• Doar 2 din 10 părinți știu că dinții temporari (de lapte) se schimbă abia în jurul vârstei de 10-12 ani.
  • 45% dintre respondenți declară că prima durere de dinți a copiilor, asociată cu o carie ce necesită intervenție imediată, a apărut între 0 si 3 ani.
  • Durerea și disconfortul provocate de cariile netratrate pot afecta somnul, concentrația și performanțele școlare ale copilului.
  • Din cauza unei igiene precare și a vizitelor tardive la dentist, obturațiile (plombele) dentare sunt cele mai solicitate tratamente stomatologice la copiii sub 12 ani.
  • Barometrul DENT ESTET este principala sursă de informații privind sănătatea orală a românilor, indiferent de vârstă.

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET în colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor arată că aproape 4 din 10 părinți duc mai rar de o dată la 2 ani copilul la dentist pentru realizarea unei ședințe de detartraj.

De mai bine de 24 de ani, barometrul DENT ESTET este principala sursă de informații privind sănătatea orală a românilor, indiferent de vârstă.

Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți își duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o dată la 2 ani”

Potrivit datelor cercetării, doar 22% dintre părinții cu copii sub 12 ani au declarat că aceștia vizitează cabinetele dentare pentru realizarea unei ședințe de profilaxie o dată pe an, în timp ce 18% spun că merg de două ori pe an, așa cum recomandă medicii stomatologi.

Cifrele sunt alarmante ținând cont de faptul că prevalența cariilor dentare la copiii din România continuă să fie extrem de ridicată. Numeroase studii demonstrează că educația, dar mai ales profilaxia dentară joacă un rol crucial în prevenirea apariției cariilor pe dinții de lapte, dar și pe dinții permanenți.

Obturațiile (plombele) dentare – printre cele mai solicitate servicii stomatologice la copiii sub 12 ani

Potrivit studiului realizat la cererea DENT ESTET, 45% dintre respondenți declară că prima durere de dinți a copiilor lor a apărut între 0 si 3 ani. Durerile provocate de carii necesită tratament imediat, ceea ce se reflectă în incidența crescută a obturațiilor dentare, care reprezintă 29% dintre tratamentele stomatologice accesate pentru copiii sub 12 ani.

Este mai ușor să previi decât să tratezi, iar vizitele periodice la medicul stomatolog pediatru au și rolul de adaptare a copilului cu mediul din cabinetul stomatologic. Însă un procent semnificativ de mare – 40% dintre părinți – nu apelează la cel mai de bază serviciu stomatologic pentru copiii lor. Atunci când sunt accesate tratamente dentare doar în situații de urgență, cum este cazul a 15% dintre respondenți, disconfortul dentar cuplat cu stresul emoțional resimțite de copil se vor amplifica.

Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi - negustor te numești!”
Recomandări
Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi – negustor te numești!”

Detartrajul, una dintre cele mai simple proceduri de profilaxie care ajută la menținerea sănătății orale pe termen lung, este accesat doar de 17% dintre copiii sub 12 ani, în timp ce sigilarea, un tratament profilactic non-invaziv și cu eficiență pe termen lung, doar de 15%.

Dentiția temporară joacă un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copilului și educația cu privire la sănătatea orală este esențială pentru modelarea comportamentelor preventive. Caria dentară este o afecțiune care poate fi ținută sub control prin accesarea serviciilor stomatologice, iar controlul periodic, screening-ul cariei și profilaxia sunt metode simple și eficiente pentru a menține o dantură sănătoasă. De peste 14 ani, echipa DENT ESTET 4 Kids lucrează pentru a educa părinții și copiii privind importanța sănătății dentare. Vom continua să depunem toate eforturile pentru a crește nivelul de conștientizare cu privire la efectele amânării tratamentului cariei, care implică costuri financiare și emoționale mai mari asupra familiilor decât serviciile de prevenție.

dr. Oana Taban, CEO & Fondator DENT ESTET

Carențe educaționale mari privind cunoștințele legate de evoluția danturii la copii: doar 2 din 10 părinți din România știu că dinții temporari se schimbă abia în jurul vârstei de 10-12 ani

Un studiu anterior, realizat la nivel național de specialiști români în sănătate, publicat în 2022 de MDPI (Basel, Elveția), arată că scorul mediu DMFT (indicele OMS privind dinții cariați, edentați sau cu plombe) este de 4.89, o valoare foarte ridicată luând în considerare recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Comparativ, în Ungaria indicele DMFT este de 4.5, în Croația, 4.14, în timp ce în Grecia este de 1.77.

Autorii studiului au demonstrat, totodată, că prevalența cariilor la copiii din această grupă de vârstă este influențată de nivelul de educație al părinților, indicator evidențiat de un alt studiu realizat în Belgia.

Putin e „ca bunicul meu care se îmbată la o petrecere de familie și îi deranjează pe toți”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (III)
Recomandări
Putin e „ca bunicul meu care se îmbată la o petrecere de familie și îi deranjează pe toți”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (III)

Potrivit rezultatelor cercetării realizate la cererea DENT ESTET, doar 2 din 10 părinți din România (19%) știu că dinții temporari se schimbă complet abia în jurul vârstei de 10-12 ani. Totodată, aproape 37% dintre părinți au apreciat că dentiția permanentă este finalizată în jurul vârstei de 7-8 ani, iar 25% în jurul vârstei de 9-10 ani.

