Tipuri de borcane
În general, borcanele pot fi clasificate în funcție de formă, dimensiune sau capacitate. Însă, de departe cel mai important criteriu pe care trebuie să-l iei în considerare este materialul din care sunt confecționate. Prin urmare, având în vedere acest aspect, există următoarele produse:
- Borcane din sticlă
Prin definiție, un astfel de recipient este fabricat din sticlă, doar că termenul “borcan” se folosește și pentru recipientele confecționate din alte materiale. Totuși, borcanele din sticlă reprezintă cea mai apreciată și sigură opțiune disponibilă pe piață. Acestea păstrează alimentele și conservele în stare proaspătă un timp îndelungat și rezistă atât la temperaturi foarte înalte, cât și la temperaturi extrem de scăzute. Practic, poți folosi borcane cu capac de la Depozitul de Ambalaje și ca să le sterilizezi în apă clocotită sau în cuptor și ca să congelezi diferite alimente.
Într-un borcan de sticlă poți să păstrezi mâncarea fără ca aceasta să-și schimbe gustul, mirosul sau proprietățile nutritive. Totodată, materialul poate fi reciclat cu ușurință și nu emană niciun fel de substanțe nocive dacă intră în contact cu alimentele.
- Borcane din plastic
Sunt recipiente pe care le întâlnim des în comerț și pe care unii oameni obișnuiesc să le refolosească pentru depozitarea ori transportul alimentelor. Cu toate acestea, materialul ridică anumite semne de întrebare, în sensul că nu toate tipurile de plastic sunt recomandate pentru uz alimentar. De obicei, recipientele confecționate din plastic nu ar trebui să conțină bisfenol A (BPA), un compus chimic dăunător sănătății.
- Borcane din porțelan
Considerat un material sigur, porțelanul poate fi utilizat pentru păstrarea alimentelor. Însă, borcanele fabricate din porțelan sunt folosite în special pentru depozitarea condimentelor, a bomboanelor sau altor ingrediente care nu necesită sterilizare ori închidere ermetică. De regulă, aceste tipuri de borcane se găsesc în bucătărie, pline cu zahăr, sare, cafea, miere, orez sau alte produse asemănătoare.
- Borcane din metal
Ca și cele din porțelan, borcanele din metal se utilizează pentru depozitarea anumitor alimente, creme, uleiuri, produse cosmetice etc. Pot fi realizate din aluminiu, oțel emailat, inox, materiale rezistente în timp, dar în care nu pot fi păstrate produse ce necesită sterilizare.
Cum alegi borcanele în funcție de nevoi
Fără îndoială, principalul criteriu de selecție a borcanelor este materialul din care acestea sunt fabricate. Doar că, odată ales acest lucru, trebuie să iei în considerare și alte caracteristici, în funcție de nevoile tale. Iată despre ce este vorba:
- Gândește-te care va fi scopul borcanelor și modul în care le vei utiliza;
- Stabilește dimensiunile, forma și volumul corect al recipientelor;
- Ai grijă ca borcanele să nu fie sparte, zgâriate sau deteriorate în vreun fel;
- Ia în calcul tipul capacului și inelul din silicon, dacă îți dorești o închidere etanșă a borcanelor;
- Ai în vedere conținutul pe care vrei să-l depozitezi sau să-l păstrezi în vasele respective.
Aceste recipiente atât de populare se găsesc aproape în orice locuință, indiferent de materialul din care sunt fabricate, dimensiune sau aspect. Totuși, când vrei să te asiguri că alimentele vor rămâne în stare proaspătă ori că nu-și vor pierde mirosul din cauza recipientului, este util să știi ce tipuri de borcane ai la dispoziție și cum trebuie să le alegi în mod corect.