Autoturismul poate fi o investiţie costisitoare şi, chiar dacă sunt destui cei care o fac doar pentru că îşi permit sau pur şi simplu pentru că s-au plictisit de modelul vechi, cei mai mulţi oameni cumpără o maşină pentru un motiv cât se poate de întemeiat: au nevoie de ea.

Numai că nu toată lumea se pricepe la maşini şi nu toată lumea are ochi de mecanic, ca să depisteze pe loc vreun defect ascuns sau vreo problemă tehnică. Să fim serioşi, cei mai mulţi dintre noi alegem viitoarea maşină cu inima şi cu ochii. Numai că aceste două motive nu sunt nici pe departe cele mai importante. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci o alegere în cunoştinţă de cauză.

Cumpără mașina pe care ți-o permiți

Bugetul pe care îl ai la dispoziție pentru achiziția unui nou autoturism este primul și cel mai important criteriu pe care trebuie să-l ai în vedere, încă dinainte să începi să cauți oferte pe net sau la dealerii auto. Mulți ar spune că știu deja asta, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și se întâmplă deseori să ne depășim limitele dacă nu le avem bătute în cuie.

Dacă tot vorbim de buget, e bine să nu-l calculezi având în vedere doar veniturile și cheltuielile tale actuale, ci să arunci o privire scurtă în viitor și să pui la socoteală și alte investiții pe care le-ai putea face în perioada următoare. O casă nouă, o idee de afaceri sau chiar un copil sunt motive suficient de bune să cobori ștacheta și să planifici pe termen lung. În definitiv, centrele auto sunt pline de mașini cumpărate în leasing ale căror rate nu au mai fost plătite.

Documentează-te înainte să iei o decizie

Odată ce ai stabilit prețul maxim pe care-l poți plăti pentru o mașină, fie că e nouă sau la mâna a doua, e timpul să o cauți pe cea potrivită pentru nevoile tale. Nu accepta prima ofertă care-ți cade în mână, doar pentru că prețul pare cel corect sau e vorba de mașina visurilor tale. Ai ocazia să compari prețuri și avantajele fiecărui model în parte și caută întotdeauna să afli părerile celor care au deja un anumit model, să vezi cu ce probleme s-au confruntat.

Ține cont de ceea ce vei face cu noul autoturism. Unele mașini sunt potrivite pentru drumuri scurte, până la serviciu sau la supermarket, altele sunt ideale pentru excursii lungi. Dacă ai o familie mare, nu poți să te orientezi către o mașinuță cochetă. În caz contrar, nu are rost să-ți iei un SUV. Bineînțeles, alegerea e a fiecăruia, dar noi vorbim aici de alegeri optime, justificate.

Testează întotdeauna mașina înainte să o cumperi

Sunt sondaje care spun că până la 90% dintre cei care cumpără o mașină nouă fac cel puțin un test drive cu ea. Rămân însă zece procente care, din comoditate sau prea multă siguranță, nu urcă la volan înainte să bată palma. Un test drive e util din mai multe puncte de vedere, însă confortul e primul dintre ele. E important să o conduci ca să vezi cum te simți la volan și cum o „simţi” în trafic.

O mașină mai puternică nu înseamnă întotdeauna o mașină mai bună. Un motor nărăvaș ar putea să-ți provoace dureri de cap dacă folosești mașina mai mult în traficul aglomerat dintr-un oraș mare. Dacă nu te pricepi la mașini, documentează-te ce înseamnă un cal putere și cum poate fi afectată performanța unui autoturism dacă nu e condus în condiții optime. Un Ferrari nu se va simți niciodată bine mergând cu 10 kilometri pe oră în aglomeraţie.

Ia în calcul achiziţia unei maşini la mâna a doua

Chiar dacă ai banii necesari pentru un autoturism nou, nu e o idee de lepădat să vezi ce oferte găseşti la dealerii care comercializează maşini la mâna a doua. De multe ori, e vorba despre autoturisme relativ noi, într-o stare bună, verificate înainte să fie puse din nou în vânzare, iar dealerii auto oferă şi o garanţie pe care o persoană fizică nu ţi-o poate da. În cazul în care ai probleme, ai la cine să apelezi ca să le remediezi fără bătaie de cap.

Pe de altă parte, un autoturism nou are propriile avantaje de necontestat, aşa că la final va trebui să te decizi punând în balanţă toate detaliile şi informaţiile pe care le ai la dispoziţie. Dincolo de preţ, valoarea unui autoturism nou se depreciază rapid, în timp ce un autoturism vechi are o durată de viaţă mai mică. Cel mai important lucru este să-ţi păstrezi toate opţiunile deschise.

Cere opinia unui mecanic atent la detalii

În cazul în care ai optat pentru o maşină la mâna a doua, e recomandat să ceri vânzătorului să permită unui mecanic auto independent să arunce o privire şi să vină cu o părere care să te ajute să te decizi. Un expert care nu are niciun interes să înflorească lucrurile va putea verifica în detaliu tot ce ţine de autoturismul în discuţie şi, la final, îţi oferă informaţiile necesare pentru a renunţa la achiziţie, a negocia preţul sau a face achiziţia cu încredere sporită.

Pentru că am vorbit de preţ şi de negociere, dacă te-ai hotărât şi eşti gata să faci actele, asigură-te că nu există taxe suplimentare sau alte costuri trecute cu vederea. Iată un exemplu: şi în cazul maşinilor noi, şi în cazul autoturismelor rulate, se poate întâmpla să ţi se prezinte un autoturism full option, însă preţul să fie pentru modelul cu dotări standard. Nu te crampona totuşi de opţiuni extra. Cele mai multe dintre ele pot fi adăugate după achiziţie, la preţuri mult mai bune.

La final, cumpărarea unei maşini e o decizie majoră şi e important să verifici şi să cercetezi cu atenţie fiecare aspect şi detaliu al tranzacţiei, dar şi al autoturismului în cauză. Nu există chilipiruri aici, aşa că nu te grăbi şi caută cea mai bună ofertă de pe piaţă.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Autovit

 
 

Urmărește-ne pe Google News