Principalele concluzii ale Cristinei Tudor:

1. Nu există o sumă prea mică sau prea mare pe care să o investești.

2. O disciplină a cheltuielilor este esențială.

3. Dezvoltă o relație cu banii tăi, pentru că ei înseamnă nu doar cheltuieli, ci și posibilități.

„Banii ne sunt prieteni, nu ne sunt unealtă, nu ne sunt dușman”, spune Cristina Tudor.

Sfaturile experților de la workshop au ajutat-o să fie mai relaxată și să-și cunoască prioritățile. Celorlalte viitoare mame le recomandă să își construiască bugetul lunar în funcție de cheltuielile necesare pentru un copil și să-și seteze în plus și un buget pentru cheltuieli neprevăzute.

Lucrează de la 16 ani

Cristina Tudor are 38 de ani și este pasionată de călătorii. A început să lucreze de la 16 ani, de când era în liceu. Vindea atunci produse de îngrijire personală. A devenit angajat cu acte-n regulă în anul I de facultate, la Academia de Studii Economice (ASE). A cochetat puțin și cu antreprenoriatul în weekenduri, când făcea aranjamente florale.

E o fire planificată, foarte organizată și calculată: deține un pilon de pensie privată, o asigurare medicală privată și de un an pune bani deoparte într-un cont de economii, împreună cu soțul său, pentru a fi siguri că sunt pregătiți pentru momentul în care vor deveni părinți. Cu toate astea, Cristina simte că are nevoie de mai multă disciplină financiară.

Pe termen scurt, Cristina vrea să-și echilibreze cheltuielile lunare – se așteaptă la un an cu multe provocări financiare și cheltuieli mari pentru orice e necesar pentru copil.

Pe termen lung, tânăra viitoare mamă își dorește stabilitate, economii substanțiale și investiții în pensie. Educația copilului este și ea inclusă în planul Cristinei – de la grădiniță până la universitate.

Scopul ei este, așadar, să găsească un echilibru între planul financiar pe termen scurt, care include cheltuielile lunare și strategia pe un an, și cel pe termen lung, adică economiile pentru educația copilului, investițiile și pensia. Pentru asta, spune Cristina, are nevoie de o conduită disciplinată și instrumente potrivite.

Un studiu făcut de BCR arată că mai puțin de jumătate dintre femei economisesc, punând deoparte lunar sume între 100 de lei și 500 de lei. 44% dintre femei își „pun bine” banii cash, acasă, iar 20% dintre participantele la studiu au spus că își investesc economiile într-un fond de pensie sau o asigurare de viață.

La polul opus, 25% dintre ele nu economisesc și nu investesc. 

Nu există sumă prea mare sau prea mică pentru a investi

După workshop-ul organizat de BCR la finalul lunii martie, cu mai mulți experți – sociologi, psihologi și experți în educație financiară -, Cristina Tudor și-a dat seama că nu are niciun motiv să-i fie jenă de câți bani investește sau economisește: nicio sumă nu este prea mare sau prea mică, important este doar să începi de undeva și să te ții de plan. Crede că această nesiguranță vine și dintr-o mentalitate a românilor, cum că „despre bani nu vorbești cu toată lumea”.

Mentalitatea aceasta poate fi ușor demontată cu ajutorul financial advisorilor, care vor spune că nu contează cât de mulți sau puțini bani investești sau pui deoparte, important este să o faci, să îi aloci pentru siguranța de viitor. 

Majoritatea femeilor cer sfaturi financiare de la familie și prieteni în proporție de 49%, 37% se documentează singure pe internet sau Social Media și doar 27% poartă această discuție cu un expert în finanțe. BCR încurajează dialogul financiar, în locul celui comercial, și deschide discuții simple și sincere despre bani cu românii. Românii pot beneficia de un diagnostic financiar gratuit în orice sucursală BCR. Cu ajutorul unei platforme speciale, unice în România, care folosește date și soluții avansate de analiză, experții băncii le pot arăta cum să-și planifice obiectivele de viață și cum să dețină controlul banilor pentru a obține bunăstare pe termen lung.

Scăparea de la final de lună

Deși este foarte bine organizată și are întotdeauna un plan financiar setat pe mai o perioadă de timp, Cristinei i se întâmplă uneori să aibă, mai ales la final de lună, unele „scăpări neprogramate”, care dau peste cap echilibrul dintre cheltuieli și economii. Și-a propus să fie mai atentă – mai atentă și decât este acum! – la acest plan lunar de cheltuieli și la cum va lua deciziile financiare de achiziții. Și la nivelul de cumpărături zilnice e mai atentă, dar nu din punct de vedere al prețului, ci din perspectiva „am sau nu am nevoie?”. De aici vine, în mare risipa ei financiară – cumpărăturile alimentare sau comenzile de mâncare care știe că nu sunt necesare, dar pe care le face pe pilot automat deseori.

Indiferent de venituri, și-a spus Cristina după discuțiile cu adviserii de la BCR, este important să facem alegeri corecte și să schimbăm modul în care ne uităm la lucruri, într-o altfel de balanță. „Economisirea este în puterea ta și se poate face cu o disciplină a cheltuielilor”, afirmă ea.

Următorul pas în planul ei de investiții este să-și cumpere o mașină de familie și susține că va avea grijă să nu depășească bugetul și să aleagă mașina în funcție de raportul nevoi – preț.

Sfaturile au ajutat-o pe Cristina să se simtă mai liniștită și să-și traseze mai bine prioritățile. A început să aplice ponturile primite la workshop de la primirea salariului din aprilie, și simte deja că bugetul lunar al familiei este și mai bine organizat.

Sfatul Cristinei Tudor pentru femeile din România, viitoare mămici, este să se documenteze bine înainte de venirea pe lume a copilului, și să facă o estimare a cheltuielilor pe termen scurt și lung. În funcție de asta, să-și seteze un buget pentru cheltuieli generale, un buget lunar și un buget pentru cheltuieli neprevăzută. Admite că poate suna ușor pragramatic, dar copilul, deși vine cu o imensă bucurie, aduce și multe responsabilități și situații neprevăzute. Iar orice lucru neprevăzut, dacă mai este și o presiune financiară, este greu de gestionat.

De aceea, trebuie să ai economii și să fii pregătit să ajustezi sau reajustezi toate cheltuielile.

Inflația și scumpirile din ultimul an au avut o influență puternică asupra finanțelor personale în rândul femeilor: 41% dintre femei afirmă că au resimțit aceste efecte economice, iar 62% dintre ele economisesc sau investesc în prezent mai puțin comparativ cu ultimii trei-patru ani, conform unui studiu BCR.

 
 

Urmărește-ne pe Google News