Trebuie să ştii că relaxarea nu înseamnă doar vacanțe scumpe, sesiuni de SPA sau shopping în mall, dimpotrivă. Foarte multe metode de relaxare sunt 100% gratuite şi se pot practica foarte uşor, fie acasă, fie în natură.

Dacă îţi doreşti să te relaxezi cu costuri 0, descoperă mai jos 3 idei simple pe care să le pui în practică:

Plimbările în natură

Plimbările în natură reprezintă o modalitate minunată de a te relaxa şi de a te conecta cu natura. Acestea nu te costă absolut nimic şi ai o mulţime de variante la dispoziţie. Poţi să te plimbi într-un parc sau o pădure din apropiere, pe plajă, într-o staţiune montană sau într-un parc natural. Bucură-te de natură, concentrează-te pe mişcare şi eliberează-ţi mintea de gânduri.

De asemenea, poţi să combini o plimbare în natură cu un picnic, dacă îţi doreşti să te bucuri de o gustare sau de băutură preferată. Picnicul se poate organiza atât în parc, cât şi pe plajă, în pădure sau pe malul lacului. Ai nevoie doar de un coş cu gustări şi băuturi pe placul tău şi de o pătură pe care să o aşezi pe jos. Te poţi bucura de un picnic fie pe cont propriu, fie alături de cei dragi.

Meditația

Meditaţia se numără printre cele mai iubite metode de relaxare din întreaga lume. Aceasta poate ajuta la îmbunătăţirea calităţii somnului, la reducerea anxietăţii, dar şi la gestionarea mai uşoară a stresului. Ca să meditezi nu ai nevoie de echipament special sau de ore de pregătire. Este 100% gratuit şi uşor de pus în practică.

Tot ce trebuie să faci este să te aşezi confortabil acasă, în parc sau pe plajă, într-un loc liniştit şi să aduci atenţia asupra respiraţiei. Încearcă să îţi eliberezi mintea de gânduri, observându-le, însă fără a le da curs. Focuseaza-te pe respiraţie profundă, pe fiecare inspir şi pe fiecare expir. 

Poţi medita 5 minute zilnic, 5 minute pe săptămână sau 3 ore pe lună. Tu decizi cât de des meditezi, unde meditezi şi pentru cât timp.

De asemenea, trebuie să ştii că există şi meditaţii ghidate, perfecte pentru începători. Acestea includ indicaţii pentru o sesiune reuşită, dar şi sunete relaxante, precum ploaia sau valurile mării. 

Poţi să foloseşti sistemul audio de la TV sau laptop pentru a-ţi pune muzica relaxantă cât timp meditezi. Un sistem audio calitativ te va ajuta să te bucuri cu adevărat de sunetele relaxante şi de meditaţiile ghidate. Fie că este vorba de un soundbar, fie că este vorba de boxe, sistemul audio are un impact major în redarea sunetului la calitate înaltă. În afară de un sistem audio, mai poţi folosi şi telefonul, în special dacă ai instalate aplicaţii de mindfulness.

Cititul unei cărți

Cititul aduce o mulţime de beneficii celor ce îl practică, iar relaxarea este doar unul dintre acestea. Cu ajutorul lecturii nu doar că te relaxezi şi te deconectezi, ci îţi poţi şi îmbogăţi vocabularul, antrena memoria şi dezvolta creativitatea. În plus, acest hobby nu este deloc costisitor. Poţi să te bucuri de cărţile din biblioteca părinţilor sau a bunicilor, să urmăreşti grupurile de donaţii dedicate cărţilor de pe reţelele sociale sau împrumuţi de la bibliotecă publică.

Relaxarea poate să devină uşor parte din rutina ta, fără costuri şi fără bătăi de cap. Inspiră-te din cele 3 idei de mai sus ca să inviţi relaxarea în viaţa ta, prin activităţi simple şi uşoare, precum plimbările în parc sau cititul.

Urmărește-ne pe Google News