- Verificați echipamentul mașinii
Verificați farurile, stopurile și ștergătoarele pentru a vă asigura că funcționează corespunzator.
Este, de asemenea, foarte important să verificați uzura cauciucurilor.
Anvelopele uzate reduc tracțiunea pe drumurile ude. Fără o tracțiune corespunzătoare, posibilitatea de a intra în acvaplanare crește semnificativ.
- Încetiniți
Drumurile alunecoase sunt foarte periculoase. Timpul de reacție al vehiculului în caz de frânare este mult mai mare când plouă. Viteza redusă este necesară pe timp ploios. Având o viteză redusă, îi permiteți mașinii să aibă mai mult timp de reacție în cazul unui posibil accident sau la acvaplanare.
- Porniți farurile
În România este obligatorie folosirea luminilor de întâlnire în afara localităților, dar acestea trebuiesc folosite ori de câte ori starea vremii se înrăutățește și vizibilitatea scade, indiferent dacă suntem în afara localității sau în oraș.
Chiar dacă plouă doar răzleț, pornirea farurilor îi va ajuta pe ceilalți participanți la trafic să vă observe mai bine, fiind mai vizibili.
- Folosiți ștergătoarele de parbriz
Chiar dacă pare un lucru normal, unii oameni uită să pornească ștergătoarele pe ploaie ușoară.
Majoritatea mașinilor au reglaj ajustabil la viteza ștergătoarelor, pentru a curăța parbrizul pe ploaie ușoară sau furtună.
Sunt, de asemenea, o varietate de produse care se dau pe parbriz despre care producătorii lor susțin că resping stropii de ploaie.
Ștergătoarele parbrizului ar trebui înlocuite dacă se aud zgomote sau scârțâituri în timpul funcționării sau dacă lasă urme pe parbriz.
- Păstrați o distanță mai mare față de mașina din față
În mod normal ar trebui păstrată o distanță ce se parcurge în câteva secunde față de mașina din față.
Pe timp ploios această distanță ar trebui să fie mai mare, pentru a putea evita posibilele accidente, având în vedere că mașina nu va putea frâna pe o distanță la fel de scurtă ca pe un carosabil uscat.
- Evitați bălțile pe cât posibil
Conducând pe porțiuni de drum cu acumulări de apă, poate să apară fenomenul de acvaplanare.
Acvaplanarea apare atunci când mașina alunecă pe suprafața apei, nepermițând cauciucurilor să atingă asfaltul.
Aceste situații pot fi foarte periculoase și pot duce la accidente mortale.
Pentru a evita acvaplanarea, în momentul în care observați bălți sau apă adunată pe porțiuni din carosabil, schimbați banda pentru a le ocoli și încetiniți pentru a rămâne în siguranță.
În cazul în care autovehiculul intră în acvaplanare, rămâneți calmi, luați ușor piciorul de pe accelerație și manevrați volanul în direcția în care fața mașinii aveți nevoie să se îndrepte. Sub nici o formă nu trebuie să virați brusc sau să frânați puternic.
- Porniți ventilația mașinii
Ploaia cauzează un nivel al umidității crescut. Este posibil să observați că geamurile mașinii se aburesc pe timp de ploaie. La autovehiculele dotate cu climă, pornirea acestui sistem va duce la curățirea și dezaburirea geamurilor și a parbrizului.
În cazul în care parbrizul este atât de aburit încât vă obstrucționează vederea, opriți pe marginea drumului până la remedierea problemei.
- Aveți nevoie de servicii de tractări auto?
Cu toate măsurile de prevenție, accidentele se întâmplă uneori. În timpul condusului pe timp ploios, șansele ca un accident de circulație să se producă sunt mai mari, iar acest lucru vă poate lăsa blocați pe marginea drumului sau chiar pe carosabil. În acest caz, dacă evenimentul s-a întâmplat în Oradea, județul Bihor sau Chiar în Ungaria (suntem la câteva minute de 2 puncte de trecere a frontierei), ne puteți contacta și vom trimite cel mai apropiat echipaj de tractări și asistență rutieră pentru a vă ajuta să depășiți orice situație neplăcută din trafic.