Soluțiile folosite pentru protecția plantelor se numesc pesticide și au rolul de a preveni și combate atacurile dăunătorilor, acțiunea agenților patogeni care provoacă boli, precum și apariția buruienilor.
Pentru ultima din acțiunile menționate, produsele folosite se numesc erbicide, iar stropirea culturilor cu substanțe din această categorie se numește erbicidare.
Acum, după ce am lămurit cei doi termeni care ți-au atras atenția către acest articol, este momentul să îți oferim mai multe informații pe aceeași temă.
Ce utilaje sunt necesare
Dacă este vorba de o cultură de mici dimensiuni, așa cum ar fi o grădină de legume, stropirea poate fi făcută cu ajutorul unei pompe de mână sau unui pulverizator. Aceleași accesorii pot fi folosite și pentru erbicidarea livezilor, însă dacă este nevoie de stropirea pomilor cu alte tipuri de soluții, mult mai eficient este un atomizor. Acesta are o putere mai mare decât o pompă manuală, putând trimite stropii de soluție până la nivelul ramurilor din vârful pomilor.
Pentru culturile agricole înființate pe suprafețe întinse, este nevoie de un tractor echipat cu anvelope pentru utilaje agricole căruia se atașează un utilaj special pentru stropit, dotat cu un rezervor de mare capacitate, cu mai multe duze.
Cum să faci economie de timp și bani
Erbicidarea și alte lucrări de stropire necesită anumite cheltuieli legate de achiziționarea produselor folosite dar și de combustibilul necesar eventual de închirierea utilajelor. Totodată, o astfel de lucrare necesită și mult timp, iar în perioada sezonului agricol, aceasta este o resursă prețioasă.
Toate tratamentele enumerate în introducerea acestui material sunt necesare, ceea ce s-ar traduce în cheltuieli semnificative, dar și într-o criză de timp.
Poți efectua aceste tratamente cu bani mai puțini și într-un interval mai scurt de timp, aplicând o singură stropire cu mai multe soluții.
Spre exemplu, cele mai multe erbicide pot fi aplicate simultan cu diferite insecticide, fungicide sau îngrășăminte foliare, combinând soluțiile în rezervorul utilajului pentru stropire. Astfel, cu o singură stropire, administrezi mai multe tratamente, consumând mai puțin combustibil și mai puțin timp.
Cum obții eficiența maximă
Pentru ca produsele folosite pentru stropirea plantelor să aibă efectul scontat, trebuie să fie folosite strict în culturile cărora le sunt destinate și în perioada optimă. De asemenea, trebuie să fie respectată întocmai concentrația recomandată de producător pe prospect, pentru că o soluție prea diluată își pierde din eficiență, în timp ce una foarte concentrată poate face rău chiar plantelor pe care trebuie să le protejeze.
Dacă luăm exemplul erbicidelor, acestea se clasifică în mai multe categorii, în funcție de momentul administrării, modul și spectrul de acțiune. Astfel, erbicidele folosite pentru a preveni apariția buruienilor se aplică înainte de răsărirea acestora și se numesc preemergente, iar cele desinate combaterii se aplică direct pe plantele nedorite, fiind postemergente.
De asemenea, erbicidele care acționează doar pe suprafața pe care au fost aplicate se numesc erbicide de contact, iar cele care sunt absorbite în țesuturile vegetale sunt denumite erbicide sistemice.
Mai trebuie să reții că pentru protejarea culturilor se folosesc doar erbicide selective, care acționează exclusiv asupra buruienilor. Mai există și erbicide totale, însă acelea distrug orice urmă de vegetație, astfel că nu ar fi o idee prea bună să le administrezi pe un teren cultivat.
La final, mai trebuie precizat că stropirea culturilor, implicit erbicidarea acestora, nu se face în perioadele ploioase, deoarece picăturile de ploaie pot dilua soluțiile aplicate. De asemenea, nu sunt recomandate nici perioadele cu vând puternic, pentru că o bună cantitate de soluție se va irosi și ar putea fi purtată către alte culturi cărora să le dăuneze.
Nu în ultimul rând, sunt de evitat și zilele cu temperaturi foarte ridicate, întrucât soluțiile aplicate se pot evapora prea repede, înainte de a fi absorbite în țesuturile vegetale.