Bolile transmise de căpuşe la oameni sunt encefalita de căpuşe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă și febra hemoragică Crimeea-Congo. Dacă nu sunteți vaccinat, riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este depistată şi îndepărtată imediat. Insecta rămâne atașată de piele ȋntre 24 și 48 de ore, uneori chiar mai mult.

Vaccinul FSME-IMMUN 0.25 ml Junior este special dezvoltat pentru a proteja copiii între 1 și 15 ani împotriva encefalitei transmise de căpușe (TBE), o boală care, în lipsa tratamentului, poate afecta grav sistemul nervos.

Schema completă de vaccinare presupune administrarea a trei doze:

  • Prima doză la data stabilită de medic.
  • A doua doză, 1-3 luni mai târziu.
  • A treia doză, 5-12 luni după a doua.

Administrarea începe ideal în perioada iernii pentru a asigura imunitate până la începutul sezonului activ al căpușelor. Protecția vaccinului durează maxim trei ani.

Riscurile mușcăturilor de căpușe

Simptomele TBE pot varia în severitate, de la forme ușoare la severe, și sunt adesea împărțite în două faze:

Faza inițială (sau faza gripală): Apare la o săptămână sau două după mușcătură și include simptome cum ar fi febră, oboseală, dureri de cap, musculare, greață și uneori vărsături. Această fază durează de obicei între două și patru zile și poate fi urmată de o perioadă fără simptome.

A doua fază (faza neurologică): Apare la aproximativ o săptămână după prima fază, ȋnsă nu ȋn toate cazurile. Aceasta include meningită (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării), encefalită (inflamație a creierului), și/sau meningoencefalită. Simptomele pot include febră mare, dureri de cap intense, gât înțepenit, dezorientare, slăbiciune musculară, paralizie, convulsii și alterarea stării de conștiență.

Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), numărul cazurilor de TBE în Europa a crescut constant, ajungând la peste 3.000 de pacienți, anual. În România, de exemplu, se estimează că sute de persoane sunt diagnosticate cu TBE ȋn fiecare an, cu rate de incidență în creștere.

Căpușele pot transmite, de asemenea, și boala Lyme. La nivelul Europei, sunt ȋnregistrate aproximativ 85.000 de cazuri anual, potrivit datelor ECDC.

Ce facem ȋn cazul unei mușcături de căpușă

Este recomandat să consulți un medic dacă te-a mușcat o căpușă. Acesta se va asigura că insecta este îndepărtată complet. Ȋn același timp, medicul poate evalua riscul de transmitere a bolilor în funcție de tipul căpușei, zona geografică și durata atașării căpușei. În unele cazuri, specialistul poate recomanda un tratament preventiv cu antibiotice pentru a reduce riscul de boală Lyme, mai ales dacă insecta a fost atașată pentru o perioadă îndelungată.

Dacă nu poți ajunge la medic imediat după ce observi căpușa, ȋndepărteaz-o cât mai rapid posibil, cu ajutorul unei pensete și dezinfectează zona cu spirt sau apă oxigenată. Monitorizează-ți simptomele și mergi la cel mai apropiat spital dacă apar simptome precum febră, oboseală, dureri musculare sau erupții cutanate.

Ȋn farmacia EUmed.ro, avem și un kit pentru extragerea ȋn siguranță a căpușelor. Acesta conține o pensetă, tampon cu alcool, comprese de tifon, mânuși, foarfecă, lupă și plasturi. Toate sunt incluse într-un set ușor de transportat, pentru a-l avea mereu la îndemână în aventurile familiei tale ȋn natură, astfel încât să poți extrage ușor căpușele.

Cu toate acestea, prevenția este cea mai bună strategie atunci când vine vorba despre boli transmise de căpușe. Nu este nevoie să renunți la activitățile preferate în aer liber pe durata verii pentru a preveni mușcătura de căpușă. Există câteva măsuri pe care le poți lua, ce reduc riscul mușcăturilor:

  • Îmbracă haine deschise la culoare – te ajută să identifici cu ușurință căpușele, atunci când încearcă să se urce pe tine.
  • Acoperă-ți pielea – dacă mergi la pădure sau la munte, este de preferat să ai pielea complet acoperită, iar pentru a evita supraîncălzirea, optează pentru haine subțiri, din materiale naturale, precum inul sau bumbacul.
  • Verifică cu regularitate animalele de companie – câinii sunt cei mai expuși mușcăturilor de căpușe. Ei le pot aduce în casă, motiv pentru care este recomandat să îi verifici periodic și să ceri ajutorul medicului veterinar, pentru a-ți recomanda soluții care țin căpușele la distanță de blana patrupedelor.
  • Utilizează un repelent de căpușe – indiferent dacă este sub formă de cremă sau spray, un repelent te protejează împotriva mușcăturilor și este recomandat să îl aplici înainte de a petrece timp în natură.

Urmărește-ne pe Google News