Construit de Consiliul Județean (CJ) Bacău, pe un teren de aprox. 4 hectare, Athletic Park va fi un complex sportiv unic nu doar în țară, ci și în regiunea de est a Europei. Inspirat de o arenă din Danemarca, Athletic Park are o valoare de 14,5 milioane euro și, conform Consiliului Județean Bacău care finanțează investiția, lucrarea va fi finalizată până la sfârșitul acestui an.

Președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, spune că parcul sportiv este întâi de toate „o invitație la un stil de viață activ, axat pe mișcare, un element cheie în prevenția bolilor legate de sedentarism și o alimentație inadecvată”.

Parcul presupune reconversia urbanistică a unei zone virane de la ieșirea din Municipiul Bacău spre Onești, unde în trecut primăria a încercat să ridice – fără succes – o sală de sport, însă proiectul a eșuat din lipsa finanțării.

„Este important de precizat că parcul nu va conține doar elemente clasice de atletism, cum ar fi pistele de alergare, ci și o serie întreagă de zone inovative pentru relaxare și petrecere a timpului liber. Am organizat trei consultări publice ample în comunitatea băcăuană, pentru a prelua de la cetățeni idei și sugestii privind arhitectura viitorului parc. Feed-back-ul publicului băcăuan a fost impresionant, iar proiectul final pe care-l implementăm a fost sensibil îmbunătățit în urma consultărilor cu cetățenii”, a declarat Valentin Ivancea, care candidează din partea Alianței PSD-PNL la funcția de primar al municipiului Bacău.

Proiect fanion, decontabil din fonduri europene

Parcul atletic de la Bacău a fost prezentat la Bruxelles ca exemplu de bună practică administrativă, iar ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat că „Athletic Park” este eligibil la finanțare europeană.

„Vorbim despre un parc atletic care se adresează tuturor vârstelor, nu doar sportivilor de performanță. Este o invitație la sănătate, pentru că sportul, mișcarea și stilul de viață activ ne țin departe de medic și de spital. De aceea, îmi doresc ca la finalizarea proiectului să văd cât mai mulți copii că vin să facă sport la Athletic Park”, a declarat europarlamentarul băcăuan Dragoș Benea.

Expertiză daneză de top

Construirea parcului atletic are la bază expertiza internațională a arhitectului danez Fleeming Overgaard, creatorul parcului „Athletics Exploratorium”, din Odense (Danemarca), primul și unicul parc inovator de atletism din Europa. Danezul a fost prezent deseori în Bacău, participând activ la consultările cu publicul.

Investiția derulată de Consiliul Județean este cu atât mai importantă, cu cât municipiul Bacău nu dispune – la acest moment – de nicio arenă sportivă, nici măcar la standarde minimale. Stadionul, aflat în proprietatea primăriei, a ajuns o ruină, fiind un adevărat focar de infecție, în ciuda faptului că actualul primar de la USR, Lucian Viziteu, a câștigat alegerile în 2020 cu promisiunea că va moderniza urgent stadionul orașului.

Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News