Tehnologia se află într-o poziție cu adevărat unică pentru a susține o creștere concomitentă a rețelelor inteligente și a volumului imens de date pe care acestea le generează. Acest volum este un motiv cheie pentru care companiile din domeniul energiei consideră IA ca fiind o resursă vitală. Conform Agenției Internaționale a Energiei, o estimare recentă sugerează că doar IA servește deja la peste 50 de utilizări diferite în sistemul energetic și că piața tehnologiei în acest sector ar putea valora până la 13 miliarde de dolari. 

Când ne imaginăm peisajul energetic din 2050, nu putem să nu fim captivați de această sinergie dintre tehnologie per ansamblu și energie. Imaginați-vă o lume în care rețelele inteligente distribuie energia, optimizând modelele de consum pe baza analizei datelor în timp real. Sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, domină scena, alimentate de progrese în tehnologiile de stocare. Conceptul, cândva visat, al comunităților energetice devine o realitate tangibilă, producția descentralizată de energie facilitând transferul de putere și energie către consumatori. Eficiența energetică nu mai este o idee secundară, ci baza de proiectare a infrastructurii, cu clădiri și sisteme de transport optimizate pentru un impact minim asupra mediului.

Pornind de aici, Federația ACUE a dezvoltat, pentru proiectul Eficiență energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente, o serie de materiale și videoinfografice care arată unde suntem în materie de eficiență, ce avem de făcut și un scenariu probabil în care se va transforma sectorul energetic. 

Pentru a susține ritmul exploziv de creștere al energiilor regenerabile și al prosumatorilor sunt cruciale trei lucruri: investițiile în rețele, stocare și flexibilitatea, unde tehnologia va putea orchestra întregul sistem energetic.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News