Dar, ce sunt, de fapt, pistruii? Este vorba despre pete circulare de dimensiuni reduse, care apar, în general, pe tenul foarte deschis la culoare, în urma expunerii repetate la razele ultraviolete. De regulă, pistruii nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă, medicii dermatologi recomandă o îngrijire foarte atentă. Iată câteva sfaturi bune, de urmat pe tot parcursul anului, dar, mai ales, pe timp de vară!
1. Folosește produse de îngrijire cu antioxidanți
Dacă vrei să ai o rutină de îngrijire a pielii cât mai simplă, serurile și loțiunile cu antioxidanți reprezintă o alegere excelentă pentru tenul tău pistruiat. Formulele care conțin vitamina C, de exemplu, te pot ajuta enorm să ții pistruii sub control și să împiedici hiperpigmentarea lor pe timpul verii și nu numai. Așadar, aplică produse antioxidante în fiecare zi, pentru un ten sănătos, curat și luminos, indiferent de anotimp.
2. Nu omite niciodată produsele cu factor de protecție solară
Orice persoană trebuie să își protejeze zilnic tenul de razele UV cu o cremă calitativă, ce conține factor de protecție solară. Dacă ai pistrui, această regulă este cu atât mai importantă! Așadar, fie că este vară sau toamnă, aplică zilnic loțiunea de protecție solară cu SPF cât mai ridicat. De preferat ar fi să folosești o cremă cu SPF 50 sau 30, însă, nu opta pentru un produs cu un factor mai mic. Dacă îți petreci toată ziua în aer liber, nu uita să reaplici SPF-ul din când în când. Acest obicei este extrem de important pentru sănătatea pielii tale, așa că adoptă-l cât mai curând în rutina ta de îngrijire.
3. Exfoliază-ți tenul cu blândețe
Chiar dacă ai zeci sau sute de pistrui, nu înseamnă că nu trebuie să îți exfoliezi tenul. Într-adevăr, anumiți acizi sau produsele de exfoliere mecanică pot fi variante prea dure pentru pielea ta, însă, există întotdeauna alternative. De exemplu, poți opta pentru un scrub fin, de tip pudră, pe care să-l aplici blând, cu mișcări circulare, pe tot tenul. Fă acest lucru săptămânal, pentru a îndepărta celulele moarte și pentru a încuraja regenerarea. În plus, atunci când exfoliezi recurent tenul, pistruii tăi vor deveni mai puțin stridenți.
4. Răcorește-ți des tenul
Părerea generală este că pistruii apar sau se intensifică în culoare doar din cauza razelor directe ale soarelui. De fapt, și căldura propriu-zisă are legătură cu accentuarea pistruilor. Astfel, dacă stai în saună, faci un antrenament intens într-o încăpere fără ventilație sau, pur și simplu, stai la umbră când este foarte cald afară, este posibil ca pistruii tăi să devină mai vizibili.
Pentru a împiedica acest lucru, răcorește-ți tenul frecvent. Când mergi la piscină, intră des în apă. De asemenea, când te plimbi prin oraș, ia cu tine întotdeauna un spray cu apă termală. Când ajungi acasă, folosește măști răcoritoare sau pernuțe cu gel, ținute la frigider sau în congelator.
5. Protejează-ți epiderma de razele directe ale soarelui
Chiar dacă urmezi toți pașii de mai sus și aplici zilnic SPF – protecție solară, dermatologii recomandă să îți protejezi pe cât posibil tenul de razele directe ale soarelui, mai ales vara, când acestea sunt cele mai agresive. Poartă pălării cu boruri largi, care să creeze umbră la nivelul feței, precum și ochelari de soare cu lentile supradimensionate, ca să-ți protejeze pomeții. Nu în ultimul rând, evită să petreci timp la soare între orele 11 și 17.
Dacă vei avea grijă de tenul tău respectând recomandările de mai sus, pistruii tăi vor avea un aspect plăcut, iar pielea ta va rămâne mereu sănătoasă și luminoasă!
Sursa foto: www.pexels.com