Pe de altă parte, somnul de frumusețe nu este un mit: după ce dormi, tenul tău are un aspect mai proaspăt și mai radiant, care se datorează colagenului și acidului hialuronic. Însă impactul somnului asupra aspectului fizic nu se oprește la nivelul tenului: dacă nu dormi suficient, riști să crești în greutate mai ușor. Există însă soluții ca să previi acumularea oboselii. Iată câteva metode ca să te asiguri că te odihnești bine:
Confortul fizic
De la haine lejere, la o saltea confortabilă, un somn bun presupune condiții pe măsură. Nu sunt mulți cei care reușesc să adoarmă indiferent de condiții – iar de multe ori, acesta este în sine un semn al oboselii. Există un grad mare de subiectivitate în alegerea unei saltele de pat, însă consensul e că e un factor important pentru somn. Într-un studiu, 85% din participanți au fost de acord că o saltea de calitate este esențială pentru un somn bun peste noapte. Însă studiile cu privire la saltelele ferme sau moi sunt contradictorii, așa că e mai bine să optezi pentru tipul de saltea care te face pe tine să te simți confortabil.
Nu uita de așternuturi, perne și îmbrăcămintea de noapte. Optează pentru materiale naturale, așa cum e bumbacul, și pentru o grosime adecvată în raport cu temperatura. Și aceasta din urmă e supusă preferințelor individuale, însă e important ca dormitorul să fie mai răcoros decât livingul, deoarece poți adormi mai ușor astfel, potrivit sleep.org.
Rutina de zi cu zi
Un somn bun nu ține doar de ceea ce faci seara și de condițiile de peste noapte, ci și de programul tău din timpul zilei. Cu cât programul tău de somn variază mai mult, cu atât devine mai dificil să adormi, din cauza ritmului circadian (ciclul nostru biologic zilnic). În plus, sunt anumite aspecte pe care trebuie să le incluzi în rutina ta pentru un somn liniștit:
- activitatea fizică zilnică;
- expunerea la lumină naturală pe parcursul zilei;
- somnul la prânz, dacă ai dificultăți să adormi seara.
Alimentația
Unele mâncăruri te pot ajuta să ai un somn mai liniștit. O parte din acestea conțin o substanță numită triptofan, un aminoacid esențial care contribuie la un somn odihnitor. Acesta e conținut de lapte, banane, nuci, ouă și miere. Totodată, cantitatea contează: o masă bogată nu te va lăsa să adormi, însă o mică gustare poate fi de ajutor.
Pe lângă alimente, un somn liniștit depinde și de băuturile consumate, atât de tipul lor, cât și de oră. E bine cunoscut faptul că o cafea sau un suc care conține cofeină, consumat seara, îți afectează calitatea somnului. Însă e o prejudecată că un pahar de vin sau de bere te ajută să dormi mai bine. În ciuda faptului că poți adormi mai repede când consumi alcool moderat, calitatea somnului lasă de dorit. Potrivit Sleep Foundation, atunci când consumi alcool, te poți trezi în mijlocul nopții din cauză că ritmul circadian este afectat, nu te mai bucuri la fel de somnul REM, trebuie să mergi mai des la toaletă, iar, dacă ai afecțiuni respiratorii, acestea sunt agravate. Prin urmare, evită să consumi alcool ca să dormi bine.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Material realizat impreuna cu staer.ro
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!