. Consumă mai puțin zahăr. Acesta este la fel de toxic ca alcoolul sau țigările, atunci când este consumat în exces și poate avea efecte negative, precum creșterea în greutate sau stimularea inflamațiilor.
  11. Fă mișcare. O viață activă implică cel puțin 30 de minute de sport în fiecare zi și are beneficii precum menținerea greutății corporale, reducerea tensiunii musculare și articulare și un nivel optim de energie. În plus, în acest fel, vei preveni instalarea multor afecțiuni cardiovasculare.
  12. Odihnește-te. Un somn bun, de 8 ore pe zi, te va ajuta să ai mereu energie și să îți menții o stare emoțională bună.
  13. Educă-te să te îngrijorezi mai puțin. E dificil să eviți stresul, care este cauza unor probleme de sănătate precum depresia, insomnia și afecțiunile cardiace, însă nu imposibil. Poți apela la diferite mecanisme pentru a-l reduce, precum meditația.
  14. Nu petrece prea mult timp în fața ecranelor. Astfel, îți vei proteja atât vederea și sănătatea ochilor, cât și sănătatea psihică. Folosește ochelari de protecție dacă lucrezi la computer și încearcă să petreci cât mai puțin timp liber în fața ecranelor, indiferent dacă vorbim despre televizor sau telefon.
  15. Hidratează-te corespunzător – 8-10 pahare de apă pe zi, în funcție de activitatea ta fizică, te vor ajuta să elimini toxinele și vor contribui la rejuvenarea celulelor, prevenind oboseala cronică.
  16. Evită să consumi ”junk food”. Mâncarea rapidă este bogată în grăsimi trans, zahăr și arome artificiale, care contribuie la creșterea în greutate, cresc colesterolul, provoacă apariția bolilor de inimă și ale diabetului.
  17. Renunță la fumat, dacă nu ai făcut-o deja. Acest obicei este responsabil de apariția trombozelor, e dăunător pentru artere și pentru întregul sistem circulator, dar și pentru plămâni și tractul respirator.
  18. Protejează-te în timpul activității sexuale, pentru a preveni atât o eventuală sarcină nedorită, cât și infectarea sau transmiterea unei boli cu transmitere sexuală.
  19. Respectă-te și respectă-ți corpul. Acceptă-ți defectele și fă pace cu micile imperfecțiuni, răsplătește-te cu încredere în forțele proprii și iubește-ți corpul. Acest lucru îți va asigura un echilibru emoțional superior, din care derivă și o bună sănătate fizică.
  20. Împrietenește-te cu legumele și include-le în alimentația ta zilnică. Acestea sunt bogate în fibre, vitamine esențiale și o serie de nutrienți necesari pentru organism.

Armonia și echilibrul sunt cuvinte cheie când vine vorba despre menținerea unei stări de sănătate bune, indiferent dacă ne raportăm strict la cea fizică sau ne gândim inclusiv la cea emoțională. Astăzi este o zi potrivită să îți schimbi stilul de viață și să contribui activ la prevenția afecțiunilor de care te temi.

Sursă foto: Pexels

 
 

Urmărește-ne pe Google News