Astfel, la doar 6 ore distanță de București, turiștii pot avea parte de o experiență unică în lume. Galeriile, care măsoară peste 200 km de tuneluri de calcar, dintre care 55 km sunt folosiți pentru depozitarea vinului, pot fi vizitate pe bicicletă, cu trenul electric sau mașina personală.
În Republica Moldova sunt circa 30 de vinării și crame: de la producători mici, care fac vin în cantități limitate până la vinării mari, celebre în toată lumea. Aici, vizitatorii au posibilitatea de a degusta vinuri și a savura bucatele tradiționale moldovenești, iar unele vinării oferă cazare, piscină și diverse activități.
Ateliere meșteșugărești
La o oră distanță de Chișinău, în satul Hoginești, pe turiști îi așteaptă o altă întâlnire cu tradițiile locului, de data aceasta în atelierul artistului Vasile Gonciari, care îi inițiază pe vizitatori în arta olăritului.
„Oferta noastră de bază este excursia prin atelier, cu vizitarea muzeului, procesul tehnologic de la început, de la materie primă, până la sfârșit, până la oala din magazin. Mai nou, avem și o terasă, unde turiștii pot să încerce să gătească singuri în oală sau să mănânce. Este o zonă foarte frumoasă la noi, suntem în Codri. Turiștii pot vedea natura frumoasă de la noi și, în același timp, pot să meșteșugărească”, a declarat meșterul popular Marta Gonciari.
În țara sunt 26 de destinații care oferă experiențe meșteșugărești. Este vorba despre ateliere în care este prelucrată sticla sau lutul, unde sunt create bijuterii, cusute ii, cojoace și alte piese vestimentare tradiționale.Turiștii pot fi vedea îndeaproape cum are loc chiar și fabricarea monedelor cu ciocanul sau împletirea fibrelor vegetale.
Aventuri și experiențe unice
Pentru peisaje unice, aventuri și multă adrenalină, turiștii sunt așteptați la nordul Republicii Moldova, în localitatea Văratic, care oferă posibilitatea de a face kayaking pe lacul de acumulare Costești-Stânca. Vizitatorii pot opta și pentru o plimbare cu barca, bicicleta sau pot porni în drumeție pe Defileul Văratic, lung de un kilometru, împrejmuit de șiruri de toltre de până la 70 m înălțime. În partea superioară a recifului se află peșteri și grote artificiale, iar unele din ele conțin urme ale activității umane de acum peste 10 mii de ani.
În Republica Moldova se mai găsesc alte 50 de destinații care oferă experiențe de aventură. Turiștii pot practica hipismul, alpinismul, au posibilitatea să sară cu parașuta, să zboare cu parapanta sau să participe la curse de karting.
Ofertele turistice inedite ale țării sunt promovate în cadrul campaniei externe „Moldova: A place to find yourself”, lansate în luna martie 2021 de Agenția de Investiții „Invest Moldova”, care are drept scop repoziționarea țării ca destinație turistică la nivel regional și mondial.
Toate experiențele pe care le oferă Republica Moldova pot fi găsite pe https://beourguest.md/.