Nu sunt foarte multe joburile care pot aduce un venit mulțumitor în prezent și care au și perspective de viitor, iar ambițiile de decarbonizare ale economiilor dezvoltate s-ar putea dovedi cruciale. În Europa, acestea ar trebui să creeze până la 4 milioane de joburi în următorii ani iar în Statele Unite cifra prognozată de planul președintelui Joe Biden ajunge chiar la 10 milioane. Păstrând proporțiile, ne-am putea aștepta ca și în România tranziția către energia verde să creeze măcar 100-200 de mii de locuri de muncă. Fie că ești la început de carieră, fie că vrei ceva mai sigur și mai bine plătit, care sunt șansele ca unul dintre aceste locuri de muncă să fie al tău?
Fiecare dintre următoarele variante poate presupune una sau mai multe etape: mai întâi, un curs de calificare care durează doar câteva săptămâni și costă câteva mii de lei, finalizat cu o atestare oficială, urmate de o scurtă perioadă de ucenicie la finalul căreia un venit net de cel puțin 5.000 de lei este aproape garantat. Pe măsură ce capeți experiență, îți poți îngusta specializarea către cele mai căutate și mai profitabile nișe. Pe parcurs, îți vei putea completa studiile astfel încât să fii capabil să manageriezi un proiect pentru ca în cele din urmă să poți, eventual, să-ți pornești propria afacere în domeniu.
- Electrician
Chiar și astăzi, un electrician cu puțină experiență poate câștiga măcar 5.000 de lei pe lună din postura de salariat doar pentru că știe să înlocuiască o priză sau o siguranță. De îndată ce complexitatea sarcinii crește, la fel se întâmplă și cu veniturile lunare. În cazul tehnologiilor noi, care presupun instalarea de panouri fotovoltaice sau de turbine eoliene cu toate implicațiile lor auxiliare, vorbim deja de o criză acută de personal calificat care are șanse mici de a fi rezolvată în următorii 10-20 de ani. - Instalator
Chiar și o simplă țeavă spartă poate costa câteva sute de lei pentru 3-4 ore de muncă, însă asta doar pentru că e o meserie totuși veche și se mai găsește câte cineva în stare să o facă. Atunci când este vorba despre pompe de căldură sau instalații de încălzire geotermală, ai trei opțiuni: fie renunți pentru că este pur și simplu prea scump, fie te mulțumești cu o calitate îndoielnică a execuției, fie plătești prețurile enorme cerute de mult prea puținii profesioniști. Cum orice criză este o oportunitate, pentru următoarele decenii va fi cu siguranță o idee bună să te afli pe partea corectă a cererii. - Frigotehnist
Până acum 20-30 de ani, aceasta era o meserie de nișă, dar apoi au apărut în viața noastră aparatele de aer condiționat. Chiar și așa, un meseriaș bun este și acum greu de găsit deși tehnologia nu este chiar greu de învățat. Cu totul altfel stau lucrurile atunci când vine vorba de sistemele moderne de ventilație, unde e nevoie de calcule și de instalații ceva mai complexe. Un meseriaș bun va putea obține câștiguri peste medie mulți ani de acum încolo, dar și suficientă cerere pentru a-și porni oricând propria afacere în domeniu.