Organizează-ți frigiderul
Dacă îți dorești o bucătărie bine organizată, poți începe prin aranjarea produselor pe care le ai în frigider. În plus, prin organizarea frigiderului previi contaminarea alimentelor și reușești să găsești mult mai ușor ceea ce cauți. Spre exemplu, poți să grupezi alimentele pe categorii, astfel încât să ai un raft dedicat brânzeturilor și mezelurilor și unul pentru caserolele cu mâncare gătită.
Încearcă să păstrezi întotdeauna carnea crudă separat de restul alimentelor, pe raftul de jos și să folosești pungi sau caserole cu închidere ermetică, pentru a evita contaminarea. De asemenea, fructele și legumele ar trebui depozitate în sertarele speciale, pentru că acolo nivelul de umiditate este mai mare, iar astfel poți preveni deshidratarea alimentelor.
Folosește inteligent spațiul din dulapuri
Alege un mobilier de bucătărie simplu, cu puține uși, dar care să aibă rafturi încăpătoare și sertare compartimentate. Poziționează în spatele dulapurilor obiectele pe care nu le utilizezi foarte des în bucătărie, cum ar fi mixerul, tăvile pentru prăjituri sau storcătorul de fructe.
În cazul unui mobilier cu rafturi exterioare, asigură-te că acestea nu sunt încărcate cu multe borcane, sticluțe și conserve. Încearcă să depozitezi condimentele în cutii transparente, astfel încât să le identifici mai ușor și să le grupezi în funcție de cât de des le folosești.
De asemenea, poți profita și de spațiul de pe interiorul ușilor, unde poți să montezi câteva cuiere. Acestea îți pot fi de folos pentru a agăța săculeți cu paste, anumite ustensile de bucătărie sau perechi de mănuși, șorțuri și prosoape. De asemenea, pe partea exterioară a rafturilor poți agăța un suport special de pahare, astfel încât acestea să se poată usca rapid după spălare.
Îți poți pregăti chiar și un sertar special unde să păstrezi toate ceaiurile și cafeaua, astfel încât să găsești rapid tot ce ai nevoie, mai ales atunci când ai invitați.
Eliberează blatul din bucătărie
Atunci când gătești nu vrei să te împiedici de toate ustensilele și vasele de care nu ai nevoie. Tocmai de aceea, blatul de bucătărie, care este principalul spațiu de lucru, ar trebui să fie cât mai liber. Așa că ar fi indicat să nu-l aglomerezi cu electrocasnice sau borcane cu diferite mirodenii. Încearcă să faci loc în dulapuri aparatelor pe care nu le folosești frecvent și să păstrezi doar espressorul sau cuptorul cu microunde la vedere, în apropiere de o sursă de electricitate.
Folosește spațiul de pe pereți
Întotdeauna poți să creezi un spațiu de depozitare extra pe unul dintre pereții din bucătărie. Poți să montezi un panou special în perete, chiar în dreptul blatului de lucru, unde să agăți toate ustensilele de gătit. De asemenea, poți să alegi și opțiunea unor rafturi suspendate, pe care le poți monta deasupra mesei și unde poți depozita cănile pentru cafea, farfuriile de mici dimensiuni sau borcanele cu miere, dulceață sau condimente. Îți recomandăm să expui pe rafturile din bucătărie doar vesela pe care o folosești frecvent și care este de calitate. Întotdeauna culorile ceștilor și farfuriilor pot oferi un plus de personalitate bucătăriei tale, așa că poți opta pentru varianta clasică – de porțelan alb sau poți alege nuanțe care să se armonizeze cu întregul decor.
Iar dacă etajerele nu sunt foarte încăpătoare, poți suplimenta spațiul de depozitare un cărucior pentru bucătărie, care poate funcționa și ca blat de lucru.
Nu neglija zona chiuvetei
Întotdeauna în zona chiuvetei se află soluții degresante, lavete, bureți de vase și multe alte produse utile pentru curățare. Încearcă să nu aglomerezi acest spațiu cu astfel de elemente pe care le poți depozita într-un dulap. Poți să păstrezi la îndemână doar un detergent de vase și un burete. Iar dacă vrei să eliberezi blatul de lucru, poți renunța la suportul de vase de lângă chiuvetă, optând pentru o variantă suspendată. Dacă ai loc în dulapul superior, poți monta acolo o tavă de scurgere sau un uscător care să includă și un suport de scurs pentru căni și pahare.
Așadar, atunci când îți organizezi bucătăria este important să renunți la lucrurile de care nu mai ai nevoie și care ocupă destul de mult spațiu. Încearcă să pui deoparte ustensilele pe care le folosești rar și să păstrezi în bucătărie doar obiectele care îți sunt de folos, astfel încât să poți organiza cât mai eficient întregul spațiu.