Nu degeaba fac vedetele detox! Nu e o fiță, ci o necesitate, din când în când, mai ales dacă avem un stil de viață dezordonat.
Corpul nostru are abilitatea de autocurățare, dar în niște limite. Sistemul imunitar, rinichii și ficatul lucrează împreună pentru eliminarea toxinelor din organism, însă când cantitatea de substanțe nocive depășește un anumit prag, acest mecanism nu mai face față, iar toxinele se depun, se acumulează și pot duce la probleme de sănătate. Este momentul în care organele responsabile de “curățenie” au nevoie de un pic de ajutor. Cum îl cer? Trimițând anumite semnale.
- Te-ai îngrășat vizibil. Asta, deși îți numeri constant caloriile și faci sport regulat. Dacă nu ai probleme de sănătate și nu ți-a depistat medicul vreun dezechilibru hormonal, e posibil ca acumularea de toxine să fie cauza. Multe dintre toxine sunt lipofilice, adică se acumulează în țesutul adipos și acolo creează un cerc vicios: determină organismul să producă și mai multe celule grase, ca să aibă unde să se depună pe viitor toxinele. Să slăbești este, practic, imposibil, în această situație. Iar procesul dăunător nu poate fi întrerupt decât prin detoxifiere.
- Te simți obosit tot timpul, chiar dacă dormi suficient. Excesul de toxine din organism afectează glandele suprarenale, efectul resimțit fiind de epuizare și o stare constantă de somnolență. Consumând cafea într-o astfel de situație, adică adăugând toxine peste cele existente, stresezi și mai mult suprarenalele și pui și mai multe piedici în procesul natural prin care corpul încearcă să elimine substanțele care-i facă rău.
- Suferi de insomnie. Acest lucru poate fi efectul unui dezechilibru hormonal. O persoană sănătoasă are un nivel ridicat de cortizol dimineața și mai scăzut spre seară. Asta înseamnă că e plină de energie când se trezește, iar energia i se consumă, încet, încet, pe parcursul zilei. O persoană stresată (stresul fiind una dintre emoțiile negative care împiedică organismul să elimine toxinele) are un nivel al cortizolului scăzut dimineața și crescut după-amiaza și spre seară, adică se simte obosită dimineața și energică la finalul zilei, fix când ar trebui să stingă lumina și să se bage în pat! În loc să iei pastile de somn, dacă te afli în această situație, este indicat să faci o detoxifiere, adică să tratezi cauza, nu efectul. În timp, insomnia duce la boli de inimă și alte probleme de sănătate serioase.
- Ai dificultăți de concentrare. Toxinele – în special monoglutamatul de sodiu, un potențiator de gust adăugat în foarte multe alimente procesate și în mezeluri, și aspartamul, care se regăsește în sucurile fără zahăr, în guma de mestecat și în pasta de dinți – afectează creierul în mod direct, omorând celulele cerebrale.
- Te doare des capul. În lipsa altor probleme de sănătate ce dau astfel de simptome, durerile de cap constante pot fi un semn că nivelul de toxine în organism e crescut. Iar toxinele responsabile pentru migrene sunt monoglutamatul de sodiu și aspartamul – cei doi aditivi alimentari menționați anterior -, coloranții alimentari, metalele grele și conservanții.
- Treci prin schimbări dese și inexplicabile de dispoziție. Este semn clar de dezechilibru hormonal. Poate fi de vină aportul de xenoestrogeni, un tip de xenohormoni care imită estrogenul și care se găsesc, de obicei, în compușii industriali, sub denumirea de PCB, BPA sau ftalați. Xenoestrogenii, despre care se crede că ar crește riscul de cancer, se regăsesc în materiale plastice (inclusiv caserole și veselă din plastic), combustibili, cosmetice.
- Ai un miros corporal neplăcut. Halena, transpirația rău mirositoare și scaunele foarte închise la culoare și care emană un miros greu, apăsător sunt semne că ficatul și colonul încearcă să elimine o cantitate foarte mare de toxine. Ajută-le bând ceaiuri din plante și sucuri special concepute pentru detox.
- Ești constipat. O dietă săracă în antioxidanți va determina acumularea de toxine în organe, iar constiparea este unul dintre efecte. În această situație, se impune, evident, schimbarea regimului, trecerea pe alimente bogate în antioxidanți, dar și în fibre. Ar fi bine să încerci să consumi și multă apă.
- Ai dureri musculare recurente și fără vreo cauză clară. Motivul: toxinele în exces stimulează receptorii de durere din mușchi, ducând la spasme, crampe și cârcei.
- Apar probleme dermatologice. Ficatul e principalul responsabil de eliminarea toxinelor din organism. Când nivelul substanțelor nocive e foarte ridicat și ficatul nu mai face față, celelalte organe intervin și încearcă să le evacuez – inclusiv pielea, care este cel mai mare organ al corpului. Intenția e bună, însă există efecte secundare: pielea reacționează la ceea ce percepe drept otravă și așa apar coșurile, acneea, roșeața, eczemele. Hidratarea și consumul de legume proaspete și de fructe bogate în antioxidanți te vor ajuta să scapi și de toxine, și de problemele dermatologice.
Care sunt sursele de toxine
Substanțele nocive care, dacă se acumulează și stagnează în corp (și pot stagna ani buni, dacă nu facem ceva să le aliminăm!), duc la probleme de sănătate nu provind doar din alimentație, cum greșit s-a răspândit ideea în ultimii ani. Iată care sunt cele mai mari surse de toxine:
– mediul înconjurător. Fabricile și uzinele, dar și mașinile din trafic emit noxe pe care le inhalăm – așadar, marile aglomerări urbane sunt medii extrem de poluate, spre deosebire de satele de munte, de exemplu. Radiațiile, pesticidele și erbicidele sunt alte toxine grele pentru organism. Le mai inhalăm însă și din produsele cosmetice (parfum, fixativ) și cele destinate curățeniei pe care le folosim.
– modul de viață. Aici intră chimicalele pe care le ingerăm/inhalăm de bunăvoie: zahăr, grăsimi și proteine animale în exces, mâncare procesată, alcool, cafea, tutun.
– procese metabolice. Cu alte cuvinte, reacțiile care au loc în organism în timpul digestiei. Proteinele, zahărul și grăsimile produc extratoxine în timpul metabolizării, iar dacă dieta noastră este săracă în nutrienți, aceste substanțe nocive se acumulează în organe.
– microbi intestinali. Tractul gastrointestinal e plin de bacterii care ajută în procesul de digestie, însă dacă acestea se înmulțesc și depășesc un anumit prag, toxinele ajung în sânge și pot declanșa o serie de boli.
– emoții negative. Stresul, teama și evenimentele traumatizante dăunează atât sistemului nervos, cât și echilibrului hormonal. Poate că emoțiile negative nu sunt o sursă directă de toxine, însă împiedică procesul natural de detoxifiere, pentru că scad capacitatea organismului de a elimina substanțele nocive.
Previziuni Urania pentru perioada 1 – 7 septembrie 2018. Mercur va intra în zodia Fecioarei