Una dintre cele mai importante funcții ale acestui organ este promis de nenumărate diete și suplimente alimentare, însă ficatul nostru o realizează singur, în fiecare zi. Aceasta este detoxifierea, prin intermediul căreia, substanțele dăunătoare din corpul nostru sunt eliminate. Însă, din cauza acestor două funcții, ficatul este predispus la anumite afecțiuni, care pot afecta drastic calitatea vieții. Din fericire, toate aceste maladii pot fi prevenite ușor prin dietă și stil de viață. Uite care sunt cele mai comune afecțiuni ale ficatului și ce metode preventive poți include:
Steatoza hepatică non-alcoolică
Aceasta afecțiune, cunoscută și sub numele de boala ficatului gras, este caracterizată de acumularea de grăsimi la nivelul ficatului. Chiar dacă nu a fost identificată cauza exacta a steatozei, există câțiva factori care măresc semnificativ riscul de apariție. Aceștia sunt: obezitatea, diabetul zaharat, hipertrigliceridemia, bolile cardiace și metabolice, anumite medicamente și afecțiuni. Printre simptomele steatozei hepatice non-alcoolice se numără: mărirea în volum a ficatului, oboseala și durerea în partea dreaptă a abdomenului superior.
În prezent, nu există un tratament care să vindece steatoza hepatica non alcoolica, doar măsuri legate de stilul de viață. Odată ce boala s-a instalat, aceasta poate fi combătută printr-o dietă bogată în proteine și vitamine și activitate fizică. De asemenea, persoanele supraponderale cu această afecțiune trebuie să scape de kilogramele în plus.
Ciroza hepatică
Ciroza este o afecțiune a ficatului care cauzează scăderea în masa funcțională a acestuia prin pierderea ireversibilă de celule hepatice. Cele mai comune cauze ale cirozei hepatice sunt: consumul excesiv de băuturi alcoolice, hepatita B sau C și depozite de grăsimi la nivelul ficatului. Simptomele cirozei hepatice sunt oboseala, învinețirea ușoară a pielii, iritații ale pielii, icter, acumularea de lichid în abdomen, apetit diminuat, greață, umflături la nivelul picioarelor și scăderea în greutate.
Tratamentul pentru ciroza hepatică depinde de stadiul bolii. Dacă în stadiile inițiale sunt recomandate schimbări în dietă și stil de viață, în stadiile avansate va fi necesar un transplant de ficat. Conform Web MD, ciroza hepatică poate fi prevenită ușor prin câteva schimbări, precum: consumul moderat de băuturi alcoolice, adoptarea măsurilor de protecție împotriva hepatitei B și C, evitarea alimentelor bogate în grăsimi și consumul de cafea zilnic.
Hepatita
Hepatita este o afecțiune care cauzează inflamația ficatului. De cele mai multe ori este cauzată de o infecție virală sau de consumul excesiv de alcool. În funcție de tipul de hepatită, aceasta poate fi vindecată complet sau poate fi cronică, cauzând deteriorări structurale și funcționale. Hepatita pe termen scurt poate fi asimptomatică, însă pot apărea și simptome precum: dureri de mușchi și articulații, temperatură de peste 38 de grade Celsius, oboseală permanentă, pierderea apetitului, dureri abdominale, urină închisă la culoare, fecale gri, mâncărimea pielii și icter.
Conform Health line, tratamentul hepatitei depinde de tipul acesteia și dacă aceasta este acută sau cronică. Hepatita A și hepatita B acută nu necesită tratament, însă pentru hepatita B cronică și pentru hepatita C, tratamentul constă în medicamente antivirale. În prezent, nu exista tratament pentru hepatita D și E. Prevenirea hepatitei poate fi realizată prin norme stricte de igienă și efectuarea vaccinurilor corespunzătoare.
Pentru a te proteja de hepatita A și B, este recomandată vaccinarea. Pentru a evita hepatita A și E când călătorești în țări în curs de dezvoltare, este recomandat să eviți apa locală, gheața, fructele de mare crude, dar și fructele și legumele crude. Pentru a evita contaminarea cu hepatita B, C și D, se recomandă evitarea împărțirii lamelor de ras, a periuței de dinți și a acelor de seringă, atingerea sângelui altcuiva sau sexul neprotejat.
Sursă foto: Shutterstock
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!