Preconcepția este că odată ce dinții temporari se exfoliază și erup cei definitivi, copilul va scăpa de carii, însă realitatea este diferită. Cariile timpurii pot afecta mugurele dintelui permanent, erupția viitorilor dinți și alinierea corectă a dinților permanenți ai adultului de mai târziu. Cariile netratate înseamnă disconfort și durere, pot afecta somnul, concentrația și performanțele școlare ale copilului. Este mai bine să previi decât să tratezi, de aceea părinții trebuie să fie informați despre importanța vizitelor periodice ale copilului la medicul stomatolog pediatru.

dr. Raluca Georgescu, medic specialist stomatologie pediatrică în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS

Educația privind sănătatea dentară a copiilor – asociată cu scăderea incidenței cariei

Prevenția cariei dentare face parte din eforturile UE de promovare a sănătății orale și educației. Un studiu cu privire la managementul la nivel european al cariei la copii, publicat în 2021, (Bencze Z, Kovalecz G, Márton S, Gáll T, Mahrouseh N, Varga O. Childhood caries management in the European Union: A cross-sectional study) arată că incidența cariei precoce a copilăriei (Early Childhood Caries – ECC) reprezintă o problemă majoră până la vârsta de 6 ani.

De asemenea, potrivit datelor, mai mult de jumătate din dinții cariați la copiii de 12 ani din țările cu venituri ridicate rămân netratați, în timp ce situația este și mai gravă în țările cu venituri medii, unde două treimi din aceste carii nu beneficiază de tratament.

Analiza arată, de asemenea, că educația părinților în ceea ce privește obiceiurile vicioase, dar și alimentația corectă pot influența nivelului indicele DMFT (indicator al prevalenței dinților cariați, lipsă sau cu plombe).

Atunci când managementul cariei începe devreme, evităm efecte negative asupra stării de sănătate a copilului, precum și costurile mai ridicate ale tratamentelor mai complexe. Serviciile preventive sunt mult mai accesibile decât tratamentele curative, care presupun intervenții mai îndelungate, cu costuri mai mari și implică stres emoțional mult mai ridicat pentru copil.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 13-17.10.2022 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta între 25-65 ani, cu venituri peste medie, rezidenți în mediul mediul urban mare, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 1011 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

***

Despre DENT ESTET

Grupul DENT ESTET a fost înființat în anul 1999, iar în prezent este lider de piață în domeniul serviciilor de medicină dentară din România, având 18 clinici în 9 orașe. În cei 24 de ani de existență, a dezvoltat o comunitate de 577 de membri implicați, dintre care 185 de medici care își desfășoară activitatea exclusiv în cadrul clinicilor DENT ESTET.

În prezent, grupul deține 18 clinici stomatologice multidisciplinare în București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Ploiești, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova și Arad, destinate tuturor categoriilor de vârstă, 6 divizii de excelență unice în România (DE Implant Division, Aesthetic Division, Ortho DE Digital Team, DE Laser Division, DE Laser Periodontics Team și DE Endodontics Team) și un laborator de tehnică dentară complet digitalizat – Aspen. DENT ESTET oferă o experiență integrată atât prin cele 10 studiouri foto digitale – Future Smile Studio cât și prin cele 10 centre de imagistică și radiologie complet digitalizate, care includ aparate de tomografie computerizată (CBCT). Toate acestea reunesc un număr de 110 unit-uri echipate la standarde hi-tech, care includ 9 săli de chirurgie complet utilate pentru intervenții realizate sub supraveghere medic specialist ATI.

Printre inovațiile majore aduse pe piața din România se numără DENT ESTET 4 KIDS (2008) și DENT ESTET 4 TEENS (2012), primele clinici stomatologice din România și din Estul Europei dedicate exclusiv copiilor și adolescenților și, nu în ultimul rând, Asociația Dental Office Managers (ADOM), sub umbrela căreia se desfășoară cursurile primei școli de manageri dedicați clinicilor de medicină dentară.

Clinicile DENT ESTET sunt aliniate la standardele internaționale în domeniul stomatologiei, prin acreditările primite de la numeroase instituții mondiale, dintre care menționăm International Team for Implantology, Digital Dentistry Society, Leading Implant Centers, The European Federation of Periodontology, World Federation of Orthodontists, American Academy of Cosmetic Dentistry. Suntem primii care am implementat în România Certificatul de Asumare a Calității, în beneficiul pacienților noștri.

Din anul 2016, DENT ESTET face parte din grupul MedLife, o companie românească cu tradiție, care a ales să investească în alte proiecte românești cu impact asupra comunităților locale.

Despre Reveal Marketing Research

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 14 ani companii din România și Europa.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O mireasă este acuzată de pedofilie după ce a postat poze de la nuntă. Ce vârstă are soția ei, de fapt. GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
O mireasă este acuzată de pedofilie după ce a postat poze de la nuntă. Ce vârstă are soția ei, de fapt. GALERIE FOTO
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Planta minune care tocmai a fost omologată în România. Tratează mai multe boli și alergii
FANATIK.RO
Planta minune care tocmai a fost omologată în România. Tratează mai multe boli și alergii
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
GSP.RO
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
Patru zodii se îmbogățesc până la finalul lunii octombrie. Dau lovitura pe plan financiar și se umplu de bani pe neașteptate
FANATIK.RO
Patru zodii se îmbogățesc până la finalul lunii octombrie. Dau lovitura pe plan financiar și se umplu de bani pe neașteptate
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Colaborarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord se intensifică. Se alătură trupele nord-coreene războiului din Ucraina?
Financiarul.ro
Colaborarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord se intensifică. Se alătură trupele nord-coreene războiului din Ucraina?
Nicuşor Dan, despre scandalul de la Planșeul Unirii: "A fost apărarea unui principiu". Ce spune de o posibilă candidatură la prezidențiale în 2029
Observatornews.ro
Nicuşor Dan, despre scandalul de la Planșeul Unirii: "A fost apărarea unui principiu". Ce spune de o posibilă candidatură la prezidențiale în 2029
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI