Utilizate la fabricarea celor mai scumpe parfumuri, uleiurile esentiale pot fi folosite şi pentru tratarea numeroaselor afecţiuni. Mica enciclopedie “Totul despre aromaterapie” de Gill Farrer-Halls prezintă cele mai la îndemână soluţii pentru rezolvarea micilor probleme de sănătate cu ajutorul substanţelor volatile extrase din plante medicinale. Încearcă şi tu remediile propuse de specialistul englez în aromaterapie şi vei vedea rezultate sigure.
1. Ten încărcat
Băile de abur cu uleiuri esenţiale curăţă porii tenului în profunzime şi stimulează eliminarea toxinelor din straturile pielii. Ai nevoie doar de un vas cu apă fiartă, de un prosop şi de 10-15 picături dintr-o esenţă care ţi se potriveşte. Pentru tenul normal, se recomandă uleiul de levănţică, pentru cel uscat, cel de muşeţel, iar pentru cel gras sau mixt, cel de albăstrele.
2. Dureri de dinţi
Pune o picătură de ulei esenţial de cuişoare pe o bucăţică de vată şi aplic-o pe măseaua dureroasă sau pe locul unde ţi-a căzut o plombă. Cuişoarele au proprietăţi analgezice şi dezinfectante, prevenind infecţia dentară.
3. Tensiune nervoasă
Atunci când te simţi copleşită de nervozitate şi stres, apelează la uleiurile esenţiale de trandafir, de iasomie sau de levănţică. Inspiră esenţa acestora, vaporizează parfumul lor în camera în care te afli sau umple un bol cu apă şi adaugă câteva picături de ulei volatil. Pentru un efect de relaxare totală, poţi folosi chiar petale proaspete de trandafir.
4. Laringită şi faringită
Cel mai bun tratament pentru ambele tulburări este inhalaţia cu abur efectuată de până la cinci ori pe zi, cu ulei de cimbrişor, de santal sau de levănţică. În plus, între reprizele de inhalaţii, fă gargară cu două picături de ulei de cimbrişor, diluate într-o ceaşcă de apă caldă.
5. Durere de cap
Pregăteşte o compresă rece, cu ulei de levănţică şi mentă. Aplic-o pe frunte şi întinde-te pe pat, într-o încăpere întunecoasă. Păstrează compresa până când simţi că ţi-a dispărut durerea. Alt remediu constă în masarea cefei cu ulei esenţial de maghiran. Acesta are capacitatea de a încălzi şi de a relaxa zona respectivă.
6. Herpes
La primul semn de apariţie a herpesului, foloseşte un amestec de câte două picături de ulei de bergamotă, plus câte o picătură de ulei de eucalipt şi arbore de ceai, diluate în 5 ml de vodcă. Tamponează herpesul cu această mixtură, până când dispare.
Uleiul de levănţică atenuează durerea cauzată de înţepăturile de albine
7. Astm
Atunci când ai o criză de astm, aşază-te într-un loc liniştit şi miroase ulei de tămâie, de bergamotă sau de muşeţel roman. Inspiră esenţele direct din flacon sau de pe o batistă pe care ai picurat câţiva stropi. Pentru acelaşi efect terapeutic, uleiurile esenţiale pot fi vaporizate într-o încăpere bine aerisită în prealabil.
8. Arsuri
Tratarea arsurilor este una din rarele situaţii în care un ulei esenţial – cel de levănţică – este aplicat pe piele nediluat. Această plantă reduce durerea, accelerează vindecarea şi previne apariţia veziculelor.
9. Tăieturi şi julituri
După curăţarea zonei, se adaugă 5-6 picături de ulei esenţial de arbore de ceai sau de lămâie într-un vas cu apă caldă. Cu ajutorul unui tampon înmuiat în acest amestec, se tamponează cu grijă rana. După ce aceasta e dezinfectată în acest fel, se picură puţin ulei de levănţică pe un pansament şi se bandajează bine zona lezată.
10. Înţepături de insecte
În cazul înţepăturilor de albine sau de viespi, aplică în mod repetat comprese reci cu ulei de hamamelis şi levănţică, pentru atenuarea durerii. Pune direct pe rană două picături de untdelemn de arbore de ceai, repetând operaţiunea de câte ori e necesar. Pentru rănile provocate de ţânţari, se foloseşte ulei de levănţică.