Fructele roşii ale măceşului sunt adevărate comori pentru sănă- tatea ta, în special în sezonul rece. Ele sunt “campioane” la vitamina C şi conţin licopină, o substanţă care previne oxidarea celulelor. Astfel, nu ezita să îţi prepari un ceai din măceşe, când simţi că ai imunitatea scăzută şi vrei să îţi întăreşti organismul.
– Vitaminizează. Se prepară o licoare din 100 g măceşe zdrobite şi 100 ml de apă rece. Se lasă la macerat 12 ore, după care se îndulceşte cu miere. Se strecoară şi se bea de 2-3 ori pe zi.
– Omoară paraziţii intestinali. Se macină măceşe curăţate şi uscate, pentru a obţine o făină. La două părţi de pudră se adaugă una de miere. Se iau două linguriţe pe zi, pe stomacul gol.
– Combat oboseala. Măceşele te ajută să scapi de stările de oboseală (atât fizică, dar şi psihică). Pentru cură, e nevoie de două linguri de fructe zdrobite, care se pun în 500 ml de apă şi se fierb timp de 10 minute. Se beau două căni pe zi.
– Bune pentru pietre la rinichi. Ceaiul de măceşe este indicat în litiaze biliare şi în cele renale. De asemenea, calmează inflamaţiile căilor renale sau biliare.
– Ține răceala la distanţă. Ceaiul de măceşe te ajută să îţi întăreşti imunitatea şi ţine viruşii la distanţă. Pentru că aceste fructe au multă vitamina C, ele sunt un adevărat “scut” în faţa răcelilor.
– Reglează circulaţia sangvină. Datorită conţinutului de vitamina P, preparatele din măceşe menţin permeabilitatea vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui. Ceaiul din aceste fructe e un eficient diuretic, mărind cantitatea de urină în 24 de ore.
– Tratează reumatismul. Un pahar şi jumătate de rădăcini de măceş se pun la macerat într-un litru şi jumătate de alcool. În primele trei zile de tratament se bea câte o lingură de tinctură, de trei ori pe zi, iar în următoarele zile – câte două.