În funcție de preferințele tale în materie de amenajare interioară sau exterioară, poți include fie profile decorative simple, fie cu foarte multe detalii. Află în acest articol care sunt 7 dintre cele mai întâlnite tipuri de profile cu rol ornamental.
Principalele tipuri de profile decorative
O primă diferențiere se face între profilele de interior și cele de exterior, care ar trebui să facă față intemperiilor, variațiilor mari de temperatură și acțiunii razelor de soare. De asemenea, ține cont că acestea pot fi făcute din materiale diverse: polistiren, ipsos, poliuretan, lemn ș.a.
Dacă nu te pricepi la construcții sau pur și simplu ai nevoie de îndrumare, intră pe Macostore, magazin online de materiale de construcții. Alege din oferta variată de produse și contactează consultanții pentru mai multe informații și răspunsuri. În continuare, iată principalele tipuri de profile decorative și ce presupune fiecare.
- Baghete decorative
Cu ajutorul baghetelor decorative pot fi făcute cadre sau forme pătrate și dreptunghiulare, atât pe tavan, cât și pe pereți. Acestea pot avea o suprafață netedă sau diferite modele florale, geometrice etc. În plus, suprafața poate fi rotunjită sau plană, cu mai multe canturi.
- Cornișe decorative
Pentru a face tranziția între perete și tavan, poți monta cornișe decorative. În același timp, se amplasează pe fațada casei, sub acoperiș. Rolul acestora este atât unul ornamental, cât și unul practic: împiedică scurgerea apei de ploaie pe pereții exteriori ai locuinței.
- Colțare decorative
După cum indică numele, acest tip de profil se pune pe colțul pereților. Pentru a accentua amenajarea, poți opta pentru o culoare care să iasă în evidență. Adesea, acesta se pune pe colțul exterior al fațadei, însă se poate adăuga și ca element de design interior.
- Brâuri decorative
Tot pe fațada casei se pot adăuga brâuri decorative, cu rol de a marca trecerea dintre nivelele locuinței. În plus, o amenajare interioară poate fi personalizată cu ajutorul acestui tip de profile. Spre exemplu, partea de jos a peretelui poate fi văruită cu o nuanță diferită față de cea superioară, iar brâul face tranziția între acestea.
- Ancadramente
Profilele decorative din jurul ușilor sau ferestrelor se numesc ancadramente. Și în acest caz putem vorbi despre un dublu rol: de a ornamenta și de accentua intrările, precum și de a masca golurile sau imperfecțiunile din jurul cadrelor ușilor și ferestrelor.
- Solbancuri
Pe lângă ancadramente, poți adăuga solbancuri care să înfrumusețeze ferestrele și fațada. Acestea sunt poziționate, de regulă, în partea inferioară a cadrului, în continuarea pervazului. Mai mult, dacă sunt amplasate deasupra ferestrelor și ușilor, le protejează de scurgerea apei de ploaie.
- Chei de boltă
La ferestre se pot monta chei de boltă, care vin în completarea ancadramentelor. Se amplasează la mijlocul laturii superioare a ușilor și ferestrelor. Pot avea fie un aspect simplu, cu o formă pătrată sau trapezoidală, fie un design alambicat sau personalizat.
Când construiești o locuință sau reamenajezi interiorul și exteriorul casei, ia în considerare decorarea fațadei, pereților și a tavanului cu profile ornamentale. Găsește produsele care se pliază cel mai bine pe gusturile și nevoile tale.
Sursa foto – Shutterstock