Ce clădiri pot fi scanate 3D?
Metoda de scanare 3D clădiri se poate aplica următoarelor construcții:
- clădiri vechi și noi;
- clădiri civile;
- construcții industriale.
Pot fi scanate clădiri de dimensiuni foarte mari, fără a exista riscul de deteriorare sau degradare a acestora. Scanarea 3D este utilizată cu precădere în construcții și arhitectură, contribuind semnificativ la facilitarea proceselor de restaurare. Prin colectarea datelor și detaliilor precise, proiectanții pot analiza și evalua mai ușor și mai rapid structura construcției. De asemenea, aceasta metodă modernă este ideală pentru scanarea unor clădiri foarte vechi, care prezintă riscul de a fi degratate în cazul măsurătorilor efectuate în mod tradițional, prin intervenție umană.
Ce utilitate are scanarea 3D?
Scanările 3D permit obținerea unor modele digitale pentru orice construcție, prin care se pot constata probleme și denivelări sau care sunt de folos pentru studiul clădirii și comparația acesteia cu o altă structură. Acestea sunt utile specialiștilor din domeniul construcțiilor, inginerilor și arhitecților și oferă posibilitatea de:
- obținere rapidă a datelor despre clădire dintr-o singură intervenție;
- analiză rapidă a clădirii în detaliu (fațade, pardoseli, pereți);
- efectuare de intervenții din timp;
- detectare a deformărilor;
- remediere a problemelor ascunse;
- comparare înainte și după restaurare.
Care sunt beneficiile folosirii scanării 3D?
În principal, această metodă a devenit populară pentru rapiditatea cu care se efectuează colectarea de date. Este o modalitate prin care se economisesc costuri și timp, deoarece nu mai este nevoie de deplasările multiple pe teren, informațiile obținându-se dintr-o singură vizită și fiind ușor de accesat în orice moment. De asemenea, șansele de apariție a erorilor sunt minime în comparație cu măsurătorile convenționale.
Scanarea 3D este o tehnică precisă de obținere a datelor despre o clădire, fără a exista posibilitatea de a rata anumite elemente care trebuie evaluate. Un alt avantaj este coordonarea de la locul construcției, care este facilitată de obținerea unor informații precise și diminuează posibilitatea de transmitere a unor date eronate. Șansele de a întreprinde un proiect de succes, fie că e vorba de reabilitarea unei clădiri istorice sau de restaurarea unei case învechite, sunt sporite prin utilizarea acestei metode moderne.
Unele clădiri sunt foarte fragile și nu permit efectuarea de măsurători prin metodele tradiționale, ceea ce indică necesitatea unei scanări 3D. Există riscuri nu numai pentru structura care se poate degrada, ci și pentru lucrătorii care ar trebui să intervină și să facă măsurători acolo. Pericolul poate fi evitat prin utilizarea tehnologiei de scanare non-invazivă.