Ce este cataracta și care sunt simptomele care trebuie să îți dea de gândit?
Cataracta este o problemă destul de frecventă a ochilor. Aceasta apare atunci când lentila ochiului devine opacă și afectează vederea, făcând obiectele să pară neclare sau distorsionate. Cataracta este, de cele mai multe ori, asociată cu îmbătrânirea, dar afecţiunea poate să se manifeste și la persoane tinere. De obicei, apare în rândul celor care fumează, suferă de diabet, se expun la lumină puternică în exces sau au avut traumatisme oculare.
Printre cele mai des întâlnite simptome ale cataractei se numără: vederea înceţoşată sau distorsionată, sensibilitatea ridicată la lumină, nevoia de lumină puternică pentru citit sau alte activităţi, modificarea constantă a dioptriilor în cazul pacienţilor cu vicii de refracție, decolorarea sau îngălbenirea ochilor și vederea dublă. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să te facă să mergi la medicul oftalmolog pentru investigaţii suplimentare.
Cum se tratează cataracta?
Tratamentul pentru cataractă trebuie stabilit de specialist și este recomandat în funcție stadiul bolii. Anumite forme de cataractă se pot remedia cu schimbări în stilul de viață și cu ochelari sau lentile de vedere. Când cataracta interferează cu activitățile de zi cu zi și afectează calitatea vieții, operația de cataractă devine singura opțiune viabilă.
În prezent, operația de cataractă e considerată cel mai eficient tratament. Intervenția se realizează rapid și e sigură. Presupune îndepărtarea lentilei opace și înlocuirea acesteia cu o lentilă artificială transparentă. Iată care sunt pașii precursori și cum se desfășoară operația de cataractă:
Consultație preoperatorie
Înainte de intervenție, vei fi consultat de către medicul oftalmolog. În timpul acestei întâlniri, specialistul va evalua starea ochilor tăi, îți va oferi detalii despre operație, dar şi alte aspecte cu privire la măsurile de igienă şi îngrijire pe care trebuie să le respecţi ulterior.
Pregătirea pentru operație
În ziua operației, vei fi instruit cu privire la dieta de dinaintea procedurii. De obicei, este recomandat să nu se consume alimente şi băuturi cu câteva ore înainte de operație.
Procedura chirurgicală
Operația de cataractă se realizează sub anestezie locală și durează între 15 și 30 de minute. Medicul oftalmolog va face o mică incizie în ochi pentru a ajunge la lentila opacă. Apoi, fragmentează și îndepărtează cristalinul afectat. După aceea, un cristalin artificial e plasat în locul membranei îndepărtate.
Recuperare postoperatorie
Vei fi monitorizat pentru o perioadă scurtă de timp și vei fi lăsat acasă. E posibil să simți un disconfort ușor și să vezi în ceață, dar aceste efecte neplăcute ar trebui să se amelioreze în câteva zile. Urmează indicațiile medicului pentru perioada postoperatorie, astfel încât să te recuperezi cât mai repede.
În concluzie, cataracta îți poate afecta calitatea vieții. Dacă ai simptome, nu ezita să consulți un oftalmolog și să discuți despre tratamentele disponibile.