Folosește utilajele potrivite pentru teren accidentat
Lucrările de șantier presupun adesea munca în condiții dificile, iar din acest motiv va fi necesar ca și utilajele folosite să facă față provocărilor. Pentru lucrările incipiente, care presupun intervenții la nivelul terenului, este recomandat să ai în vedere utilaje specializate pe aceste tipuri de situații. Te poți bucura de o deplasare facilă cu mașinile de săpat șanțuri, chiar și pe teren accidentat sau de echipamente de tracțiune, atunci când este necesar să intervii cu ajutorul acestora.
Caracteristicile terenului dictează adesea și tipul utilajului folosit, astfel că este indicat să ai în vedere câte un utilaj pentru fiecare tip de lucrare în parte, începând de la săpături și terminând cu compactarea straturilor de sol sau nivelarea acestora.
Ia în considerare studiul geotehnic al pământului
Pentru a fi sigur că lucrezi în condiții cât mai bune și că proiectele sunt realizate în condiții de siguranță pentru utilizatori este necesară elaborarea proiectului tehnic, ce începe cu un studiu geotehnic al solului. Studiu geo este un ansamblu de analize realizate la nivelul terenului, care reflectă caracteristicile de rezistență ale acestuia.
Structura terenului poate fi diferită, chiar și în zone distincte ale acelorași loturi, iar acest lucru este un aspect important pe care trebui să îl aibă în vedere orice constructor. Solurile necoezive sunt cele mai dificile, acestea având particule care nu permit stabilitatea construcțiilor.
Un sol coeziv este cel care nu se tasează și care nu suferă deformări sau forfecări în timpul exploatării, fiind potrivit pentru realizarea construcțiilor, chiar și a celor cu regim mare de înălțime. Este important ca analizele realizate la nivelul terenului și studiul geotehnic să fie parte integrantă din procesul de construire, deoarece importanța acestora se vede chiar din etapele incipiente, precum realizarea săpăturii pentru fundație.
Realizează stabilizările acolo unde acestea sunt necesare
Dacă terenul pe care construiești este instabil sau accidentat, atunci ar trebui să se realizeze lucrările de stabilizare sau de tasare/ îndreptare a acestuia. Pentru aceasta se pot aduce completări cu pământ din categoria solurilor coezive, care să fie tasate peste solul existent, astfel încât să îi confere acestuia un plus de rezistență. O altă soluție poate fi completarea realizată cu ajutorul straturilor de pietriș sau, acolo unde solul o permite, se poate realiza asfaltarea pe porțiuni relativ mici pentru a permite accesul în șantier.
Atunci când vine vorba despre terenuri accidentate, una dintre principalele probleme este apa, cea care determină solul să se transforme în zone nămoloase. Pentru a nu permite apei să băltească pe suprafața terenului este nevoie de realizarea unor elemente de drenare, cum ar fi realizarea de șanțuri. Acestea vor avea un rol important în a permite apei să se scurgă, cu atât mai mult cu cât terenul este în pantă.
În acest fel utilajele vor putea lucra mai ușor, fără grija roților blocate în nămol sau a mișcărilor limitate de teren. Chiar și la acest nivel există soluții, deoarece, la nevoie, pot fi utilizate utilajele pe șenile, care sunt mult mai eficiente atunci când vine vorba despre munca pe terenuri accidentate decât cele pe roți.
Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile ce pot fi realizate pentru a putea efectua lucrări de construire pe un teren accidentat. Discută cu specialiștii în domeniu și alege soluția potrivită, iar lucrările de construire vor decurge natural chiar și pe terenuri accidentate.