Cine este Anna Wintour?
Deseori pusă în aceeași propoziție cu cuvintele „inspirațională” și „cutremurătoare”, Anna Wintour este redactorul șef și directorul global al gigantului american Vogue. Pe lângă faptul că reprezintă imaginea revistei de modă, Anna este deseori asociată și cu trustul de presă Condé Nast, organizația-mamă a unor mari publicații precum Vogue, Glamour, Vanity Fair, GQ și The New Yorker.
Cu tunsoarea ei bob iconică și cu ochelarii de soare ce îi acoperă toată fața, Wintour a devenit o figură importantă în lumea modei. După 34 de ani de activitate în cadrul revistei Vogue, Anna și-a câștigat titlul de cel mai longeviv redactor șef care a preluat frâiele publicației respective.
De-a lungul carierei, Anna Wintour a schimbat modalitatea de abordare a coperților Vogue: a fost prima persoană care a pus blugii și celebritățile pe prima pagină a printurilor de modă. Primul număr al revistei care a marcat această schimbare a fost publicat în 1988 și a înfățișat-o pe Mihaela Bercu, fotomodel cu origini românești, pozată de la talie în sus, un unghi destul de rar abordat pe vremea aceea.
O femeie puternică și de succes, o femeie care inspiră respect, acestea au fost trăsăturile definitorii care au inspirat-o pe scenarista Aline Brosh McKenna să creeze un personaj după chipul și asemănarea Annei Wintour. Miranda Priestly, eroina fimului artistic The Devil Wears Prada, editorul cel mai de temut al revistei de modă Runway, este deseori comparată cu corespondentul ei din realitate, Anna. De altfel, Wintour însăși a afirmat că are o afinitate pentru personajul Mirandei Priestly.
Cum a decurs copilăria ei?
Anna Wintour s-a născut în Hampstead, în Londra. Tatăl ei, Charles Wintour, a lucrat ca redactor și editor pentru ziarul Evening Standard, pasionat fiind de politică și de bârfele din înalta societate. Acesta i-a inspirat fiicei lui pasiunea pentru jurnalism, consultând-o adesea referitor la ce poate fi publicat și atrage tineretul. Pe atunci Anna era doar un copil, nici nu împlinise vârsta de 18 ani.
Wintour nu a fost singură la părinți, ci a avut patru frați, dintre care unul și-a pierdut viața într-un accident rutier în copilărie. Unul dintre frații ei mai mici, Patrick, este de asemenea jurnalist, în prezent redactor pentru The Guardian. Afinitatea pentru domeniul jurnalismului pare să predomine în familia Annei: pe lângă tatăl și fratele său mai mic, deja menționați, cele două soții ale lui fratelui său, Patrick, au lucrat și ele în industrie ca reporteri pentru BBC, respectiv The Times.
În ceea ce privește educația, Anna nu a urmat cursurile unei facultăți. În interviuri a dat de înțeles că nici nu a terminat liceul. A făcut câteva cursuri de modă la o școală din apropierea locuinței ei din Londra, însă la scurt timp după ce s-a apucat a renunțat, afirmând: „Ori știi modă, ori nu”. Putem spune că Wintour este o dovadă vie a faptului că studiile aprofundate nu fac neapărat diferența în această industrie, ci că mai mult contează ambiția și munca pe care o depui pentru a te bucura de succes.
Femeia impunătoare pe care o cunoaștem astăzi a prins contur începând cu vârsta de 14 ani. Aceasta și-a dezvoltat un interes în modă, urmărind constant emisiunea Ready Steady Go! a lui Cathy McGowan și citind revistele Seventeen. Tot atunci, a adoptat ca stil tunsoarea iconică bob.
Citește continuarea pe Elle.ro.
ARTICOL PRELUAT DE PE ELLE.RO
ivryernest • 03.01.2023, 12:46
Nu m-aș fi gândit vreodată să folosesc, în legătură cu îmbrăcămintea pentru femei, asemenea calificative: 😠 "Atotputernică și controversată" ; "temută" ; rece sau tăioasă" ; "impunătoare" ; "femeie puternică și de succes" ; "inspiratională" și „cutremurătoare" ; "de temut"... Se vede că articolul a fost tradus dintr-o publicație străină și transpus în lumea românească fără nici cea mai mică urmă de discernământ.