- Urolog pediatru: Obezitatea și excesul de carne pot duce la apariția pietrelor la rinichi la copii
- Londra vrea să interzică reclamele la junk-food în mijloacele de transport pentru a preveni obezitatea infantile
- Obezitatea în rândul copiilor a crescut de zece ori, în ultimii ani, la nivel mondial
Acesta ar putea deveni un instrument util în lupta contra obezităţii, după ce oamenii de ştiinţă de la Universitatea Noul Wales de Sud (UNSW) au încercat, iniţial, să dezvolte un nou medicament care să ţintească depozitele de grăsime toxică din muşchii scheletici.
Așa audescoperit, cu surprindere, că şoarecii pe care era efectuat studiul au luat mai puţin în greutate după ce le-a fost administrat medicamentul.
”Şoarecii pe care îi studiam la acea vreme şi care primeau o alimentaţie bogată în grăsimi pentru a li se induce obezitatea nu au acumulat la fel de multă grăsime ca animalele care nu primeau medicamentul. Aşa că am conceput un medicament care accelerează arderea caloriilor în muşchii scheletici şi are astfel un efect împotriva obezităţii. Deoarece obezitatea este un factor de risc important pentru numeroase afecţiuni, inclusiv bolile cardiovasculare şi cancerul, orice terapie nou apărută în acest domeniu ar putea avea beneficii pe scară largă”, a explicat profesorul asociat Nigel Turner de la UNSW, citat de Agerpres.
Deşi nu s-a dovedit în mod direct că acest medicament induce pierderea din greutate, Turner a adăugat că nu vede niciun motiv pentru care acest lucru nu ar fi posibil.
Echipa de specialişti are în plan realizarea mai multor teste pe animale pe baza acestor rezultate şi extinderea domeniului de aplicare a medicamentului pentru a ţinti enzimele responsabile de acumularea ţesutului adipos în zone diferite ale corpului, altele decât muşchii scheletici.
”Rezultatele se arată deja promiţătoare în această etapă, însă este devreme deocamdată, aşa că avem multe teste de realizat în cadrul studiilor pe animale pentru a explora profilurile de siguranţă”, a subliniat Turner.
Anul trecut, în octombrie, o proteină modificată a fost folosită ca tratament pentru obezitate. Pe viitor, și această inovație ar putea fi o soluție la această problemă.
Obezitatea poate fi contagioasă! De vină e comportamentul imitativ, explică oamenii de știință.
Obezitatea afectează 650 de milioane de oameni, în intreaga lume, fiind o problemă care s-a triplat – din 1975 până acum – și ale cărei complicații a provocat moartea a cel puțin 2,8 milioane de persoane doar în 2016, potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Românii sunt printre cei mai sedentari europeni. Ei stau cel puțin două ore și jumătate/zi… la calculator sau la televizor.
Citește și: VIDEO / Monsieur Naturel, colecționarul francez îndrăgostit de România. A expus o sculptură de-a lui Salvador Dali în curte!
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!