Aflat între Bragadiru și Popești-Leordeni, orașul Măgurele contrastează puternic cu acestea, reușind în mod surprinzător să-și protejeze locuitorii din cartierele de case de avansul amenințător al blocurilor cu sute de apartamente. S-a construit și aici, dar cu mai mult respect pentru prevederile Planului Urbanistic General al orașului, iar unii dezvoltatori imobiliari par să renunțe la planurile pentru blocuri mai mici sau mai mari în favoarea unora pentru locuințe individuale.
Unul dintre proiectele de ansambluri rezidențiale ce s-a bucurat de un interes crescut la Salonul Imobiliar București, eveniment desfășurat la finalul lunii aprilie, a fost Elite Residence Măgurele 4 – unul ce seamănă mai puțin cu cele văzute prin zonele de la periferia Bucureștiului și prin localitățile din jurul capitalei și mai mult cu ceea ce românii au văzut prin filmele și serialele americane în care acțiunea se petrece în câte o suburbie.
Ansamblul de pe malul râului Sabar este alcătuit din 150 de loturi pe care se construiesc case individuale pe un singur nivel, duplexuri și case înșiruite cu parter și etaj, toate locuințele având între 3 și 5 camere.
Pe lângă curtea fiecărei locuințe, viitorii proprietari se vor putea bucura de verdeață și într-un parc al ansamblului imobiliar, unul de 12.000 mp, cu amenajare peisagistică modernă ce include atât zone de relaxare cât și pentru sport în aer liber.
Cine vrea să locuiască în ansamblurile de case din Măgurele?
L-am întrebat pe unul dintre reprezentanții Elite Residence, cine sunt oamenii care s-au arătat interesați de noul ansamblu rezidențial din Măgurele. „Cei mai numeroși sunt cumpărătorii care locuiesc la bloc în București, au unul sau doi copii, și au nevoie de mai mult spațiu, dar și de o schimbare a stilului de viață„ – a spus acesta. Schimbarea la care făcea referire este cea legată de accesul la o grădină a locuinței, în care copii să se poată juca și unde familia să-și poată amenaja un spațiu unde să se bucure de soare, cafea pe terasă și tufe de trandafiri.
„Oamenii care lucrează de la birou doar o zi pe săptămână, ori care sunt fully remote, își doresc în primul rând o casă frumoasă și spațioasă care să aibă și o grădină a sa, apropierea de locul de muncă devenind mult mai puțin importantă”, continuă reprezentantul Elite Residence Magurele. „Iar în Măgurele găsesc și activități pentru copii, și unități de învățământ pentru toate ciclurile de școlarizare, și liniște, și transport public către București”, mai spune reprezentantul.
Suburbia din Măgurele
Mutarea din București într-un ansamblu rezidențial construit ca un cartier privat înseamnă pentru familiile tinere și șansa de a scăpa din aglomerația orașului fără a renunța la accesul la oportunitățile de aici. „E un soi de variantă care nu te rupe de ceea ce-ți place la București, dar care îți permite să te refugiezi de aspectele care-ți plac mai puțin„ spune George P. – un tânăr ce ia în considerare mutarea într-un ansamblu rezidențial de case, ce a găsit locuințele din Elite Residence Măgurele 4 ca fiind „demne de pus pe lista scurtă”. Acesta spune că și-ar dori să se mute la țară, dar afacerea sa este în București, și nu poate pleca de aici. Mutarea în Măgurele ar reprezenta schimbarea mediului cu unul mai liniștit și aerisit, rămânându-i totuși în apropiere centrul capitalei pentru întâlniri de afaceri și ședințe.
„Îmi place să am confort și liniște”, spune o altă potențială cumpărătoare. „Dacă prețurile sunt la fel, mai bine îmi iau o casă pe pământ în Măgurele decât un apartament în Titanul Nou sau Militari, nu?”. Prețurile apartamentelor au crescut constant în București iar prețul celei mai ieftine locuințe din ansamblul cu parc este de 95.000 EUR cu TVA inclus, astfel că tipul de calcul făcut de potențiala cumpărătoare nu-i unul rar întâlnit printre tinerii din București.
Familiile tinere încep să-și dorească un stil de viață asemănător celui văzut în seriale iar orașul Măgurele pare să devină atractiv și pentru acestea, nu doar pentru cercetătorii angajați la institutele de cercetare din oraș.