- Rețetă medie
- Gata în 100 minute
- Porții 6
Această rețetă de pui întreg la cuptor cu ierburi aromatice va deveni una dintre mesele frecvente în familie sau cu prietenii. Nu ai nevoie de o umplutură specială pentru ca puiul să fie suculent, fraged și să aibă o crustă aurie. Cu doar câteva ingrediente bine alese, această rețetă simplă este potrivită chiar și pentru cei care nu posedă talente culinare, dar care pune în valoare extrem de bine savoarea cărnii de pui.
Pregătește cel mai bun pui întreg la cuptor cu ierburi aromatice și răsfață-te cu arome care-ți îmbie simțurile, carne suculentă și piele crocantă și aurie!
INGREDIENTE NECESARE PENTRU PUI ÎNTREG LA CUPTOR
- 1 pui grill Fragedo
- 100 gr de unt
- o lămâie
- 4-5 căței de usturoi
- 1 linguriță cu boia de ardei dulce
- 2-3 crenguțe de rozmarin
- 2-3 crenguțe de cimbru sau cimbrișor
- 1 crenguță busuioc
- sare și piper după gust
METODA DE PREPARARE PENTRU PUI ÎNTREG LA CUPTOR
Primul pas este să zdrobim cățeii de usturoi, după care tocăm ierburile, apoi, pe toate le amestecăm cu untul topit, boia, sare și piper după gust.
Spală 1 pui grill Fragedo și usucă-l bine, ștergând excesul de apă cu un prosop de hârtie. Cu compoziția rezultată din unt, condimente și ierburi aromatice, unge bine puiul atât la interior, cât și la exterior.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7c29434c1470755043af468dd225a763.jpg)
Pentru ca aromele să pătrunde bine în carnea de pui, dezlipim de la bază pielea de pe piept, apoi introducem o spatulă mică sau o lingură de lemn și o dezlipim până spre gât. Sub pielea dezlipită, ungem de asemenea carnea.
Punem lămâia într-o cratiță mică, o acoperim cu apă și o dăm puțin în clocot. Scoatem lămâia opărită, o înțepăm din loc în loc cu un cuțit, apoi o introducem fierbinte în interiorul puiului, pentru a ajuta puiul să se coacă mai ușor în interior.
Așază puiul într-o tavă de cuptor și toarnă în tavă o ceașcă cu apă (nu turna direct peste pui). Dacă vrei ca alături de pui să servești o garnitură poți adăuga în tavă cartofi, ceapă sau alte legume.
În cuptorul preîncălzit la 225 grade Celsius, lasă puiul întreg timp de 70-90 de minute sau până când este bine rumenit și are o crustă frumoasă și aurie. Pentru a vedea dacă puiul este gătit, îl înțepăm și verificăm dacă iese suc. Dacă iese suc din carne, aceasta trebuie să se mai gătească.
CUM POȚI SERVI PUIUL ÎNTREG LA CUPTOR
Așa cum ai observat, rețeta de pui întreg la cuptor cu ierburi aromatice și unt nu este deloc dificilă. Există nenumărate moduri de a servi puiul, cel mai frecvent fiind cel alături de un pat de legume. Dar, iată însă și alte moduri diferite de a servi acest preparat delicios:
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_994cc678de3568fd8b75ffe67210dfcc.jpg)
- Cu legume prăjite sau piure: Acest tip de garnitură este clasic și foarte apreciat. Așadar poți alege varză de Bruxelles prăjită, morcovi glazurați, cartofi prăjiți, piure de cartofi, piure de cartofi dulci sau piure de conopidă.
- Alături de o salată: Poți tăia bucăți sau felii de carne din puiul la cuptor și le poți asocia cu orice tip de salată, de la salată clasică de crudități cu roșii, ceapă verde, salată verde și rucola, la salate cu quinoa și pui sau celebra salată Caesar.
- Cu paste sau orez. Adaugă bucățile de carne de pui care ți-au rămas de la cină, alături de paste sau orez și ai o masă pe care o poți lua ușor la birou a doua zi.
DE CE MERITĂ SĂ FACI PUI ÎNTREG LA CUPTOR
Dacă încă mai ai îndoieli dacă merită sau nu să faci un pui întreg la cuptor îți mai spunem că este:
- Versatil: Îl poți felia, tăia în bucăți sau mărunți pentru a fi integrat în diferite preparate.
- Simplu: Nu ai nevoie decât de 4 ingrediente importante (pui, unt, condimente și ierburi aromatice)
- Super aromat: Poți oricând să schimbi condimentele și ierburile aromatice în funcție de sezon sau de ceea ce îți place.
- Gustos. Este recomandat să gătești un pui întreg la cuptor, deoarece atât osul, cât și pielea ajută la păstrarea sucurilor în carne și implicit a gustului și texturii.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_06c8d9f1c65f7318c49ac909c0432f90.jpg)
Oricine iubește puiul va adora această rețetă care nu necesită decât câteva minute de pregătire. În plus, în timp ce puiul stă la cuptor, te poți ocupa de alte preparate cu care să-și impresionezi oaspeții!
Vezi rezultate finale BEC la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_7f13d3044b6bd1c3eca5559b4b149690.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_5184fe3ecda2f56c9305b5b1bd74d6e5.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_50f1d0f9fa64621295546c184b635ae1.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_57c951d1cfe30a8ee39f7536e7e86b37.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_840a38e855c6417859029f61f0e45329.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_66f4ab018c21a7b8e07ffac89bd1567b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_c849927189a300b8e5f319642ecc65ba.jpg)