Pentru cei mai mulți dintre noi, îmbogățirea familiei cu un animal de companie, fie că este câine, pisică, papagal, porcușor de Guineea sau orice altceva, vine din dorința de a ne bucura sufletele cu dragostea pură pe care acesta o poate oferi. Însă, conform unor studii tot mai bine aprofundate în ultimii ani, se pare că animalele aduc și mai multe beneficii importante vieții noastre. Mai exact, studii recente confirmă faptul că deținerea unui animal de companie poate aduce îmbunătățiri ale stării de sănătate fizice și mintale.
- Relaţia dintre animalul de companie şi stăpân
Deoarece nimic nu rămâne pe loc, și animalele de companie au evoluat semnificativ de mult, în ceea ce privește conexiunea cu omul. Câinii, de exemplu, sunt capabili să înțeleagă multe dintre cuvintele pe care le folosim, dar sunt și mai buni în a ne interpreta tonul vocii, limbajul corpului și gesturile. Și, ca orice bun prieten al omului, un câine loial se va uita în ochii tăi pentru a-ți evalua starea emoțională și pentru a încerca să înțeleagă ce gândești și ce simți (și să-și dea seama când ar putea veni următoarea plimbare sau gustare, desigur).
- Beneficiile aduse de animalul de companie vieții noastre
Animalele de companie, în special câinii și pisicile, pot reduce stresul, anxietatea și depresia, pot ușura singurătatea, încurajează exercițiile și jocul și chiar pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Îngrijirea unui animal poate ajuta copiii să crească mai în siguranță și mai activi. În plus, patrupedul poate ajuta și la o mai bună responsabilizare a acestora. Atunci când au o vârstă suficient de mare pentru a înțelege lucrurile, poți împărți cu ei responsabilitățile precum o deparazitare interna a pisicii, cumpărarea mâncării pentru cățel, plimbarea sa conform programului sau chiar vizita periodică la medicul veterinar, pentru vaccinare.
Animalele de companie oferă, de asemenea, o companie valoroasă pentru adulții în vârstă. Poate cel mai important, totuși, un animal de companie poate adăuga bucurie reală și dragoste necondiționată vieții tale.
Conform studiilor, persoanele care deţin un animal de companie sunt mai puţin susceptibile de a suferi de depresie, decât cei fără animale de companie. De asemenea, în situaţiile stresante, pot avea o tensiune arterială mai mică. Ba mai mult, există un studiu ce atestă faptul că atunci când persoanele cu hipertensiune la limită au adoptat câini dintr-un adăpost, tensiunea arterială a scăzut semnificativ în cinci luni.
Joaca împreună cu animalul tău de companie poate creşte nivelul de serotonină şi dopamină, lucru ce ajută creierul să se relaxeze şi calmeze. Proprietarii de animale de companie au un nivel mai scăzut de trigliceride și colesterol (indicatori ai bolilor de inimă) decât cei fără animale.
- Cum îţi poţi găsi animalul de companie potrivit
Dacă ai decis că îţi doreşti un animal de companie, dar nu te poţi hotărî care anume este potrivit pentru tine şi stilul tău de viaţă, atunci iată câteva idei ce te pot ajuta:
Dacă a ieşi câteva zeci de minute pe zi la plimbare nu este o problemă pentru tine şi familia ta, poţi opta pentru un câine. Însă, dacă aveţi o viaţă aglomerată, iar timpul este foarte limitat, cel mai probabil ar trebui să vă orientaţi către o pisică, un iepuraş, o pasăre sau un porcuşor de Guineea.
Indiferent ce animal de companie vei alege, mai rămâne să decizi doar dacă îl vei adopta de la un adăpost de animale sau vei opta pentru cumpărarea sa. Nu uita că trebuie să-i acorzi timp pentru a se obişnui cu tine şi familia ta, angajamentul luat fiind unul pe viaţă.
Sursa foto: Shutterstock