Sărbătoarea Paștelui în artă caută să dezvăluie ceea ce evangheliile canonice – Matei, Marcu, Luca și Ioan – spun de fapt despre ultimele zile ale vieții lui Isus pe pământ și despre evenimentele extraordinare care au urmat. Filmul prezintă câteva piese de artă cu adevărat excepționale, care arată împreună multele moduri diferite în care această poveste atemporală a fost spusă și repovestită de-a lungul istoriei.
După cum arată acest film, artiștii din secolul al III-lea până la cei din zilele noastre au fost, din motive evidente, atrași de acest moment extrem de semnificativ al moștenirii noastre culturale. Oricare ar fi credințele religioase ale cuiva, este greu să nu fii mișcat de emoția acestor picturi extraordinare și să nu fii uimit de calitatea absolută a lucrărilor unor artiști precum Michelangelo, Leonardo, Tițian, Rafael, Rembrandt și mulți alții.
De la triumfător la sălbatic, de la eteric la tactil, unele dintre cele mai mari opere de artă ale civilizației occidentale se concentrează asupra acestui moment esențial. Acest film realizat magistral explorează povestea Paștelui așa cum este reprezentată în artă, de pe vremea primilor creștini până în zilele noastre. Filmat în locații din Israel, Statele Unite și Europa, filmul explorează diferitele moduri în care artiștii au descris povestea Paștelui de-a lungul veacurilor și, făcând acest lucru, ei surprind o parte vitală a istoriei și culturii ultimilor 2 000 de ani.
Câteva opere prezentate în film:
Hristos Batjocorit de Hieronymus Bosch
Cina de la Emaus de Caravaggio
Cina cea de Taină de Salvador Dalí
Plângerea (Doliul lui Hristos) de Giotto
Cina cea de Taină de Leonardo da Vinci
Pieta de Michelangelo
Răstignirea de Rafael
Coborârea de pe cruce de Rembrandt
Coroana de spini de Peter Paul Rubens
Noli me Tangere de Tițian
Hristos după flagelare contemplat de sufletul creștin de Diego Velázquez
Filmul face parte din colecția Exhibition On Screen și este regizat de Phil Grabsky.
Distributorul filmului în România este Pannonia Entertainment România.
Filmul poate fi vizionat la Happy Cinema București în perioada 22-26 aprilie. Detalii și bilete pe www.happycinema.ro
HAPPYCINEMA® este a doua rețea de cineplex-uri din România după numărul de locații, fiind prezent în 8 orașe (București, Buzău, Focșani, Alexandria, Bacău, Bistriția, Botoșani și Vaslui). De asemenea, Happy Cinema a dezvoltat în 2020 propria platformă de streaming online – www.play.happycinema.ro.