Cetățenii vor putea opta între a-și vira banii către Pilonul II sau Pilonul I, adică sistemul pensiilor actuale de stat.
Teorodovici a spus că se analizează oferirea unui randament minim la Pilonul I, dar și informarea clienților într-un mod similar celui în care sunt informați actualii contributori la Pilonul II.
În grupul de lucru care participă la aceste analize se află atât reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, cât și ai Ministerului Muncii.
PNL cere demiterea Olguței Vasilescu
Anterior, deputatul PNL Raluca Turcan a cerut demiterea Olguței Vasilescu, ministrul Muncii, pe motiv că viramentele la Pilonul II au scăzut. ”Dacă tot vă laudați cu creșterea economică de 7%, de unde această obsesie cu Pilonul II?”, a afirmat Turcan.
Coaliția PSD-ALDE a încercat și anul trecut naționalizaea Pilonului II, aceasta fiind chiar enunțată în 2017 de către fostul ministru de Finanțe Eugen Mișa. Dar Guvernul Tudose a renunțat la idee.
A implementat, însă, una similară: scăderea contribuțiilor la Pilonul II de la 5,1% la 4,75%, odată cu trecerea contribuțiilor sociale și de sănătate de la angajator la angajat.
Olguța Vasilescu dădea asigurări atunci că viramentele la Pilonul II nu vor scădea, însă realitatea este alta. Calculele arată că acestea scad puțin chiar dacă angajatorii au crescut salariile brute cu 20%.
Foame de bani la buget
Anunțul lui Teodorovici vine după ce deficitul pe primele două luni ale anului a ajuns la 5,5 miliarde de lei, după ce anul trecut România avea excedent.