Cauzele apariției conjunctivitei
Dacă ai senzația permanentă că ai ceva în ochi sau ai un prurit (adică o mâncărime) care nu-ți dă pace, dacă ochii îți sunt mereu roșii, deși abia te-ai trezit din somn, ori sacul conjunctival produce constant o secreție alb-gălbuie, iar lăcrimarea este abundentă, dă fuga la medicul oftalmolog, pentru că e posibil să fi dobândit o conjunctivită. Cauzele apariției acestei afecțiuni pot fi multiple, dar cu siguranță provin din:
- infecții cu virusuri – ca cel rujeolic ori cel hepatic
- infecții cu bacterii – precum gonococul, stafilococul, streptococul sau chlamydia
- factori iritanți – cum este clorul din apa piscinelor, fumul de țigară, șampoanele, spray-urile, detergenții sau alte produse cosmetice pe care le folosești
- alegerni – de la banalul praf, până la polen sau chiar lentile de contact.
Evoluția conjunctivitei
Există mai multe forme de conjunctivită pe care le poți dobândi și care îți pot da mari bătăi de cap, mai ales dacă ignori simptomele care te avertizează să iei măsuri cât mai curând. Acestea pot fi:
- Conjunctivita virală
Acest tip de conjunctivită poate veni la pachet cu o infecție respiratorie, care devine ușor molipsitoare în sezoanele cu schimbări bruște de temperatură. Cele mai multe dintre conjunctivitele virale îți pot provoca nu doar inflamația membranei conjunctivei, ci și pe cea a corneei, deci situația este mult mai serioasă decât pare.
- Conjunctivita bacteriană
Antibioticele sunt cea mai la îndemână soluție pentru combaterea acestui tip de conjunctivită. Măsurile trebuie luate cât mai curând, pentru că, în cazul în care amâni vizita la medic, e posibil ca afecțiunea să degenereze într-o infecție a corneei, ceea ce poate duce în scurt timp la pierderea parțială sau totală a vederii.
- Conjunctivita alergică
De cele mai multe ori, poți fi diagnosticat cu acest tip de conjunctivită în special primăvara și toamna, când alergenii zburdă în voie prin aer. Polenul sau simplele particule de praf îți pot provoca mari neplăceri.
- Mai există forme particulare ale conjuncitivitei, precum conjunctivita cu agenți iritanți, conjunctivita fungică, conjunctivita gonococică sau conjunctivita cu chlamydia, pentru care specialiștii vă pot îndruma către un tratament adecvat.
Tratamentul conjunctivitei
Medicul oftalmolog va stabili un tratament potrivit, în funcție de forma afecțiunii pe care ai dobândit-o. Tratamentul local constă în îndepărtarea mecanică a secrețiilor. Concret, va trebui să folosești picături cu soluții antiseptice, ser fiziologic ori apă fiartă și răcită. După efectuarea unei antibiogramă, medicul oftalmolog poate stabili un tratament cu antibiotice, dacă este cazul.
În afară de aceste acțiuni medicale, trebuie să mai iei câteva măsuri care țin strict de obiceiurile tale de zi cu zi. Iată care ar putea fi acestea:
- Evită să atingi zona ochilor, pentru că boala poate trece repede de la un ochi la altul
- Fii mai atent cu igiena lucrurilor personale și folosește doar prosoape sau fețe de pernă curate
- Dacă folosești lentile de contact permanente ori de alt fel, întrerupe purtarea acestora. Imediat după terminarea tratamentului, va fi nevoie să le readaptezi, după un consult de specialitate
- Nu folosi produse cosmetice sau de machiaj în comun cu altcineva. Boala este foarte ușor molipsitoare!
- Folosește lacrimile artificiale, pe care le poți cumpăra din orice farmacie, fără rețetă.
Atenție! Nu încerca să tratezi conjuctivita cu leacuri naturiste sau cu un tratament preluat din „auzite” ori din mediul online, pentru că s-ar putea ca forma cu care ai fost diagnosticat să necesite un tratament aparte, pe care doar un cadru medical este în măsură să ți-l ofere! Sănătatea ochilor tăi este foarte importantă, așa că nu ignora niciunul dintre semnele pe care ți le dă organismul!