Lista analizelor de efectuat de ambii părinţi, înainte de sarcină
Mama:
- VDRL e analiza de sânge care depistează sifilisul (luesul). Poate da rezultate fals pozitive la femeile cu lupus eritematos, de aceea, în cazul unui rezultat pozitiv, se face o altă analiză, mai scumpă, dar mai exactă: tpha.
- HIV – pentru depistarea unei eventuale infecţii cu virusul imunodeficienţei umane, care provoacă SIDA.
- Determinarea antigenelor virale pentru virusurile hepatitice B şi C (Hbs şi HVC) – depistarea unei astfel de infecţii impune precauţii în timpul sarcinii şi tratament pentru copil în primele ore de la naştere.
- Teste pentru Toxoplasmă, Chlamydia, Citomegalovirus şi rubeolă. Se dozează atât imunoglobulinele G (IgG), cât şi imunoglobulinele M (IgM). Prezenţa de IgG semnifică infecţie veche, de obicei vindecată, şi prezenţa de anticorpi, IgM, indică o infecţie activă, care necesită tratament.
- Grup sangvin şi Rh măcar pentru femeie şi, dacă este posibil, şi pentru partener. Doar dacă femeia are Rh negativ, iar partenerul, pozitiv, trebuie consultat un medic care va indica o anume conduită în timpul sarcinii şi imediat după naştere. Orice altă situaţie nu este îngrijorătoare. Grupa de sânge diferită nu determină probleme ale nou-născutului sau ale mamei, dar grupa femeii trebuie cunoscută la începutul oricărei sarcini, pentru situaţii de urgenţă.
- Citologie cervico-vaginală (examen Babeş-Papanicolau) şi secreţie de col pentru stabilirea stării de sănătate a aparatului genital al femeii. Sugerez, de asemenea, rezolvarea oricăror probleme cronice de sănătate (carii dentare, infecţii urinare, candidoze vaginale, alergii de cauză neexplorată, tulburări endocrine).
Tatăl:
- Glicemie
- Creatinină n TGP
- TGO
- Colesterol
- markeri virali hepatici (antigen Hbs, ac anti HVC, ac anti HIV, VDRL, VSH)
- spermogramă
- spermocultură
De mamă, pe toată durata sarcinii
Primul trimestru
Hemoleucograma completă, biochimie şi teste de coagulare (dacă nu s-au făcut pre-concepţie)
- Grupa sangvină şi Rh-ul – pentru ambii parteneri (atunci când femeia are Rh negativ, iar bărbatul, Rh pozitiv, este necesar să se efectueze dozare de anticorpi anti D în anumite intervale de timp, recomandate de medic), dacă nu s-au efectuat pre-concepţie
- Testul HIV (dacă nu s-a efectuat pre-concepţie)
- Testare VDRL (sifilis) (dacă nu s-a efectuat pre-concepţie)
- Teste pentru depistarea hepatitei B şi C (dacă nu s-au efectuat pre-concepţie)
- Teste de sânge pentru hormoni (dacă nu s-au efectuat pre-concepţie)
- Examen citologic Babeş- Papanicolau (dacă nu s-a efectuat pre-concepţie)
- examen de secreţie vaginală
- cultură col pentru streptococ
- examen secreţie col uterin – antigen Chlamydia
- examen secreţie col uterin – Mycoplasmă/ Ureplasmă
- sumar urină n urocultură n Ecografia din primul trimestru de sarcină este bine să fie făcută între săptămânile 11-14 de sarcină şi trebuie asociată cu un dublu test care poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale (sindrom Down, Edwards)
- Tot în această perioadă se mai pot face analize de sânge pentru depistarea unor infecţii grave care pot duce la avort spontan sau cu transmitere la făt: Rubella, Toxoplasma, Herpesvirusul, Chlamydia, Citomegalovirusul sau Lysteria. Controlul de specialitate se face o dată pe lună, asta în cazul în care nu apar anumite complicaţii legate de sarcină.
Al doilea trimestru (15-28 săptămâni)
În cel de-al doilea trimestru de sarcină se vor face teste de sânge (triplu şi cvadruplul test) pentru a observa dacă există riscul de avea un copil cu malformaţii sau cu probleme genetice.
- hemoleucogramă
- sumar urină urocultură
- ex. microscopic secreţie vaginală cultură col pentru streptococ
- ecografia de morfolgie fetală (săptămânile 20-22)
- Dacă s-a observat de la dublu test că există aceste riscuri sau dacă în familie mai există alţi membri cu boli genetice sau alte malformaţii la naştere, ori dacă vârsta mamei este peste 35 ani, trebuie discutat cu medicul ginecolog pentru a face aceste teste mai devreme şi mai detaliat
- Spre sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină se verifică glicemia, pentru depistarea unui eventual diabet gestaţional.
Al treilea trimestru (săptămânile 29-40/41)
În această ultimă perioadă, vizitele la medicul specialist vor fi mai dese.
Controalele se vor face din două în două săptămâni, iar în ultima lună, o dată pe săptămână.
Medicul va monitoriza tensiunea arterială, greutatea, poziţia şi înălţimea uterului, ritmul inimii, se vor repeta o parte dintre analizele de sânge şi de urină, precum şi examenul de secreţie vaginală.
În plus, se vor efectua culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B.
Ecografia din trimestrul trei de sarcină e recomandată în săptămânile 30-32. Aceasta evaluează dezvoltarea fetală, greutatea, funcţia inimii fetale, localizarea definitivă a placentei, gradul de maturitate, cantitatea de lichid amniotic.
Spre sfârşitul sarcinii se vor face diferite teste pentru depistarea unor infecţii care ar putea dăuna copilului.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!