Povestea proiectului „România plantează pentru mâine” a început în 2020 și este cea mai mare inițiativă privată de împădurire din România, sprijinită de OMV Petrom cu 5,7 milioane de euro. Proiectul a unit comunități, voluntari din fiecare colț al țării cu un scop foarte clar: acela de a construi împreună un mediu mai bun și mai curat pentru generațiile viitoare. Până în prezent au fost plantați două milioane de puieți în 71 de localități din 24 de județe ale țării, cu participarea a peste 10.000 de voluntari. În jurul campaniei s-a creat un parteneriat între cele șase ONG-uri recunoscute pentru contribuțiile aduse protecției mediului înconjurător din România – Act for Tomorrow, Mai Mult Verde, EcoAssist – Plantăm fapte bune în România, Pădurea Copiilor, Viitor Plus și Asociația Parcul Natural Văcărești. 

În cadrul campaniei au fost dezvoltate alte proiecte pilot în România: plantarea pădurilor urbane, primul studiu care măsoară captarea și stocarea emisiilor de carbon prin păduri și componenta educațională destinată apropierii elevilor de natură: pădurea educațională și plantarea la distanță.

Rolul pădurilor urbane este acela de a stoca emisiile de carbon, de a îmbunătăți calitatea aerului, de a reduce zgomotul, de a crește biodiversitatea și de a preveni efectul de seră. Primele păduri miniaturale urbane au fost plantate în Moinești, Buftea, Giurgiu, la Colegiul Media din București, în Urziceni și Ploiești. Pădurea Comunitară Cama este un proiect de dezvoltare a unei păduri urbane mari în orașul Giurgiu. 

OMV Petrom susține și cercetarea în domeniul captării carbonului și finanțează prima inițiativă din România de calcul și prognoză a stocării de carbon din pădurile deja plantate în cadrul campaniei. Aceasta este realizată de Forest Design prin tehnica scanării LiDAR (3D Laser) și presupune digitalizarea informațiilor obținute. 

Pădurea Educațională este un proiect desfășurat în parteneriat cu Asociația Pădurea Copiilor menit să prezinte multiplele beneficii pe care pădurea le oferă. Prin campania de „plantare la distanță”, școli din România primesc de la Asociația Viitor pachete personalizate cu câte 50 de puieți, alături de materiale educaționale pentru sezonul de plantare.

Proiectul include și o componentă de sustenabilitate prin mentenanța care susține dezvoltarea armonioasă a viitoarelor păduri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News