O durere ascuțită între omoplați ar putea însemna că suferi un infarct. Aproximativ 30% dintre oamenii care fac stop cardiac nu simt clasica presiune în piept. Durerea între omoplați este comună mai ales la femei, iar în cazul unui infarct este însoțită de dureri ale maxilarului, dificultăți de respirație și greață.
O simplă durere de mușchi este constantă, în timp ce un infarct provoacă o durere ascuțită și subită. Dacă ai astfel de simptome, cheamă ambulanța. Este o variantă chiar mai bună decât să te ducă cineva la spital, pentru că personalul medical îți va acorda primul ajutor în timpul transportului.
Durerea „fulgerătoare” de cap
Anevrismul cerebral. O astfel de durere ar pute semnala un anevrism. Cei mai mulți dintre noi avem dureri moderate de cap, care trec cu un calmant. Dacă, însă, ai cea mai îngrozitoare durere de cap din viața ta, este cazul să mergi la spital. Trebuie să mai știi că migrenele sunt, de obicei, însoțite de greață, sensibilitate la lumină și la sunet, iar intensitatea crește treptat.
Un anevrism nu este atât de comun, dar când are loc, intervenția imediată este esențială pentru a supraviețui. În cazul unor dureri puternice de cap, nu lua aspirina, pentru că poate crește hemoragia.
Anevrismul cerebral este o zonă slăbită a peretelui unei artere care transportă sângele în creier. Află cât este de grav și cum îl recunoști.
În cele mai multe cazuri, anevrismul cerebral nu are simptome și poate să nu fie descoperit niciodată, potrivit webmd.com. În cazuri rare, însă, se poate rupe, provocând hemoragie cerebrală care duce la accident vascular. Când sângerarea este severă, duce la deces.
Cauzele anevrismului cerebral
În unele cazuri, anevrismul cerebral poate fi moștenit, iar alteori se poate forma din cauza îngroșării pereților arterelor și a îmbătrânirii. Femeile sunt mai predispuse spre această problemă decât bărbații, dar orice persoană cu tensiune arterială crescută are un risc mai mare de a face un anevrism. Riscul crește la fumători, deoarece țigările pot fi responsabile de apariția hemoragiei.
Simptomele anevrismului cerebral
Chiar dacă anevrismul cerebral trece neobservat de cele mai multe ori, în unele cazuri poate apăsa pe anumite zone ale creierului. Pacientul poate, astfel, să se confrunte cu dureri puternice de cap, probleme de vedere, schimbări în vorbire sau dureri de gât.
Atunci când un anevrism cerebral se rupe, simptomele apar imediat, iar ajutorul medical de urgență este obligatoriu. Sună la 112 dacă ai o durere severă de cap, diferită de altele, dureri de gât, greață sau vomă, sensibilitate la lumină. Hemoragia cerebrală duce și la leșin și la apariția crizelor.
În cazul în care anevrismul este mic (mai puțin de 10 mm), riscul de ruptură scade, iar medicul îți va recomanda un tratament și îl va ține sub observație. Dacă, însă, este mai mare și provoacă dureri de cap sau alte simptome, s-ar putea să ai nevoie de operație.