- Răzvan Botezatu a fost diagnosticat cu TBC. Nimeni nu a știut drama prin care a trecut
- Medicamente noi incluse pe lista de compensate și gratuite pentru cancer, TBC, astm
- O educatoare din Dâmbovița a fost diagnosticată cu TBC. Doi copii, suspecți că ar fi contractat boala
Tuberculoza (TBC) este una dintre primele zece cauze de deces la nivel global şi a provocat moartea a circa 1,6 milioane de persoane anul trecut, potrivit agenţiei pe probleme de sănătate a ONU.
OMS a înregistrat oficial 6,4 milioane de cazuri de TBC, dar estimează că, din cauza subraportării şi al subdiagnosticării, numărul acestora este de 10 milioane.
Cazurile de tuberculoză au fost raportate în toate ţările şi la toate grupele de vârstă, însă opt ţări totalizează două treimi dintre cazuri: India, China, Indonezia, Filipine, Pakistan, Nigeria, Bangladesh şi Africa de Sud.
Ţările cu venituri mari au avut o rată mai mică de incidenţă a bolii, iar în Americi şi în Europa a fost raportat un procent de doar 6% din totalul cazurilor.
Rata de mortalitate a TBC-ului scade cu circa 3% pe an, iar cea mai bună estimare pentru reducerea acesteia, în intervalul 2000-2017, este de 42%.
„Pentru majoritatea ţărilor, sfârşitul epidemiei de TBC, o problemă majoră de sănătate publică, este mai degrabă o aspiraţie, decât o realitate”, se mai spune în document.
Circa un sfert din populaţia lumii este infectată cu bacteria care provoacă TBC, însă doar un mic procent dintre cei infectaţi va dezvolta tuberculoză.
OMS dă publicităţii raportul său anual referitor la tuberculoză înaintea unei reuniuni ONU care va avea loc la New York în data de 26 septembrie, în cadrul căreia se aşteaptă ca reprezentanţii ONU şi liderii mondiali să lanseze un apel la acţiune în scopul accelerării progresului pentru eradicarea epidemiei până în 2030.
Citește și: Modificări importante în calendarul anului şcolar 2019-2020, pentru elevii din București! Când ar urma să se termine școala