Ce a intrat în vigoare de la 1 ianuarie
Reamintim, de la 1 ianuarie a intrat în vigoare trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Salariații suportă acum contribuții de 35%, dintre care 25% pentru pensii și 10% pentru sănătate.
Tot de la 1 ianuarie s-a aplicat reducerea impozitului pe profit de la 16% la 10%. Guvernul a luat această măsură pentru a evita scăderea lefurilor odată cu trecerea contribuțiilor.
De asemenea, de la 1 ianuarie au scăzut viramentele către Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.
În același timp, tot la începutul anului a fost și circul privind Declarația 600, rectificat între timp de către Guvern prin introducerea Declarației Unice.
Firmele au stat și au așteptat
”Atât creşterea valorii bonusurilor, cât şi scăderea salariilor din primele luni ale acestui an sunt puse pe seama incertitudinii create de modificările legislative, mai exact de trecerea contribuţiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului.
Adoptată prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, această schimbare a generat neîncredere în randul angajatorilor, dar şi o perioadă de expectativă în care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajaţilor”, arată analiza Smartree.
În luna martie însă, o dată cu obligativitatea transmiterii în REVISAL a oricărei modificări a salariului de bază brut, a indemnizaţiilor, a sporurilor, precum şi a altor elemente de calcul salarial, salariile s-au stabilizat, înregistrând acelaşi nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017.
Pentru a compensa scăderile salariale datorate ordonanţei de urgenţă, companiile au acordat angajaţilor în primul trimestru al acestui an bonusuri şi beneficii extra-salariale mai mari cu 68% faţă de media din aceeaşi perioadă a anului trecut. Este de departe cea mai mare valoare înregistrată pentru acest indicator la început de an, marjele de creştere situându-se în anii precedenţi între 6% şi 23%.
Angajările au crescut cu 11%
Studiul arată că angajările au crescut cu 11% față de același trimestru din 2017.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în construcţii, logistică, producţie, serviciile financiare, companii de tehnologie şi infrastructură IT sau servicii digitale.
Indicatorul Smartree Workforce Index a fost calculat luând în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!