Cum îl alegi pe cel mai bun?
Producătorii au creat mai multe modele în diferite stiluri. Există variante simple, fără prea multe dotări și altele extrem de complexe și menite să îmbunătățească starea unei persoane cu afecțiuni mai avansate. Începe prin a lua decizia dacă îți dorești un scaun cu rotile pliabil sau rabatabil. Modalitatea de strângere a scaunului este foarte importantă, deoarece trebuie să se plieze pe necesități și îndemânare. O mică probă înainte de achiziționare ar fi ideală.
Îngust sau lat? Se recomandă ca scaunul să fie cât mai îngust posibil, însă nu trebuie să atingă oasele șoldului, pentru a evita rănile provocate de presiune. Nici foarte lat nu trebuie să fie, deoarece s-ar putea să existe probleme cu spațiul prin anumite locuri mai strâmte, spre exemplu trecerea prin uși. Dacă nu știi exact de ce ai nevoie, poți consulta gama de scaune cu rotile de pe Artromedicale.ro, variate în funcție de facilități și model. De asemenea, sunt accesibile pentru toate bugetele.
Electric VS. Manual
Scaunele cu rotile electrice sunt de trei tipuri: de interior, de exterior și de interior, exterior. Ele sunt diferit create în funcție de suprafața pe care urmează să te deplasezi. Indiferent de varianta aleasă, ele sunt ideale pentru a fi folosite de persoanele care nu-și pot folosi brațele destul de bine sau n-au putere în ele pentru a împinge. Acestea se controlează cu ajutorul unui mâner de comandă amplasat pe unul dintre brațele scaunului.
Dotările de pe scaunele electrice pot varia extrem de mult. Este important să te gândești la faptul că un scaun cu rotile este o investiție care îmbunătățește calitatea vieții, ceea ce înseamnă că facilitățile oferite trebuie luate în calcul. Oricum, indiferent de model, sfatul este același: fă o mică probă înainte de achiziționare.
Scaunele cu rotile manuale sunt bune atât pentru deplasarea în interior, cât și pentru plimbările în exterior. Însă, acest timp de scaun poate fi folosit eficient doar de către persoanele care dețin suficientă putere în brațe pentru a se împinge. Sau, o altă variantă este ca persoana din scaunul cu rotile să fie împinsă de un însoțitor. În acest caz este necesar ca fotoliul rulant să aibă mânere de care poate fi manevrat.
Atunci când este vorba de scaune cu rotile manuale, probabil că ai observat că au roțile mult mai mari. Acest lucru este prevăzut astfel pentru a ușura manevrarea. În același timp, roțile mari au suporturi pentru împins. În astfel de scaune tind unele persoane să se simtă cel mai bine, pentru că reușesc să-și miște brațele și să capete putere tot mai mare în ele cu timpul.
Așadar, dacă ești în căutarea unui scaun cu rotile, începe prin a te interesa care este modul de pliere și cât de îngust este. Pe lângă toate celelalte detalii, poate că cel mai important sfat este să-l probezi înainte și să-l alegi doar pe acela care simți că ți se potrivește.
Sursa foto – Unsplash.com