Lăsată netratată, ruptura de menisc poate afecta funcționalitatea normală a genunchiului, poate provoca leziunea altor articulații sau ligamente și poate duce la osteoartrita prematură.
Cauzele ce duc la ruptura de menisc
Cea mai frecventă cauză pentru o ruptura de menisc este răsucirea forțată a genunchiului în timp ce piciorul este plantat pe pământ. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a aterizării dintr-un salt sau din cauza forței unei alte persoane care acționează asupra genunchiului în cazul sporturilor de contact. În timpul acestui tip de mișcare, dacă forța este prea mare pentru ca meniscul să o preia, poate apărea ruptura de menisc.
La persoanele mai în vârstă, apare în urma degenerării articulației și nu necesită o mișcare anume. Ruptura de menisc se produce lent și în timp.
Semne și simptome pentru o ruptură de menisc
Simptomele pentru o ruptură de menisc pot varia de la persoană la persoană, în funcție de cauză. Un sportiv care a fost rănit în timpul unui meci va prezenta probabil o durere mare, cu un genunchi umflat și restricționat. Rupturile suferite în acest mod pot fi mai grave și asociate cu leziunile ligamentelor.
Pe de altă parte, o ruptură de menisc la o persoană în vârstă este posibil să nu fie cauzată de o mișcare anume sau de o forță mare, dar în schimb ruptura de menisc a apărut din cauza modificărilor degenerative care au avut loc în țesutul cartilajului. Simptomele acestor tipuri de leziuni sunt mai puțin probabil să fie atât de acute și pot apărea doar după 24-48 de ore.
Semnele și simptomele la care v-ați putea aștepta de la o ruptură de menisc pot include oricare sau toate dintre următoarele:
- Durere la mers, ghemuit sau sărituri;
- Restricția articulației genunchiului cu sau fără umflare;
- Blocarea articulației genunchiului;
- O senzație de pocnire;
- Senzația că genunchiul poate ceda;
Sensibilitate în jurul liniei articulației genunchiului unde a apărut ruptura de menisc.
Diagnostic și tratament în cazul în care suferiți de o ruptură de menisc
Primul lucru de făcut dacă v-ați accidentat la genunchi este să mergeți cât mai curând la un medic chirurg ortoped. Un genunchi dureros, umflat, restricționat și inflamat în urma unui incident este un semn că ceva nu este în regulă, așa că trebuie să căutați ajutor rapid.
Tratamentul variază în funcție de modul în care s-a produs leziunea (se ia în calcul și posibilitatea unei leziuni ligamentare), de vârsta și obiectivele pacientului.
În unele cazuri, ruptura de menisc nu prezintă riscul de a provoca alte leziuni, iar pacientul se poate mișca, fără simptome severe. În acest caz se poate trata fără intervenție chirurgicală, cu prescripție de medicamente și exerciții fizice pentru a restabili funcționarea completă a genunchiului.
În cazurile în care ruptura de menisc este mai serioasă și un pacient prezintă durere acută, restricție, blocare și/sau cedare în articulație, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. Unele rupturi de menisc necesită îndepărtarea țesutului cartilajului, în timp ce unele pot fi reparate.
Intervenția chirurgicală pentru ruptura de menisc se realizează artroscopic, o metodă minim-invazivă, fără necesitatea unor incizii mari pentru a trata leziunea. Se introduce un instrument numit artroscop, care transmite imagini din interiorul articulației. Cu ajutorul acestuia se poate diagnostica și trata ruptura de menisc.
Avantajul acestei tehnici este că șansele de infecție sunt reduse, de asemenea, timpul de recuperare este mult mai mic față de chirurgia tradițională.
O ruptură de menisc nu trebuie lăsată netratată, fie că aveți nevoie de tratament conservator sau chirurgical, împreună cu medicul chirurg ortoped veți găsi cea mai bună opțiune pentru a vă readuce la activitățile zilnice.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!